Articole
06-04-2014

In istoria moderna, femeile au jucat un rol foarte important pentru societatea romaneasca, fiind adevarate deschizatoare de drumuri in domenii rezervate pana atunci exclusiv barbatilor si unde prezenta feminina era privita mai mult ca o curiozitate sau, din contra, interzisa complet de rigorile societatii. Un astfel de exemplu este Maria Rosetti, considerata prima femeie ziarist din Romania, cu toate ca dincolo de acesata titulatura ea a jucat un rol mult mai important in istoria nationala.

 

Nascuta in 1819, Maria Rosetti, pe numele sau adevarat Mary Grant, si-a trait o mare parte din adolescenta in Provence, Franta, tara de origine a mamei ei, tatal ei fiind scotian. In anul 1847 se casatoreste cu Constantin Alexandru Rosetti, pe care il cunoscuse in perioada in care fratele sau, Effigham Grant era consulul Angliei la Bucuresti. Cu o cultura si o inteligenta iesita din comun, C. A. Rosetti declara adesea despre Maria „Sunt fericit ca am de sotie pe asta femeie: din zi in zi o iubesc mai mult...Sotia mea e sublima, e femeia lui Michelet”. Sintagma „femeia lui Michelet” facea referire la idealul de femeie: sotie, mama, patrioata pana la sacrificiu si cu principii inalte, conform zf.ro.

 

Alaturi de sotul sau, C.A. Rosetti, Maria ia parte la intrunirile desfasurate in casa familiei Rosetti, ce aveau ca scop pregatirea revolutiei in Tara Romaneasca. In tot acest timp a facut tot posibilul pentru a-si salva sotul arestat de turci si trimis pe o corabie otomana spre Serbia, in anul 1848. Deghizata in taranca, impreuna cu pictorul C. D. Rosenthal, bun prieten cu sotul sau si cu copilul abia nascut, o fetita numita Liberte Rosetti, aceasta urca pe corabie si cere voie insotitorilor sa-si sarute sotul. In momentul sarutului, acesata ii strecoara acestuia un biletel in care erau fixate ora si locul unde intreg grupul de revolutionari va fi eliberat. Initiativa ei curajoasa a fost un succes, dupa care, timp de noua ani, sotii Rosetti au trait in exil la Paris. In 1853, fiind inca in exil, Maria Rosetti publica una dintre cele mai importante lucrari ale sale Principautes Danubiennes.

 

Incepand cu anul 1857 colaboreaza ca redactor la mai multe ziare, reviste si almanahuri, mai ales la ziarul Romanul, fondat de sotul sau, C. A. Rosetti. A editat Mama si copilul, revista literara saptamanala, ce a functionat din iulie 1865, pana in aprilie 1866, fiind axata pe articole si traduceri in sprijinul educatiei copilului. In timpul Razboiului din Balcani, a condus un spital de campanie la sud de Dunare si a infiintat „Comitatul Femeilor”, cu ajutorul caruia a reusit sa stranga fonduri pentru armata si spitale. Istoriograful Lucian Predescu afirma despre ea „Este intaia femeie culta care a fost partasa activa la stradania poporului roman de a-si fauri o viata libera. Si totodata intaia publicista care si-a pus scrisul dezinteresat, in slujba intereselor nationale”, potrivit enciclopediaromaniei.ro.

 

Maria Rosetti a devenit un simbol al libertatii, Rosenthal fiind cel care o vede ca pe o muza, nu doar pentru revolutionari sau pentru lumea artistica, ci pentru un intreg popor. In 1850 apare ca model in lucrarile sale numite: Romania revolutionara si Romania rupandu-si catusele pe Campia Libertatii.

Maria Rosetti este cel mai bine descrisa in corespondenta familiei Bratianu: „oachesa, nu chiar frumoasa (...), expresiva, pasionata, artista. (...) Scria bine cu insufletire romantica, scotea frumosul din orice lucru intreprindea si il imprastia in jurul ei. Cu putine obiecte randuia o camera de-ti era drag, croia o rochie cantand, parca se juca: credeai ca a prapadit stofa, dar iesea ceva gratios si ii punea o mica garnitura care o deosebea de toate celelalte”.

 

Pe 14 februarie 1893 se stinge din viata cea care a intruchipat idealul feminin zugravit de Jules Michelet. Un necrolog a fost publicat in ziarul National Liberal Vointa Nationala, care a proclamat-o pe Maria Rosetti una dintre cele mai remarcabile femei romance din generatia ei.

 

Foto: wikipedia.org

 

Autoare: Denisa Cristache

Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24