Articole
21-01-2014

Pana pe 27 aprilie, Muzeul National de Arta al Romaniei invita iubitorii de arta la expozitia temporara Epoca Biedermeier in Tarile Romane 1815-1859, organizata de Mariana Vida si Elena Olariu, specialisti in cadrul sectiei de Arte Grafice.

Expozitia cuprinde o selectie de aproximativ 235 de lucrari si piese de patrimoniu – pictura, grafica, acuarele, gravuri, miniaturi, bijuterii, textile, argintarie si mobilier – din fondul Muzeului National de Arta al Romaniei, dintre care o parte prezentata in premiera absoluta.

Parcursul expozitional doreste sa ilustreze nu doar un stil, ci si o epoca istorica. Printre artistii care semneaza lucrarile se numara: Ion Balomir, Barbu Iscovescu, Constantin Lecca, Theodor Aman, Petre Mateescu, Ioan Negulici, Misu Popp, C. D. Rosenthal, Gheorghe Tattarescu, dar si Michel Bouquet, Auguste Raffet sau Carol Wallenstein.

Stilul Biedermeier poate fi caracterizat ca fiind un stil international, burghez, care s-a manifestat cu precadere in Germania, Austria, nordul Italiei si tarile scandinave, in perioada 1815-1848. Expozitia reflecta impactul acestui curent european asupra artei romanesti, intr-o perioada in care societatea romaneasca trecea printr-un spectaculos proces de modernizare.

Desi arta Biedermeier a fost caracterizata in trecut ca fiind simpla, lipsita de pasiune, un amestec de obiectivitate si idilism, istoricii contemporani incearca astazi sa o prezinte intr-o noua lumina, apreciind interesul acesteia pentru itimism si scenele de familie, pentru modul in care a coexistat alaturi de curente precum neoclasicismul sau romantismul.

Sursa: mnar.arts.ro

Autoare: Denisa Cristache
Redactor Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24