Articole
01-10-2014

„Economia nu se reduce la bani. Economia are de-a face cu natura umana, cu simtul dreptatii, cu increderea si cu fericirea. Michael Shermer arata, in mod stralucit, ca adevaratii cunoscatori ai lui Homo economicus se gasesc adesea in domeniile psihologiei, biologiei, chiar si primatologiei.“

Frans de Waal, autorul cartii Our Inner Ape

 

In zilele noastre, exista un binecunoscut resentiment impotriva celor care au reusit sa faca averi si au beneficiat cel mai mult de pe urma economiei de piata. Oamenii de afaceri sunt priviti cu neincredere, corporatiile cu suspiciune. Motivul pentru care economia populara functioneaza in acest fel este acela ca in grupurile mici de vanatori-culegatori din care am evoluat ca specie nu existau piete de capital, crestere economica, acumulare a bogatiei, disparitate excesiva intre bogati si saraci, ci numai o foarte slaba specializare a muncii, in timp ce, categoric, lipsea mana invizibila care sa organizeze piata. Michael Shermer demonteaza miturile economiei populare si arata ca lumea a evoluat cu o viteza mult mai mare decat cea cu care au reusit sa se adapteze emotiile noastre. In acest timp, piata, ca produs al unei societati cu interactiuni si reguli extrem de complexe, are o existenta autonoma si o inteligenta a ei.

 

Economia traditionala, bazata pe teoria alegerii rationale, ne spune ca, deoarece oamenii tind sa maximizeze, in mod egoist, utilitatea, pe masura ce devin mai bogati ar trebui sa devina si mai fericiti. In prezent avem datele pentru a testa aceasta ipoteza, iar rezultatele arata, fara niciun echivoc, un singur lucru — ipoteza este falsa. Oamenii nu sunt azi mai fericiti decat erau in 1950, in ciuda faptului ca, dupa aproape orice criteriu material de masurare, viata este astazi mai buna decat era atunci. Michael Shermer combate foarte populara teorie a alegerii rationale si arata ca resorturile care controleaza alegerile noastre economice nu sunt pur rationale — oamenii, si piata, functioneaza cu totul altfel decat ne‑am astepta.

 

Michael Shermer este fondatorul si editorul revistei Skeptic (www.skeptic.com) si directorul executiv al Skeptics Society. Detine o rubrica lunara in Scientific American, este profesor colaborator de stiinte economice la Claremont Graduate University, organizatorul seriei de conferinte Skeptics Distinguished Science Lecture Series de la California Institute of Technology (Caltech) si coorganizator si producator al serialului de televiziune, difuzat pe Family Channel, Exploring the Unknown. Despre Shermer, regretatul Stephen Jay Gould scria: „In calitate de sef al uneia dintre cele mai importante organizatii ale scepticilor din America si cunoscut activist si eseist in favoarea gandirii operationale, el reprezinta o figura importanta in viata publica americana.“

 

Shermer este autorul a numeroase carti, printre care o trilogie pe tema credintei: bestsellerurile De ce cred oamenii in bazaconii, despre pseudostiinta, superstitii si alte confuzii ale epocii noastre; How We Believe: Science, Skepticism, and the Search for God, despre originile religiei si motivul pentru care oamenii cred in Dumnezeu; si The Science of Good and Evil: Why People Cheat, Gossip, Share Care, and Follow the Golden Rule, despre originile evolutive ale sentimentelor morale. Este si autorul unui roman biografic, In Darwin’s Shadow, despre viata si ideile codescoperitorului selectiei naturale, Alfred Russel Wallace, si al volumului Denying History, despre negarea Holocaustului si alte forme de pseudoistorie.

 

Informatii complete despre carte: http://www.curteaveche.ro/inteligenta-pietelor.html

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24