Articole
01-07-2013

Se spune ca a imbatrani inseamna a arunca peste bord toate ideile preconcepute, inseamna a deveni mai usor, mai liber. Intr-o propozitie, asa s-ar putea rezuma viata Mariei Uca Marinescu – o viata cu multe obstacole si, totusi, a reusit sa gaseasca forta interioara pentru a depasi toate greutatile pe care le-a infruntat.

 

Cine este, insa, Maria Uca Marinescu? Originara din Gheorgheni, judetul Harghita, absolventa a Institutului National de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, profesor de educatie fizica si sportiv de performanta, Maria Uca Marinescu si-a inceput cariera de explorator la o varsta la care majoritatea oamenilor, de obicei, renunta si devin sedentari. Dar ea s-a nascut cu o chemare spre natura, spre cunoastere.

 

Dragostea ei pentru mediul inconjurator a fost alimentata inca de tanara de catre parinti, care erau iubitori de munte si drumetii. Este adepta sintagmei “Minte sanatoasa in trup sanatos”, considerand ca esenta in viata este miscarea.

 

Astfel, dincolo de fragilitatea aparenta, cu o incredibila forta fizica si psihica, ea a avut curajul sa isi transforme pasiunea intr-un mod de viata si, la varsta de 50 de ani, incepe sa intreprinda expeditii la nivel mondial.

 

A fost in Tibet, a traversat Canada de la est la vest, Africa de la sud la nord. A ajuns in Antarctica, mergand pe urmele omului de stiinta roman Emil Racovita, si intr-un singur an – in 2001, la varsta de 61 de ani! – Maria Uca Marinescu a ajuns atat la Polul Nord (geografic) cat si la Polul Sud (geografic), pe schiuri.

 

Aceasta realizare a facut-o sa-si doreasca sa vada si sa cunoasca mai mult. Astfel, in 2007,  ajunge la Polul Nord Magnetic, iar anul 2008 este consacrat atingerii Polului Sud Magnetic. In 2010, la 70 de ani, intreprinde prima sa calatorie in jurul lumii.

 

Reusitele personale i-au adus recunoastere atat la nivel national, cat si international, ca prima femeie din Romania care a ajuns in Antarctica, prima femeie din lume care a ajuns la cei doi poli geografici intr-un singur an, pe schiuri, si este prima femeie din lume care atinge toti cei patru poli (geografici si magnetici).

 

Tot Maria Uca Marinescu este cea care escaladeaza in premiera romaneasca masivul Tavan Bogd (Mongolia) cu varfuri de peste 4000m acoperiti cu ghetari, in 2005, iar in 2008 este o adevarata ambasadoare a imaginii Romaniei cand, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, prezinta la ONU “Lumea vazuta de un explorator roman”.

 

Acest om simplu si curios ne ofera o lectie extraordinara de viata. Pentru cei mai multi oameni, lumea este ceea ce ni se spune, in schimb pentru ea este ceea ce exista cu adevarat. Un exemplu de ambitie si un model care ne arata ca in noi sta forta de a ne mobiliza si de a realiza tot ce ne dorim. Depinde de fiecare dintre noi cat de sus ridicam stacheta si cat de mult ne dorim sa ne indeplinim visul.

 

Pentru Maria Uca Marinescu nu a fost vorba doar de noroc. Chiar ea spune ca este necesar sa te documentezi cat mai bine si sa fii mereu pregatit fizic si psihic. In rest, doar in noi sta forta de a ne mobiliza si de a realiza tot ce ne dorim. Depinde de fiecare dintre noi cat de sus ridicam stacheta.

 

Autoare: Raluca Boboc

Raluca s-a alaturat echipei Femei in Afaceri in calitate de voluntara pentru zona editoriala. Este o tanara de 23 de ani, absolventa a Facultatii de Stiinte Politice, in cadrul Universitatii din Bucuresti. In timpul cat si dupa incheierea studiilor, prin intermediul proiectelor la care a participat, a dobandit cunostinte interdisciplinare in domenii precum egalitate de gen, sanatate sexual reproductiva, violenta in baza de gen, educatie si dezvoltare sustenabila.
 

http://ralucaboboc.wordpress.com/

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24