Articole
08-02-2013

Tot mai multe persoane prefera sa renunte la locul de munca in favoarea demararii unei activitati pe cont propriu. O mare parte dintre acestia se indreapta catre zona de liber-profesionist (= cel care este propriul sau angajat, este raspunzator de intreaga sa activitate si are venituri doar atat timp cat munceste; ca de exemplu: avocati, notari, consultanti, medici, terapeuti etc.)

De regula acesti oameni sunt foarte buni profesionisti, in aria lor de expertiza sunt excelenti si stiu sa isi indeplineasca munca la standarde foarte inalte.


Provocarea pe aceasta zona vine din faptul ca un free-lancer, pentru a avea succes, are nevoie sa indeplineasca 2 roluri: specialist si manager al propriei activitati. De multe ori rolul de manager al activitatii este trecut cu vederea de catre liber-profesionisti si de aici pot rezulta diverse dezechilibre in sustinerea "afacerii".


Daca ai decis sa pleci pe cont propriu sau daca ai facut-o deja ai putea sa ai in vedere faptul ca activitatea in sine nu se conduce singura si ca va fi nevoie ca tu sa faci asta.
 

Pasionati de specialitatea lor multi free-lanceri se adancesc in munca fara a avea o privire de ansamblu asupra intregii activitati. Ceea ce poate te-ar ajuta ar fi sa realizezi ca ai 2 roluri de indeplinit, sa le separi si sa le aloci timp individual in cadrul zilei tale de lucru. Probabil la inceput va fi nevoie ca impartirea rolurilor in programul tau sa fie cam 90% manager si 10% specialist pentru ca apoi procentele sa se modifice in functie de nevoile business-ului. In faza de start a "afacerii" este fundamental sa ai atitudinea unui manager. Te va ajuta un plan scris al activitatii tale - ce anume oferi, cui te adresezi, unde iti vei gasi clientii si ce sustinere financiara are nevoie activitatea ta. Pe baza lui poti face o lista cu ceea ce este nevoie sa faci, cu termene si detalii, pentru a asigura continuitate si crestere activitatii tale. Evident, fundamental este sa si faci ceea ce ai decis.

Este foarte important sa livrezi o calitate inalta, dar pentru ca specialistul din tine sa isi poate utiliza si demostra aptitudinile, este nevoie ca managerul sa creeze si sa intretina contextul optim. Aminteste-ti in permanenta ca tu esti cel responsabil de promovarea afacerii tale, de atragerea clientilor, de asigurarea stabilitatii financiare si de valorificarea oportunitatilor de crestere.
 

Succes!

Autoare: Ruxandra Bulzan - Leadership Coach

 

Prin activitatea sa, Ruxandra sprijina antreprenorii si liderii de echipe sa isi asume obiective provocatoare si sa le atinga; ii ajuta sa eficientizeze activitatea lor si a echipelor pe care le conduc.

 

www.ruxandrabulzan.ro

 

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24