Articole
01-09-2014

Cel de-al treilea roman al prozatorului american John Wray, Lowboy, sta marturie pentru intoarcerea catre experimentalismul de factura modernista, accentuata in prima decada a secolului XXI.

 

Personajul principal, Will Heller, poreclit Lowboy, este un adolescent schizofrenic, prins in labirintul urban al metroului new-yorkez, a carui harta romanul o „deseneaza” cu precizie joyceana.

 

Flux al unei constiinte confuze, intrerupt de capitole alerte inspirate de literatura de investigatie, Lowboy alterneaza planul subconstientului cu acela al realului intr-o „expeditie” de o zi pentru salvarea imaginara a unei lumi condamnate la extinctie prin incalzirea globala. Anagramele, acrostihurile, palindromurile si codurile cifrate, ca si capitolele in care logica si punctuatia sufera, intr-o redare veridica a monologului interior dintr-o minte deranjata, constituie jocuri lingvistice menite sa vina in sprijinul constructiei alteritatii personajului in raport cu lumea.

 

John Wray, nascut in 1971, (pe numele sau real John Henderson) se poate lauda deja cu un Whiting Writer’s Prize, cu o nominalizare ca unul dintre cei mai buni tineri scriitori americani, venita din partea revistei Granta, si cu o bursa oferita de American Academy in Berlin.

 

A studiat biologia, a vrut sa se faca ornitolog, dar dupa ce a incercat mai multe meserii (sofer de taxi, paznic si profesor de germana si spaniola) s-a hotarat sa devina scriitor si a publicat primul roman, The Right Hand of Sleep, in 2001.

 

Pentru promovarea celui de-al doilea roman (Canaan’s Tongue, 2006 – bazat pe o legenda povestita de Mark Twain in Viata pe Mississippi), John Wray a calatorit cu o pluta de la Memphis, in jos pe Mississippi, pana in New Orleans, oprindu-se si facand cunostinta cu cititorii de-a lungul coastei. Cel mai recent roman, Lowboy, a avut si el parte de o campanie nonconformista: John Wray a realizat un single, Lowboy, impreuna cu muzicienii de ocazie din metrouri.

 

Lowboy - John Wray

 

Traducere Oana-Celia Gheorghiu

 

Colectia Romanul secolului XXI

 

Detalii despre carte: www.edituraunivers.ro

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24