Articole
13-11-2013

Adina Filculescu este absolventa a facultatii Administrarea Afacerilor cu predare in limba engleza din cadrul Academiei de Studii Economice, Bucuresti. A urmat cursurile masteratului de Administrarea Afacerilor, la aceeasi facultate, iar la momentul actual finalizeaza lucrarea de doctorat cu titlul „Contributia antreprenoriatului feminin la societatea romaneasca”. Totodata, Adina este profesor colaborator la Academia de Studii Economice, predand in limba engleza cursurile de „Cultura antreprenoriala” si „Negociere in afaceri”. Pasionata de flori si interesata in a-si dezvolta business-ul, a urmat o serie de cursuri de specializare in design floral si de design de eveniment. Adina este un antreprenor entuziast care intr-un Bucureşti gri, poluat, in care cuvintele de baza sunt stresul si graba, alege sa traiasca la vie “en rose”.


Femei in Afaceri: Care este povestea afacerii tale si cum a inceput totul?


Adina Filculescu
: In anul 2010 am decis ca este timpul sa pun in aplicare toate cunostintele dobandite in timpul anilor de studiu si sa imi urmez inclinatia catre antreprenoriat si pasiunea catre flori si frumos sub numele de EnRose. In ciuda contextului economic nefavorabil, plina de optimism, am simtit ca sunt capabila sa dezvolt business-ul, iar rezultatele pozitive nu au intarziat sa apara. In scurt timp, am extins domeniul de activitate al companiei catre design-ul floral pentru evenimente, atat corporate, cat si de familie, design realizat fie din flori proaspete sau din cele uscate natural. Dupa feedback-ul pozitiv primit, am capatat si mai multa incredere in EnRose, drept urmare am directionat business-ul de asemenea catre intregul design de eveniment. Deoarece sunt constienta de faptul ca nu poti sa fi cel mai bun in toate, am ales sa ma concentrez pe o anumita nisa si anume pe organizarea de nunti. A fost o decizie inteleapta, care mi-a adus satisfactia lucrului bine facut si bucuria de a vedea entuziasmul clientilor mei in urma evenimentelor organizate de EnRose.


Femei in Afaceri: Daca nu ai banii necesari, dar ai ideea, de unde incepi?


Adina Filculescu
: Consider ca este foarte important domeniul la care facem referire pentru a raspunde corect la aceasta intrebare. Dar pot sa dau ca exemplu cazul meu. La inceput de drum, inca studenta, nu dispuneam de un buget extraordinar pentru start-up-ul afacerii mele. Insa, prin investitii minime, energie si putere de munca, networking de calitate poti incepe un mic business care, pe masura ce se dezvolta, iti va permite sa reinvestesti in acesta si sa il dezvolti pe parcurs. Este important sa te prezinti impecabil atat pe tine, cat si afacerea ta, sa fii profesionist si sa construiesti o relatie bazata pe incredere. Acest lucru este de impact maxim si mai semnificativ decat orice alt aspect, astfel incat clientul sa aleaga sa lucreze cu tine, in detrimetrul competitiei; totodata, este esential sa fii capabil sa oferi tot ceea ce te angajezi ca le oferi clientilor. Nu ii asigura ca le vei da „marea cu sarea” ca sa ii prinzi in capcana, atata timp cat nu detii resursele necesare pentru a le furniza tot ceea ce promiti. In caz contrar, nu va dura mult pana cand compania ta va capata un renume cu sonor negativ.


Femei in Afaceri: Ai avut un mentor sau un model pe care l-ai urmat? Ce te inspira in viata profesionala?


Adina Filculescu
: Pe parcursul ultimilor ani am avut sansa de a intra in contact cu o larga varietate de oameni demni de urmat drept modele de sucess, atat din punct de vedere profesional, cat si pe plan personal. Ma refer la profesori, oameni de afaceri, colegi, competitori, chiar si persoane care nu rezoneaza atat de bine cu pasiunile si activitatile intreprinse de mine, dar de la care am avut mereu cate ceva de invatat. Organizatia „Femei in Afaceri” mi-a oferit un cadru prielnic in care sa simt ca evoluez. Adevarul este ca simt ca de la fiecare dintre acesti oameni am avut de invatat, am preluat si incercat sa pun in aplicare in viata mea caracteristici admirabile. Insa, neindoielnic, exista o persoana pe care o admir mai mult decat pe oricine altcineva si pot cu fermitate sa il numesc mentorul meu – este vorba de tatal meu, care, antreprenor la randul sau, a avut grija sa imi prezinte, incepand din copilarie, cand antreprenoriatul nu era tocmai pe lista mea de prioritati, toate aspectele unui business. In acest mod, am devenit destul de devreme constienta de riscurile si responsabilitatile pe care mi le asum o data cu inceperea unei afaceri, lucru ce m-a ambitionat cu atat mai mult.


Femei in Afaceri: Daca te-ai afla din nou la inceput de drum, ce ai face diferit?


Adina Filculescu
: Sunt multumita de cursul lucrurilor in ceea ce priveste EnRose, insa daca ar fi sa aleg un aspect in care as proceda diferit, acesta ar fi mai multa organizare de la bun inceput. In timp am realizat ca desi lucrez intr-un domeniu deschis si creativ, este nevoie de disciplina pentru o buna administrare a business-ului. Un alt exemplu ar fi un control eficient al costurilor inca de la start, pentru a evita complicatiile ulterioare. Este normal ca acum sa vad totul cu alti ochii din prisma experientei acumulate de-a lungul timpului.


Femei in Afaceri: Esti membra Femei in Afaceri, cum te-a ajutat organizatia si de ce este important sa faci parte din aceasta comunitate?


Adina Filculescu
: Calitatea de membra a organizatiei Femei in Afaceri mi-a deschis multe porti. In primul rand, am ascultat povestile femeilor de succes din Romania care activeaza in domenii diverse. Astfel, dupa cum spuneam anterior, am avut ocazia sa ascult si sa retin sfaturi utile si intelepte venite din partea unor persoane demne de admirat. Aceste sfaturi au avut contributia lor la formarea mea atat pe plan profesional, cat si pe plan personal. In al doilea rand, in sesiunile de networking am gasit oportunitatea de a cunoaste persoane care mi-au devenit mai mult sau mai putin apropiate – cu o parte din ele am legat prietenii frumoase, cu o alta parte am dezvoltat parteneriate durabile. Reprezint cu mandrie organizatia la evenimentele de business in calitate de Entrepreneurship Ambassador tocmai pentru ca este o sursa permanenta de invatare si educare, precum si locul in care ma simt in largul meu, alaturi de toate aceste femei puternice, frumoase si inteligente care au reusit sa isi transforme visele in realitate.

 
www.enrose.ro 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24