Articole
04-09-2013

Alina Ana Alecu, owner Porphyras, primul boutique online in care sunt prezentate  designuri proprii decorative pe portelan. Dupa facultate, a obtinut titlul de master in Comunicare si PR in afaceri, la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Vorbeste foarte bine engleza, franceza si sarbo-croata, mediu limba spaniola si este incepatoare in limba germana. Experienta ei profesionala se intinde pe o lunga perioada de timp in a lucrat in domeniul comertului exterior ca manager de export, a fost director de marketing si de logistica, totul in zona corporate.
 

Infiintata in 2011, Porphyras si-a prezentat deja creatiile la o serie de targuri internationale consacrate, fara a uita insa niciun moment de clientii locali, cuceriti de designul personalizat pe care-l ofera.
 

 

Care este povestea afacerii tale si cum a inceput totul?

 

Declicul s-a produs cand, dupa o cariera indelungata in comert exterior, logistica, in firme multinationale am decis ca este timpul sa pornesc pe calea plina de spini dar si de trandafiri a antreprenoriatului.  Atunci am vrut sa aleg ceva feminin si artistic, dar si util in acelasi timp, sa-mi produca si mie si clientilor bucurie. De-a lungul timpului am calatorit, acoperind spatii culturale multiple, totul impletit cu dragostea pentru estetic si pasiunea pentru design interior; frumusetea portelanului care face parte dintr-o cultura elevat – toate acestea au fost premisele care m-au facut sa-mi dau seama care este drumul meu. Am urmat doua module de pictura pe portelan in Romania si unul la Delft, in Olanda, iar in octombrie 2011 am lansat in eter www.porphyras.ro, primul boutique online cu obiecte din portelan pictat manual, intrucat apreciez asocierile intre vechi si nou, intre traditional si futuristic. Eu cred ca viitorul vanzarilor se afla online deoarece ofera confort cumparatorilor si am vrut sa vin in intampinare cu toate aceste facilitati.

 

Daca nu ai banii necesari, dar ai ideea, de unde incepi?

 

Evident, cred ca e deja arhicunoscut si vehiculat exemplul celor trei “F”: friends, family and other… fools, deoarece la inceput de drum bancile nu sunt absolut deloc deschise sa preia riscuri de niciun fel. In cazul meu sponsorul principal a fost sotul meu, care m-a sprijinit initial financiar. Acum imi este alaturi cu sfaturi pretioase atunci cand ii solicit o parere. Creativitatea este cea mai mare provocare pe care ti-o lanseaza intrarea pe drumul antreprenoriatului deoarece trebuie in permanenta sa gasesti solutii optime pentru o gama vasta si variata de probleme, printre care si asigurarea partii financiare.

 

Ai avut un mentor sau un model pe care l-ai urmat? Ce te inspira in viata profesionala?

 

Nu am avut un mentor, m- am aruncat in lumea antreprenoriatului cu capul inainte, nestiind aproape nimic despre acest domeniu, mizand pe capacitatea mea de a prinde din zbor, de a invata si de a ma adapta pe parcurs. Am inceput aceasta afacere cu inima si nu cu capul, o fi bine, o fi rau? Evident, am in spate o lunga cariera in business international si o vasta experienta profesionala dar va marturisesc sincer ca unele lucruri pe care le-am facut din postura de  antreprenor mi s-a parut ca le vad pentru prima oara, desi lucrasem cu ele, poate, ani de zile. Este atat de interesant sa poti privi chestiunile din ambele perspective! In viata profesionala ma inspira enorm alte doamne antreprenor, care au inceput, ca si mine, o afacere de la zero si care au reusit sa o conduca, cu pasi marunti si poate la fel de nesiguri in prima faza, apoi pasi mai mari si din ce in ce mai siguri catre o afacere de succes.

 

 

 

Daca te-ai afla din nou la inceput de drum, ce ai face diferit?

 

Cred ca m-as documenta mult mai bine despre ce urmeaza sa fac, mi-as face un plan de business serios, as actiona mai mult cu mintea decat cu sufletul…sau poate nu? Lasand gluma la o parte, daca m-as afla acum, cu experienta de doi ani ca antreprenor, la inceput de drum, as fi in primul rand mult mai sigura pe mine.

 

Esti membra Femei in Afaceri, cum te-a ajutat organizatia si de ce este important sa faci parte din aceasta comunitate?

 

Sunt extrem de mandra si onorata sa fiu membra a asociatiei Femei in Afaceri; inca de la prima mea participare la evenimentele Meet the Woman, in octombrie 2011, am capatat informatii si am cunoscut persoane care m-au motivat si sprijinit pe drumul unui business de inceput. La evenimentele FIA ma simt excelent,  e garantia intalnirilor cu persoane de cel mai inalt nivel, profesioniste cu o educatie exceptionala, de la care ai ce invata mereu, e locul unde experientele se impartasesc si unde se pot lega colaborari sau chiar prietenii valoroase. Desi fac business networking prin prisma afacerii mele, evenimentele FIA sunt cele la care ma simt cel mai bine, intrucat combina latura profesionala cu cea umana, mai calda.
 

Recomand participarea la aceste intruniri care iti ofera accesul la experienta unor persoane de succes, la posibile colaborari de business si promovarea si perfectionarea propriei afaceri intr-un mediu elevat si placut.


Afla care sunt beneficiile membershipului Femei in Afaceri aici! 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24