Articole
15-08-2012

Luna mai a stat sub semnul leadershipului. Am avut parte de invitati straini (Robin Sharma, fondatorul scolii Sharma Leadership International Inc. si al teoriei leadershipului fara functie; de la el am invatat ca "Viata e scurta. Deci, fii de folos" ; Sir Richard Branson, fondatorul grupului "Virgin Group"; de la el am invatat cum arata un lider "umil si modest in actiune, necenzurat). De ce altceva am mai avut parte? De principii actualizate ale noului model de leadership – va las sa va documentati, de povesti de viata fie ale invitatilor de marca, fie ale unor oameni de care auzeam prima data in viata mea – de la un oarecare Burke am invatat despre excelenta in munca, de povesti populare, dintre care cea a bolovanului merita aflata, de personaje care au schimbat fata istoriei, de cercetari recente despre profilul leaderului secolului 21.

 

Din aceasta suita, aleg sa impartasesc experienta care mi-a mers direct la suflet. Despre cum o idee exprimata deschis si direct se transforma in opinie, care da nastere la o actiune care, repetata in mod consistent si consecvent, devine obicei, care defineste un caracter ce marcheaza destinul unui leader.

 

Ideea? "Viata oricui trebuie sa conteze." Hmmmmm, ce vrea sa insemne? Eu am inteles de aici ca, important e sa te intereseze sa faci lucruri in viata, mai degraba decat sa tanjesti sa fii aclamat ca cineva important, inainte sa fi facut ceva demn de propria persoana. Ceva dincolo de rolul tau de zi cu zi (fie ca esti mama, tata, sotie, sot, iubit/a, copil, coleg de serviciu). Ceva dincolo de conditia sociala. Ceva care sa aiba legatura cu vocatia ta, cu talentul tau, cu pasiunea ta.

 

Opinia? "Cineva trebuie sa forteze nota. Sa spuna ce nu s-a spus pana acum." Aceste cuvinte m-au trimis cu gandul la curajul omului cu viziune, la responsabilitatea asumata a inovatorului si, nu in ultiml rand, la teama de succes. Nu e usor sa ramai mult timp in lumina reflectorului.

 

Actiunea? "E putin probabil sa castig, dar voi candida. Cat sa scutur un pic lucrurile. Am o sumedenie de chestii de facut." Am tresarit la auzul acestor replici, caci ele pareau sa fie ecoul unor vorbe auzite din partea unuia din actionarii nostri majoritari. Intr-o dimineata de aprilie, dupa o zi extenuanta si o noapte apriga, cand parca imi venea atat de greu sa ma mobilzez sa coordonez un grup de 35 de colegi aflati in teambuilding international, am auzit: "Oana, if you don’t wake up to lead, you’ll be led". (Oana, daca nu te trezesti mai repede sa conduci, vei fi condusa).

 

Obiceiul? "O sa muncesc din greu sa ma achit de aceasta responsabilitate pe care am castigat-o azi, 4 mai 1979. e cea mai mare responsabilitate pe care am primit-o pana acum, caci in ea se regaseste increderea acordata de o intreaga natiune". Pret de 11 ani, a muncit zi si noapte, noapte si zi, cat sa se achite asa cum a stiu si a putut mai bine. Si nu a fost usor. A devenit personajul negativ, a inceput sa i se spuna "monstrul", a trecut printr-o sumedenie de transformari persoanle (de la schimbarea vocii pentru a primi mai multa autoritate pana la "abandonarea" copiilor in grija tatalui). Sa nu mai amintesc de atentatele teroriste la care era tinta.

 

Caracterul? Si l-a construit pe valori precum curajul ("Lupta dur si cu capul sus!" - "Fight hard&up"), determinarea ("Nu o sa cedez atat de usor, sunt determinata sa vad o tara prospera"), taria ("Ce fel de lider sunt eu daca nu-mi urmaresc viziunea?"), unitatea (desi in recesiune, a condus tara in razboi pentru apararea fasiilor de regat situate la mare departare de tara). Nu doar ca a jucar cartea razboiului, a si castigat-o, avand mereu credinta ca nicio viata pierduta nu va fi in zadar. Magulitor mi s-a parut gestul de a trimite scrisori de condoleante scrise personal, noaptea, catre toate familiile celor cazuti la datorie, alaturi de cateva randuri de incurajare care aminteau despre Cauza comuna.

 

Destinul? "Fiecare zi din viata mea a fost o lupta. Multi m-au subestimat. Am ramas intotdeuana fidela valorilor mele: unitate, curaj, tarie." Rezultatul? Prima femeie prim ministru din Europa occidentala, cel mai indelungat mandat din istoria prim-ministrilor Marii Britanii, singura femeie din grupul barbatilor care a condus Razboiul Rece.

 

Acestea find zise, am elucidat misterul personajului invocat in cele de mai sus: M.T., "Doamna de fier a Marii Britanii", asa cum a fost supra-numita de sovietici.

 

Morala? Fiecare dintre noi cred ca are de cules cate una.

Din partea mea, doar un gand: leadershipul incepe cu gestionarea propriei persoane (self-management).

 

Autor: Oana Sandu

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24