Articole
07-07-2015

"Chiar acele calitati necesare pentru a infiinta o afacere noua sunt calitatile care vor afecta negativ bunul mers al acelei afaceri, uneori chiar fatal."

 

Importanta cunoasterii diferentelor dintre personalitatile manager si antreprenor este vizibila daca ne uitam doar la cateva aspecte. Decizia de a deschide o afacere cand ai un mod de gandire de manager va duce la esec, daca insa esti antreprenor si vei lucra pentru altcineva vei fi mereu nefericit. Asta este una din cele mai importante situatii pe care e nevoie sa o analizezi inainte de a decide drumul pe care il vei urma in viata din punct de vedere profesional.

 

Modul de gandire diferit a fost demonstrat de curand printr-un studiu efectuat de profesorul Maurizio Zollo la MIT. Studiul a analizat creierul managerilor si antreprenorilor in timp ce efectuau doua activitati. Una prin care se urmarea optimizarea unei activitati si cea de-a doua care urmarea gasirea de modalitati noi pentru realizarea unor obiective mari. In cazul celei de-a doua a fost clar ca un antreprenor foloseste ambele parti, stanga si dreapta, ale creierului in timp ce un manager foloseste strict partea responsabila cu logica, anume stanga. Nu inseamna ca antreprenorii sunt mai inteligenti, ci doar ca in cazul unor activitati explorative ei folosesc mai complet creierul. De asemenea asta explica si inclinatia mai mare spre risc a antreprenorilor.

 

Sunt si alte domenii in care diferentele sunt vizibile:

1. Comportament general. Antreprenorul isi doreste sa controleze propria viata, pe cand un manager vine sa ajute cand antreprenorul nu le mai poate face el pe toate.

2. Motivatia. In cazul antreprenorului motivatia vine din dorinta de a crea ceva din nimic, pe cand in cazul managerului acesta isi ia motivatia din planificare strategica pe termen lung, ce va duce la crestere controlata.

3. Luarea de decizii. Antreprenorul se va baza pe instinct, pe intuitie, in timp ce managerul se bazeaza pe informatii detaliate pe care le va aduna si apoi analiza inainte de a lua o decizie.

4. Atitudinea fata de bani. Pentru un antreprenor banii sunt un rezultat secundar pe drumul lor catre succes si nu tinta principala. In cazul managerului singura viziune este cea financiara, analiza la rece a rezultatelor companiei.

5. Structura organizationala. Antreprenorul vrea o organizare flexibila, adaptabila din mers la schimbarile solicitate de miscarile din piata si de dorinta de crestere. Un manager va dori o organizare stricta, unde fiecare department stie exact ce are de facut si respecta procedurile.

 

Fiecare dintre cei doi are un rol important in jungla de afaceri. Fara antreprenori nu am avea inovatie, creativitate si domenii noi de business, insa fara manageri probabil ca multe din acele idei si domenii noi de dezvoltare ar ramane doar dorinte si vise. Cu siguranta fiecare dintre diferentele identificate analizand antreprenori si manageri, o data intelese, vor ajuta la mai buna dezvoltare si administrare a afacerilor existente si nu este imposibil ca cei doi sa supravietuiasca in cadrul aceleiasi afaceri, ba mai mult, ar fi chiar indicat.

 

Exista doau cazuri celebre de oameni care au schimbat perceptia asupra modului de a face afaceri in ultimele decenii si diferentele enumerate sunt cel mai usor vizibile analizand acesti doi oameni.

 

In cazul lui Richard Branson vorbim de un antreprenor, dornic de nou si cu abordari diferite. In grupul Virgin exista 400 de afaceri diferite, pentru ca de fiecare data cand o idee devine realitate Richard Branson trece la urmatoarea. El gandeste ca “un antreprenor nu e un manager, un antreprenor este cel care creaza noi idei, porneste si construieste idei si apoi le lasa in grija managerilor care administreaza afacerea.”

 

In cel de-al doilea caz, cel al ui Steve Jobs, vorbim despre un manager care doreste sa controleze fiecare aspect pe care il considera important. Se implica efectiv in design, creatie si uneori chiar raspundea la telefoane in call center pe cand era CEO.

 

Aceasta este inca o dovada ca succesul poate fi obtinut urmand ambele cai, insa e important sa stim ce tip de om de afaceri suntem, antreprenor care creeaza ceva nou pornind de la o idee in care crede sau manager-ul care ia o idee si lucreaza la ea pana este perfecta, urmarind atent fiecare detaliu al ei.

 
Sursa foto: printvis.com
 

Autor: Mihai Chiratcu

Editor colaborator Femei in Afaceri

chiratcumihai@gmail.com

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24