Articole
12-01-2014

Principalul risc asociat prognozelor in evolutia leului, in acest an, este revenirea turbulentelor politice, avand in vedere presiunile anului electoral, in opinia analistilor intervievați de zf.ro. Experienta anilor electorali sustine aceasta ipoteza. In 2014, vor fi organizate alegeri prezidentiale, dar si europarlamentare.

Rozalia Pal, economistul-sef al Garanti Bank, spune: "Anticipam ca vom vedea o scadere a cursului in 2014, spre 4,55 lei/euro, la sfarsit de an. Cea mai mare provocare pentru cursul valutar in 2014 este reprezentata de schimbarile de politica monetara ale Fed-ului."

Florentina Cozmanca, senior economist la RBS Bank, explica: "Evolutia cursului de schimb va depinde atat de evolutiile in plan regional si international, cat si de evenimentele interne. Continuarea colaborarii cu institutiile financiare internationale sub forma mentinerii stabilitatii macroeconomice si a implementarii reformelor structurale in sectorul public si mentinerea stabilitatii politice sunt elemente importante ce sustin increderea investitorilor in Romania."

Eugen Sinca, analist-sef la BCR, sustine: "Estimam un curs de 4,48 lei/euro la sfarsitul anului 2014. Leul va varia in intervalul 4,35-4,65 si va fi influentat de doua evenimente majore - pe plan extern decizia Fed de reducere a cumpararilor de active financiare, cu impact asupra tuturor pietelor emergente, si pe plan intern calendarul politic incarcat, ce impune mai mult decat oricand continuarea reformelor agreate cu FMI si Comisia Europeana."

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, afirma: "Estimam un curs de 4,45 lei/euro la sfarsitul anului 2014 si un curs mediu de 4,48 lei/euro. Este foarte posibil sa avem o volatilitate mai mare a cursului de schimb ca in 2013 in conditiile in care exista factori de risc legati de alegeri."

Foto: expresspress.ro

Autoare: Alina Burlacu
Editor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24