Articole
24-02-2013

Declinul demografic este o problema a societatii contemporane, aparuta la nivel global si care se resimte si in Romania. Putem observa ca scaderea numarului populatiei a luat amploare la inceputul anilor ’90 prin deteriorarea structurii unora dintre cele mai importante componente ale dinamicii populatiei: natalitatea, mortalitatea, cat si migratia.

 

Conform ultimului recensamant din octombrie 2011, populatia activa a Romaniei a atins cifra de 19,04 milioane de locuitori. Daca rata fertilitatii se va mentine la un asemenea nivel scazut, comparativ cu alte tari ale Uniunii Europene, cu o valoare de 1,3 copii nascuti / femeie[1] nu putem sa nu luam in considerare faptul ca pana in 2050 populatia Romaniei va atinge cifra de 16,7 milioane de locuitori[2]. Un alt factor care genereaza declinul demografic este si nivelul crescut al ratei infertilitatii.


Ce stim despre infertilitate in Romania?

 

Se estimeaza la nivel global ca infertilitatea afecteaza 15-18% din populatia aflata la varsta fertila, ceea ce reprezinta mai exact ca un cuplu din sase sufera de aceasta boala. La nivel national, procentul real al populatiei care sufera de infertilitate nu il putem cunoaste cu exactitate pentru ca nu exista statistici recente care sa ateste acest lucru. Pana de curand, in Romania nu exista nici macar o lege care sa defineasca termenul de “infertilitate” sau care sa reglementeze reproducerea umana asistata medical.


Legea nr. 643/2011, privind reproducerea umana asistata medical, defineste infertilitatea ca fiind “incapacitatea involuntara de a aduce pe lume copii – de a procrea, pastra sarcina si de a naste un copil viu”. Tot in aceasta lege se subliniaza faptul ca infertilitatea are un impact major asupra starii de sanatate a populatiei si asupra evolutiei demografice a Romaniei.

 

Totusi, care sunt cauzele care duc la aparitia acestei boli?

-          Ciclu menstrual neregulat sau absenta ciclului menstrual.

-          Endometrioza (caracterizata de prezenta tesutului endometrial in afara cavitatii uterine).

-          PCOS (sindromul ovarelor polichistice).

-          Bolile cu transmitere sexuala (BTS) – cu precadere gonoreea si chlamydia care pot duce la aparitia bolii inflamatoare pelvine (BIP) care creste posibilitatea aparitiei fenomenului infertilitatii.

-          Varsta inaintata de conceptie, stresul, obezitatea, malnutritia, fumatul si consumul excesiv de alcool sau alte substante daunatoare corpului

 

Infertilitatea este specifica numai femeilor sau si barbatilor?  


Trebuie sa subliniem ca infertilitatea este o “boala democratica”[3]. Atat femeile cat si barbatii sunt afectati in mod egal.


Care sunt tratamentele disponibile in Romania?


Legea nr. 643/2011, privind reproducerea umana asistata medical, prezinta tehnicile si procedurile autorizate: Inseminarea Artificiala (IA) si Fertilizarea In Vitro (FIV), plus procedurile conexe (investigatiile preliminare, tratamentul si tehnicile preimplantatoare, investigatiile pe durata sarcinii cat si procedurile complementare – donare, crioconservare).

 

Cu toate acestea, diferenta dintre posibilitatea de a invinge aceasta boala in Romania sau in strainatate consta in numarul de proceduri realizate an de an si de disponibilitatea decontarii acestor tratamente. Daca in Romania, conform datelor oficiale, exista in jur de 15 centre acreditate pentru a realizare proceduri FIV si aproximativ 5.000 de cicluri care se efectueaza anual, in Franta sunt peste 150 de centre de FIV si se realizeaza peste 40.000 de cicluri FIV pe an[4]. Mai trebuie sa luam in considerare si faptul ca, in Romania, persoanele care doresc sa beneficieze de ajutor din partea statului trebuie  sa aiba o varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani. In plus, se specifica faptul ca va fi decontata o singura procedura de fertilizare in vitro per cuplu, rata de succes fiind de 35-40%.

 

Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania are nevoie de o Strategie Nationala in domeniul sanatatii sexual reproductive. De la sfarsitul anului 2006 si pana in prezent nu s-a facut niciun efort pentru crearea unei noi strategii, care ar putea fi instrumentul cheie in monitorizarea cuplurilor care sufera de aceasta problema de sanatate si care sa le garanteze posibilitatea de a li se deconta cheltuielile privind tratamentul impotriva infertilitatii.


Note

[1] https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2127.html

[2] http://infertilitate.com/miscelanea/studiu-rand/

[3]http://www.pr-romania.ro/articole/ongpr/946-infertilitatea-este-o-boala-democratica-de-vorba-cu-raluca-bonzi-coordonatoarea-asociatiei-sos-infertilitatea.html

[4]http://www.sfatulmedicului.ro/Infertilitate-feminina/in-romania-se-efectueaza-anual-5-000-de-fertilizari-in-vitro-de-10-ori-m_7768

 

Autoare: Raluca Boboc

 

Raluca s-a alturat echipei Femei in Afaceri in calitate de voluntara pentru zona editoriala. Este o tanara de 23 de ani, absolventa a Facultatii de Stiinte Politice, in cadrul Universitatii din Bucuresti. In timpul cat si dupa incheierea studiilor, prin intermediul proiectelor la care a participat, a dobandit cunostinte interdisciplinare in domenii precum egalitate de gen, sanatate sexual reproductiva, violenta in baza de gen, educatie si dezvoltare sustenabila.


http://ralucaboboc.wordpress.com/

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24