Articole
27-02-2014

Abuzul de antibiotice creste rezistenta microorganismelor la aceste medicamente si, deci, riscul de infectii. In Romania, mai bine de jumatate dintre tratamentele cu antibiotice depasesc durata recomandata si sunt prea frecvente. In aceasta situatie, creste rezistenta bacteriei clostridium difficile. In prezent, peste 80% dintre pacientii infectati cu aceasta bacterie au urmat anterior un tratament prelungit cu antibiotice.

„In serviciile de terapie intensiva, in serviciile de chirurgie, in special la pacientii care sunt spitalizati pe termen lung, exista foarte multe infectii din acestea cu clostridium difficile”, sustine prof. dr. Alexandru Oproiu, presedintele de onoare al Societatii Romane de Gastroenterologie, citat de yahoonews.com. „Daca aceasta bacterie colonizeaza intestinul, poate sa produca o toxina sau doua tipuri de toxine, se numesc toxina A sau B, sau o toxina mult mai puternica, toxina binara. Acestea produc initial tulburari digestive, ulterior produc o stare de soc toxic, pentru ca toxinele respective blocheaza niste mecanisme normale de functionare la nivelul intestinului”, explica conf. dr. Alexandru Rafila, medic primar medicina de laborator, presedintele Societatii Romane de Microbiologie. In cazurile severe se poate ajunge chiar la indepartarea unei parti din intestin, iar, netratata, aceasta bacterie poate duce la deces.

Un astfel de scenariu este posibil si in cazul altor bacterii rezistente la antibiotice, noteaza publicatia The Independent. Ultimele statistici arata ca numarul pacientilor cu astfel de infectii, la nivelul Europei, este in crestere. “Situatia este critica”, spune Marc Sprenger, directorul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC). Pana la 50% dintre cazurile de infectie sanguina cauzata K. pneumoniae sunt de netratat, bacteria fiind rezistenta si in fata celor mai puternice clase de antibiotice, potrivit ECDC. Si rezistenta bacteriei E.coli a crescut. “Mare parte dintre antibiotice sunt prescrise cand nu este cazul”, a explicat doctorul Dame Sally Davies. Acesta recomanda evitarea tratamentelor indelungate cu antibiotice si inlocuirea acelor medicamente recomandate pentru un spectru larg de boli, cu antibiotice destinate unor infectii specifice.

Statisticile arata ca, in Uniunea Europeana, bacteriile rezistente la tratamentele cu antibiotice cauzeaza anual moartea a aproximativ 25.000 de oameni.

Foto: hindustantimes.com

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24