Articole
29-01-2014

Parlamentul din Maroc a votat in unanimitate abrogarea unui articol din Codul Penal al tarii, care stipula ca violatorii fetelor minore pot ramane nepedepsiti daca se casatoresc cu victimele. Aceasta masura, luata saptamana trecuta, vine ca reactie la lobby-ul facut de activistii locali pentru drepturile omului, care au cerut sporirea masurilor de protectie a victimelor agresiunilor sexuale, scrie bbc.co.uk.

In 2012, Amina Filali, o fata in varsta de 16 ani, s-a sinucis dupa ce, conform prevederilor articolului 475 din Codul Penal al tarii africane, a fost obligata sa se marite cu agresorul ei, un barbat de 25 de ani care o violase in repetate randuri. Acest caz a scandalizat intreaga opinie publica si a starnit ample controverse, atat pe plan intern, cat si international.

Articolul ce proteja violatorii prevedea pedeapsa cu inchisoarea intre unul si cinci ani pentru oricine „rapeste sau insala” un minor, in cazul in care nu au loc amenintari, abuzuri sau vatamari corporale. A doua clauza sustinea insa ca, in urma casatoriei victimei cu delicventul, acesta din urma „nu mai poate fi urmarit penal decat de catre persoane imputernicite sa ceara anularea casatoriei si numai dupa ce anularea a fost declarata”. Prevederea ii impiedica, astfel, pe procurori sa ii cerceteze pe cei care se faceau vinovati de viol, pe intreaga durata a mariajului.

In plus, mentalitatea caracteristica zonelor rurale ale Marocului este aceea ca o fata care si-a pierdut virginitatea inainte de casatorie, indiferent de circumstante, reprezinta o rusine, atat pentru ea insasi, cat si pentru rude, si nu mai poate avea un sot respectabil. Din aceasta cauza, multe familii considera casatoria cu violatorul drept cea mai buna solutie.

Amendamentul a fost propus de Guvernul marocan cu an in urma, insa a fost adoptat cu totalitate abia saptamana aceasta. Militantii pentru drepturile omului catalogheaza aceasta masura drept una foarte importanta pentru respectarea pozitiei femeilor din Maroc, dar sustin ca mai este cale lunga pana la asigurarea egalitatii si protejarea completa a tinerelor femeilor din aceasta tara.

Foto: moroccoworldnews.com

Autoare: Cristina Andrei
Redactor Femei in Afaceri

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24