Articole
21-06-2018

 

►     87% dintre companiile de dimensiuni medii planifică o creștere a veniturilor de peste 6% în acest an, depășind semnificativ proiecțiile privind PIB

►     Adoptarea tehnologiilor cognitive și angajarea, cu normă întreagă, a talentelor reprezintă principalele priorități ale executivilor companiilor medii de la nivel global

►     Inovația este impulsionată de reglementările mai stricte

 

Companiile de dimensiuni medii de la nivel global sunt mult mai optimiste cu privire la condițiile și oportunitățile mediului de afaceri față de anul trecut, conform concluziilor studiului anual EY Growth Barometer.

 

Perspectivele de creștere se îmbunătățesc în 2018, pentru toate economiile importante, Fondul Monetar Internațional prognozând în prezent o creștere cu 3,9% a PIB-ului în acest an. În acest context pozitiv, liderii de companii sunt optimiști în ceea ce privește creșterea veniturilor.

 

Studiul anual EY, derulat în rândul a 2.766 de executivi din companii de dimensiuni medii din 21 de țări și nouă sectoare cheie, arată că încrederea globală în dezvoltarea afacerilor s-a consolidat în ultimele 12 luni. 60% dintre companii vizează creșteri între 6 și 10%, comparativ cu 34% care declarau ambiții de creștere similare cu un an în urmă. Alte 27% vizează creșteri de peste 10%, o scădere minoră față de 2017, când 30% dintre companii se încadrau în această categorie de creștere semnificativă. În plus, niciunul dintre respondenții din 2018 nu se așteaptă la o încetinire a creșterii, față de 5% în 2017.

 

Liderii companiilor medii planifică venituri mai mari, creează mai multe locuri de muncă cu normă întreagă și implementează tehnologii inovatoare pentru a-și îndeplini obiectivele ambițioase de creștere. Cu toate acestea, rămân îngrijorați în privința deficitelor de flux de numerar, de creditarea mai restrictivă sau de scăderea cererii globale, care ar putea reprezenta riscuri majore pe termen lung.

 

Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, economia românească se dezvoltă pe un model similar economiei mondiale, având lupta pentru atragerea talentelor și digitalizarea ca principale forțe disruptive ale acestei creșteri. Acum, mai mult ca niciodată, vedem cum tehnologia și diversitatea talentelor se influențează reciproc, iar împreună determină, în mod dramatic uneori, emergența unor noi sectoare și creșteri accelerate”, spune Horațiu Pîrvulescu, Growth Markets Leader, EY România.

 

 

Cursa pentru adoptarea AI

Automatizarea inteligentă și tehnologia machine learning au devenit esențiale pentru ambițiile de creștere ale companiilor medii. Atitudinea față de noile tehnologii a evoluat rapid comparativ cu anul trecut. Dacă în 2017, 74% dintre directorii executivi ai companiilor medii de la nivel global declarau că nu vor adopta niciodată automatizarea proceselor (RPA), cu doar 12 luni mai târziu, 73% dintre respondenți spun că deja adoptă sau planifică să adopte inteligența artificială (AI) în următorii doi ani.

 

Conform studiului, companiile recunosc nevoia de a deveni mai agile. Cu toate acestea, prin dorința lor de a adopta tehnologii noi și de a încorpora AI în afacerile lor, liderii companiilor sunt în pericol să subestimeze dimensiunea amenințărilor cibernetice. De fapt, doar 7% dintre ei intenționează să investească în tehnologii care să reducă riscul atacurilor cibernetice în anul următor, iar 6% consideră că amenințările cibernetice reprezintă o provocare pentru creștere.

 

Reglementările nu inhibă inovația, ci o impulsionează

Reglementările din acest an au devenit un nou factor de stimulare a inovației, nu de obstrucționare a acesteia. Printr-o schimbare majoră de opinie, liderii din toate sectoarele și regiunile, cu excepția Americii de Nord, consideră introducerea de noi reglementări drept un factor esențial pentru încurajarea inovației (25%), depășit doar de profitabilitate (27%). Pe măsură ce guvernele utilizează pârghii legale pentru a promova beneficiile sociale (de exemplu, mai puțin zahăr în băuturile carbogazoase și pesticide mai puțin toxice), liderii companiilor profită de aceste noi oportunități de pe piață pentru a inova și a se dezvolta, după cum constată studiul EY Growth Barometer.

 

Convergența sectorială se accelerează

Convergența sectorială a devenit un alt important factor care va impulsiona creșterea, aproape un sfert dintre liderii companiilor din toată lumea (23%) considerând că aceasta are al doilea cel mai semnificativ impact asupra afacerilor, după modificările demografice (33%). Pentru liderii de companii din SUA, convergența este principala forță care va alimenta ambițiile lor de creștere (31%).

 

Angajarea de talente diverse este esențială pentru realizarea ambițiilor de creștere

Într-o demonstrație de încredere față de sustenabilitatea creșterii, 39% dintre companii intenționează să crească numărul de specialiști cu normă întreagă în următoarele 12 luni. Aceasta este o creștere semnificativă față de 13% în 2017. În plus, doar 1% dintre respondenți intenționează să reducă numărul de angajați, în scădere de la 9% în 2017. Atragerea de talente, cu abilitățile necesare, se află în fruntea listei factorilor care accelerează creșterea, înaintea eficientizării proceselor și a noilor tehnologii.

 

Îngrijorările legate de fluxul de numerar și finanțare se mențin

Deși accesul la creditare continuă să fie o problemă, în acest an, liderii companiilor menționează fluxul de numerar insuficient drept un obstacol mai important, 35% dintre aceștia plasându-l pe primul loc.

 

Problemele legate de fluxul de numerar și de capitalul circulant depășesc ca importanță riscurile generate de tehnologiile disruptive și de lipsa talentelor. Această situație este resimțită cel mai acut în Europa, unde se clasează pe primul loc pentru 37% dintre respondenți.

 

În același timp, companiile conduse de femei sunt afectate puternic de lipsa finanțării, 18% dintre acestea o menționează ca obstacol major în calea creșterii, față de 11% dintre omologii lor bărbați. Cu toate acestea, 30% dintre companiile conduse de femei vizează rate de creștere de peste 15% în următoarele 12 luni, față de 5% dintre firmele conduse de bărbați, chiar dacă mai mult de jumătate dintre companiile conduse de femei (52%) declară că nu au acces la finanțare externă.

 

 

***

Despre EY Growth Barometer

EY Growth Barometer este un studiu anual care explorează strategiile de creștere ale liderilor companiilor de dimensiuni medii și modul în care sunt implementate acestea la nivelul unei palete largi de capabilități. Aceste capabilități sunt corelate cu EY 7 Drivers of Growth, o modalitate prin care EY ajută companiile să își accelereze creșterea. Euromoney Institutional Investor Thought Leadership a realizat pentru EY un sondaj online în rândul a 2.766 de directori (60% CEOs, fondatori sau directori generali) de companii din 21 de țări, cu venituri anuale între 1 milion și 3 miliarde de dolari. Studiul a fost realizat în perioada 15 ianuarie - 1 martie 2018. EY a invitat membrii rețelei EY Entrepreneur Of The Year™ din toată lumea să participe la acest sondaj. Studiul a fost realizat în limba engleză și în șase alte limbi. Interviurile în adâncime au fost realizate în perioada martie - aprilie 2018, pentru a se obține opinii de specialitate suplimentare.

Puteți citi raportul online, la adresa www.ey.com/growthbarometer

Ne puteți urmări pe platormele de socializare #GrowthBarometer

 

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 250.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 31,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2017. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei 770 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com

 

 

 

 

 

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24