Articole
01-09-2014

Adina David, Femei in Afaceri: Cum ti-a venit ideea pentru aceasta afacere si cum ai inceput?

Liliana Stoica: Povestea Deco-Box a aparut pe fundalul unor schimbari majore ce tin de traseul meu profesional care s-a reorientat, dinspre mediul corporatist spre un domeniu creativ. Am fost fericita sa primesc de la inceput sustinerea prietenilor si a tatalui meu, sculptor. Apoi vacanta pe care am petrecut-o in coloratul Mexic a fost sursa de inspiratie care m-a provocat la reinventare.

 

A.D.: Ai un mentor care sa te fi ajutat cu experienta lui?

Liliana Stoica: Business-ul pe care l-am modelat in acest domeniu creativ a fost ceva cu totul nou pentru mine. Nu cunosteam pe nimeni care sa activeze ca artist, antreprenor, distribuitor sau presa de specialitate.

Astfel mi-am propus ca in fiecare persoana cu care colaborez sa gasesc inspiratie, sa invat si sa acumulez experienta. In plus, in fiecare etapa de business am simtit nevoia sa citesc si sa aprofundez informatii despre vanzari, marketing, social media.

 

A.D.: Care a fost cel mai mare obstacol de care te-ai lovit si cum ai trecut peste el? Care au fost solutiile pe care le-ai gasit pentru a trece peste el?

Liliana Stoica: Cariera pe care am avut-o in corporatie a fost foarte ofertanta, am condus echipe in cadrul unor proiecte strategice, am luat decizii financiare importante, am avut ocazia sa imi exersez creativitatea in actiuni de vanzari si marketing. Totul mergea excelent si rezultatele erau de succes.

Ca antreprenor, calitatea de „creativ” ma ajuta in continuare foarte mult in partea artistica si de strateg, am o viziune foarte ampla asupra brandului, dar mi-am dat seama partea de executie devine stresanta datorita lipsei de timp.

Ca solutie, am decis ca trebuie sa incep ziua cu palaria de manager si sa am in vedere obiectivele strategice si sa nu ma abat de la actiunile pe care mi le propun.

Timpul este un factor foarte important, iar un timp petrecut calitativ, facand lucruri care imi plac si fara stres, este un simbol al succesului si un obiectiv pentru mine. Asa am ajuns sa realizez colectia de ceasuri – tablou, Eu si Timpul.

 

A.D.: Care au fost cele mai importante avantaje de care te bucuri de cand ti-ai inceput propria afacere?

Liliana Stoica: As spune ca depaseste fundamantal termenul de „avantaj”. Sunt intr-o calatorie fantastica in care invat sa imi depasesc fricile si sa devin o persoana pozitiva si increzatoare. Am reinvatat sa visez. Managementul este o activitate multitask si am dobandit un know-how foarte valoros atat in detaliu, cat si ca viziune de ansamblu asupra unui astfel de business.

 Si, nu in ultimul rand, am redescoperit relatia cu tatal meu si sunt recunoscatoare pentru fiecare zi in care inovam prin design si cromatica vesela.

 

A.D.: Cu cati bani ti-ai inceput afacerea? Ai avut nevoie de finantare sau te-ai descurcat cu fonduri proprii? Daca da, cum ai facut rost de finantare?

Liliana Stoica: Cu banii cu care am inceput afacerea voiam initial sa imi cumpar un apartament. Nu sunt adepta formelor de indatorare, deci prefer sa strang si sa ma autofinantez. Cu toate acestea, simt ca va urma o decizie financiara pentru investitie. Sunt o persoana optimista si cred ca afacerea mea va face un salt spectaculos, iar in acel moment de tranzitie va trebui sa iau in calcul toate variantele de finantare externa.

 

A.D.: Ce faci ca sa ajungi la publicul tau? Care sunt metodele de promovare pe care le preferi?

Liliana Stoica: Cel mai bine m-am simitit in cadrul evenimentului Made in Ro, organizat de catre Designist, pentru ca am avut ocazia sa fiu printre oamenii care apreciaza designul romanesc si il sustin fie si prin participare. Mi-am propus sa participam la cat mai multe evenimente de acest gen, targetate pentru persoanele care vor obiecte inedite, de autor, iar ceea ce ne diferentiaza este tiparul abstract, geometric si vesel colorat.

Un al doilea contact il am cu publicul pe Facebook: https://www.facebook.com/decobox.ro si in curand vom face si tranzitia pe site : www.deco-box.ro.

Foarte importante sunt relatiile pe care le avem cu magazinele partenere, fizice sau online, care au inceput sa fie deschise catre designul romanesc. Sunt magazine sic, sofisticate si foarte prietenoase: Carturesti, BoConcept, Dizainar, Class Lliving, Clou Boutique si in curand la Cluj – Oranjeria., Online-Gallery, Art Garaje, Inspirel.

Incet, incet, am obtinut si credibilitate in fata presei de specialitate, prin consecventa colectiilor si deschiderea catre comunicare.

 

A.D.: Din punctul de vedere al educatiei, crezi ca este necesar sa ai o pregatire prealabila in business management sau preferi metoda autodidacta?

Liliana Stoica: Informatia si experienta sunt vitale pentru dezvoltarea afacerii si ritmul cu care o faci. Desi am absolvit 2 facultati economice, am avut o cariera ampla atat in antreprenoriat, cat si multinationala, in fiecare zi simt ca mai am de invatat.

In stransa dependenta sunt si abilitatile personale de a face fata riscurilor, nivelul de incredere si etica.

 

A.D.: Ce este cel mai important: o idee foarte buna de business sau un spirit antreprenorial dezvoltat?

Liliana Stoica: Daca sunt ambele este ideal, daca nu, atunci este nevoie de un expert care sa completeze.

Desi am abilitatile, experienta si ideea, am convingerea ca business-ul meu va avea o crestere spectaculoasa in momentul in care o sa am in echipa experti pe fiecare functiune in parte.

 

A.D.: Daca banii nu ar fi o problema, care sunt lucrurile pe care le-ai face chiar acum pentru businessul tau?

Liliana Stoica: As angaja experti, am o lista de echipamente pe care abia astept sa le achizitionez si as dedica o parte substantiala din buget pentru marketing.

 

A.D.: Care sunt planurile de viitor pentru afacerea ta?

Liliana Stoica: Pentru ca suntem pe timp de vara pregatesc o colectie noua de tablouri mozaic lemn si colectia de obiecte decorative – cadouri pentru Craciun – brazi de lemn si decoratiuni cu design inedit.

Dupa experienta Google House, unde am expus tablourile mozaic lemn, am identificat faptul ca acest stil inedit si creativ se potriveste foarte bine pentru zona de birouri. Sunt in curs de implementare a catorva proiecte, cu schimbari fundamentale pentru decor, realizate in colaborare cu agentii de arhitectura si design. Abia astept rezultatul final, o sa fie absolut impresionant. Ce-i drept aceste companii activeaza in zona IT, dar sunt convinsa ca este doar inceputul!

 

www.deco-box.ro

 

Interviu realizat de Adina David

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2020 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24