Articole
12-02-2014

Ce crezi ca te-ar face fericita si te-ar face sa te simti mai bine? Se pare ca aceasta este intrebarea de la care trebuie sa pleci pentru a avea rezultatele cele mai bune nu doar personal, ci si profesional. Intr-un interviu publicat pe business24.ro, Lilia Dicu, Daring Executive Coach sustine ca raspunsul trebuie sa fie extrem de sincer pentru a avea succes. Iar un raspuns sincer are nevoie de multa indrazneala, fie ca o spui in gura mare sau recunosti doar pentru tine, in fata oglinzii. Pur si simplu trebuie sa indraznesti!


"Punerea in valoare a unei noi fatete, care nu a mai fost vazuta pana atunci, cred ca ar fi utila pentru orice manager sau executiv in noul an. E important sa indraznim − chiar de maine, pentru ca nu avem ce pierde, in afara de timp", spune Lilia Dicu, Daring Executive Coach.


Pentru ca o astfel de schimbare e aproape imposibil de facut peste noapte, Lilia Dicu ne propune un exercitiu de imaginatie: cum ar arata realitatea in care ai indrazni mai mult, in ce fel te-ar privi ceilalti? Nu e cazul sa iti faci griji ca vei fi prea subiectiva, atat timp cat vei tine cont si de rezultatele obtinute in anul trecut sau in anii anteriori. Bilantul ar trebui sa ia in evidenta si proiectele care au stagnat, si nereusitele, dar si aspectele pozitive, succesul fiecarei mici batalii. Indrazneala nu se rezuma la a declara un plan, ci trebuie sa crezi ca daca investesti mai mult timp, efort si energie in acest proiect, iar urmatorul bilant de final de an va contine si mai multe rezultate pozitive.


O alta intrebare cheie este: cum fac sa ajung acolo unde imi doresc? Cu siguranta nu e de ajuns sa ne dorim un rezultat sau o schimbare, ci trebuie sa urmam un plan al pasilor mici, trecuti clar in agenda de activitati, fie ca e vorba de actiuni zilnice sau periodice.


In cautarea raspunsurilor, trebuie sa fii atenta la ce ai tu diferit ca leader, cum poti sa contribui mai mult, mai vizibil, mai durabil, sau la ce te face unica in calitatea de antreprenoare, sa dezvolti abilitati mai bune de relationare sau de empatizare.


Nu uita ca, in planurile tale, nu trebuie sa lupti de una singura. Un prieten, un coleg de la serviciu, un membru al familiei sau un coach te vor ajuta sa te tii de plan, sa afli pareri fresh.


„Exista un exercitiu pe care il fac adesea si cu mine insami. Ma intreb: daca am sti ca mai avem doar trei zile de trait, oare le-am trai tot asa cum traim acum? Iar acest lucru ma anima dintr-o data. Cred ca cei mai de succes oameni au inteles foarte bine sensul acestor cuvinte si ca traiesc fiecare zi ca si cum ar fi ultima. Atunci cand ne asumam propria viata, deciziile si dorintele, cred ca putem incepe sa traim din plin. De ce sa nu se intample acest lucru chiar din 2014?


A indrazni inseamna, desigur, si asumarea riscului esecului, atata timp cat riscul este vazut ca o lectie care sa te ajute in proiectele viitoare.


Autoare: Alina Burlacu

Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24