Articole
07-01-2014

Povestea de dragoste dintre Maria Tanase si Constantin Brancusi a inceput in 1938, la Paris. Prezenti la expozitia de arta populara organizata de Dimitrie Gusti, cei doi artisti s-au indragostit nebuneste. Maria Tanase, inca o voce necunoscuta, avea 25 de ani, Constantin Brancusi, un sculptor de renume mondial deja, avea 62. Maria Tanase venise in capitala Frantei pentru a sustine un recital intr-un restaurant parizian. "Gusti auzise de neica Costica (cum il numeau prietenii apropiati pe Constantin Brancusi) si ne-am dus sa-i facem o vizita", a povestit la un chef din '61, la Targu Jiu, Maria Tanase. Artista a povestit atunci prietenilor de pahar ca vizita s-a prelungit doua zile si doua nopti. Maria nu a mai ajuns la recitalul pe care trebuia sa il sustina. Indragostita de artistul roman, una dintre cele mai frumoase voci a trait alaturi de acesta, timp de aproape doi ani, o poveste de dragoste pasionala.

"Cand te ascult cum zici, Marie, as fi in stare sa daltuiesc pentru fiecare cantec de-al nostru o Pasare Maiastra! Am colindat toata lumea, ma cunoaste tot pamantul prin ce m-am priceput sa fac, dar, cand aud cantecele noastre, ma apuca un dor de tara, de oltenii tai si ai mei, de apa tanguitoare a Jiului, de satul meu...", ii spunea Brancusi Mariei (webcultura.ro).

Si totusi, dupa putin timp, Brancusi a insistat ca Maria sa renunte la bocetul cantecului popular si sa-si faca vocea cunoscuta prin recitaluri la opera, nu in restaurante. In primavara lui 1939, Maria Tanase i-a cantat presedintelui american, Franklin Roosevelt, piesa "Tine, Leano, Roosevelt!". Dar, in acelasi an, Maria il va parasi pe Brancusi, satula de poreclele iubitului de "bocitoare", "plangatoare profesionista". Cinci ani mai tarziu, Maria Tanase a incercat sa cante opereta, dar prestatia ei a fost sub asteptari. La moartea sculptorului, in 1957, artista "l-a plans cu lacrimi fierbinti si in bocete adevarate". Cateva luni mai tarziu, cantareata s-a dus la arhitectul Octav Doicescu si i-a cerut ajutorul pentru infiintarea unei scoli de muzica folclorica la Targu-Jiu, in care sa educe noi generatii de cantarete de folclor romanesc. In primavara lui 1963, intr-un turneu in tara, afla ca este bolnava de cancer la plamani, iar cateva luni mai tarziu, intr-un salon al Spitalului Fundeni, se stinge din viata.
Foto:webcultura.ro

Autoare: Alina Burlacu
Editor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24