Articole
19-03-2014

O stim din serialul Fetele Gilmore. I-am indragit entuziasmul si umorul. Melissa McCarthy este una dintre persoanele pe care o iubim pentru ceea ce face si pentru exuberanta pe care reuseste sa o transpuna in rolurile ei. Dar, pentru ea, si multe alte persoane, greutatea nu mai tine de aspect, ci de calitatea vietii si de sanatate. Pentru ca lupta cu kilogramele nu este deloc usoara, specialistii in genetica sunt permanent in cautarea unor solutii noi.

O veste buna a venit recent de la o echipa de cercetatori din Canada si Statele Unite ale Americii, ce au identificat gena grasimii, un pas important ce ar putea duce la dezvoltarea unui tratament impotriva obezitatii, informeaza dailymail.co.uk. Studiul, publicat in editia online a revistei Nature, demonstreaza ca variantele genei FTO regleaza aparitia obezitatii prin legatura sa cu gena IRX3, identificata drept gena grasimii.

Un pas important in medicina, gena grasimii (ce sintetizeaza proteina IRX3) controleaza metabolismul si consumul de energie. Ceea ce inseamna ca o scadere semnificativa a acestei proteine ar duce la o reducere semnificativa a celulelor grase din organism.

Studiul a fost realizat pe cobai, in laborator. Cercetatorii au descoperit ca soarecii care aveau un deficit din aceasta proteina cantareau mai putin decat ceilalti cobai, in ciuda faptului ca mancau la fel de mult si faceau la fel de multa miscare. Mai mult, cand au primit o dieta bogata in grasimi, soarecii cu deficit de IRX3 si-au pastrat greutatea si nivelul normal de grasimi, iar ceilalti soareci aproape si-au dublat greutatea.

"Acesti soareci sunt slabi si pierd in greutate in primul rand prin pierderea grasimii. Ei sunt rezistenti la obezitatea indusa de o dieta bogata in grasimi si au o abilitate mult mai buna de a procesa glucoza - astfel incat par sa fie protejati impotriva formelor de diabet", a declarat profesorul Chin-Chung Hui, de la Universitatea din Toronto.

In realizarea unui nou tratament, lucrurile sunt complicate din cauza ca gena grasimii interactioneaza cu alta gena, cunoscuta drept FTO, ce favorizeaza luarea in greutate. Persoanele care au variante ale genei FTO produc mai multe proteine IRX3 si au un risc mai mare de obezitate. Asocierea dintre IRX3 si FTO apare in cazul oamenilor, al soarecilor si al pestilor-zebra.

"IRX3 este probabil un indicator esential ce regleaza programele genetice de la nivelul celulelor. Vrem sa aflam mai multe despre zonele in care actioneaza si ce dezechilibru provoaca astfel incat sa identificam un model de actiune pentru tratamentele ulterioare pe care vrem sa le dezvoltam", a explicat Marcelo Nobrega, de la Universitatea din Chicago.

Foto: fansshare.com

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24