Articole
27-04-2014

Conform site-ului Hipo.ro, expertii in resurse umane au identificat deja ultimele tendinte in HR pentru 2014, tendinte valabile la nivel international, dar care se vor instala cat de curand si in tara noastra. Unele dintre acestea sunt deja implementate in Romania, mai ales de catre marile companii. Mai jos vom descoperi impreuna care sunt ultimele tendinte in materie de HR si cum ar trebui un job seeker sa se pregateasca corect si in mod eficient pentru un interviu de angajare.
 

#1 Goana dupa talente
 

Angajatorii simt o nevoie crescanda de a gasi cei mai buni si cei mai potriviti candidati pentru fiecare job pe care il au disponibil. De regula, angajatorii vor cauta tot mai multi candidati inovatori care nu doar sa se descurce onarabil la locul de munca, dar si sa creasca performanta companiei la care este angajat. Daca pana acum, din cauza crizei economice, companiile nu prea aveau joburi disponibile, 2014 se preconizeaza a fi un an al angajarii intense.
 

Pentru a fi in vizorul angajatorilor carora doresti sa le atragi atentia, trebuie sa ai o mare putere de adaptare. De asemenea, este important ca oricare candidat sa se pregateasca in conformitate cu cerintele pietei. Ideal ar fi sa mai adaugi o limba straina in portofoliu si sa-ti dezvolti capacitatea de invatare continua.
 

#2 Interviul prin video call/apel telefonic
 

Tehnologia a ajuns la un nivel atat de mare de dezvoltare si este parte integrata a vietii noastre, incat nu este de mirare ca oamenii de la HR au inceput sa se foloseasca de video call sau apel telefonic pentru o prima parte a interviului de angajare. Aceasta metoda economiseste timp si eficientizeaza costurile procesului de recrutare.
 

In cazul unui astfel de interviu intermediat de tehnologie, candidatul este sfatuit sa adopte o atitudine relaxata si deschisa, ca in cazul unui interviu clasic. In cazul in care din motive obiective nu poti continua conversatia in momentul in care ai fost apelat, este bine sa-ti informezi intervievatorul si sa cadeti de comun acord asupra unei date sau ore la care vei fi disponibila. Este indicat sa pastrezi nivelul de formalitate indus de apelant.
 

#3 Gamificarea
 

Aceasta este o strategie de recrutare folosita in Statele Unite si vestul Europei, dar care urmeaza sa ajunga si in tara noastra. Metoda este relativ simpla: angajatorul posteaza pe site un joc realizat in mod special pentru a testa abilitatile candidatilor, iar acestia trebuie sa performeze in respectivul joc pentru a fi remarcati si luati in considerare pentru un interviu face-to-face. Gamificarea inlocuieste metoda video call-ului sau a interviului telefonic.
 

#4 Background screening
 

Identificarea celui mai bine pregatit candidat dintr-o piata a crescut enorm competivitatea, cei care recruteaza incluzand aceasta metoda printre cele mai utilizate, verificarea referintelor devenind extrem de importanta. Acesta poate fi considerat un pas onest deoarece exista persoane care isi asuma competente fictive. Un candidat trebuie sa fie dispus sa ofere referinte de la fostul loc de munca sau de la fosti profesori in cazul in care candidatul este unul foarte tanar, fara experienta.
 

#5 Tehnologia si competentele tehnice
 

Lipsa competentelor tehnice este una dintre problemele cu care se confrunta angajatorii romani. Candidatii pentru noi locuri de munca trebuie sa fie mereu atenti la noutatile tehnologice si sa dobandeasca noi competente care i-ar putea ajuta intr-un nou loc de munca. O serie de cursuri si traininguri in acest domeniu ar putea sa creasca sansele oricarui candidat la angajare.
 

Foto: opiniatimisoarei.ro

 

Autoare: Carmen Rotaru

Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24