Articole
31-01-2014

Povestea Indrei K. Nooyi este una uimitoare, o poveste despre ambitie, curaj, talent si perseverenta, o dezvoltare profesionala ce reiese din imbinarea a doua lumi atat de diferite, India si Statele Unite ale Americii, fiecare cu provocarile si obstacolele ei.

Numita in 2006, in functia de CEO al Pepsi.Co, Indra Nooyi este prima femeie de origine indiana presedinte al uneia dintre cele mai mari companii de bauturi racoritoare si snack-food din lume. In ciuda crizei financiare pe care a avut-o de traversat la scurt timp dupa numirea in functie, Indra Nooyi s-a dovedit a fi unul dintre directorii de top din Statele Unite si din lume.

Indra Nooyi s-a nascut in 1955, in Madras, India. De tanara a dat dovada de ambitie si perseverenta, reusind sa-si manifeste propriile idei si pasiuni intr-o tara conservatoare, precum India. S-a alaturat unei echipe de criket pentru fete, si chiar a cantat intr-o trupa rock in timpul colegiului. Dupa ce si-a obtinut diploma de licenta in chimie, fizica si matematica, si-a continuat studiile la Institutul Indian de Management din Calcutta, fiind unul dintre cele doua institutii din India care oferea un MBA, conform notablebiographies.com.

Primul sau loc de munca a fost la Tootal, o companie de textile, fondata in Manchester. La putin timp, Indra Nooyi este angajata ca brand manager in birourile din Boombay ale companiei Johnson&Johnson, unde implementeaza strategia pentru linia Stayfree, introdusa pe piata din India, o adevarata provocare chiar si pentru un marketing executive cu multa experienta.

La scurt timp, incepe sa simta ca nu este total pregatita pentru lumea afacerilor. De aceea aplica si este acceptata la Yale University's Graduate School of Management in New Haven, Connecticut, lucru total neasteptat pentru o fata venita din India. Se adapteaza rapid la noua ei viata din Statele Unite. Desi a primit ajutor finaciar de la Yale, se angajeaza ca receptioner, lucrand o vara intreaga imbracata in sariul traditional, pentru ca nu avea suficienti bani pentru a-si cumpara alte haine.

Dupa terminarea facultatii, a inceput sa lucreze la Boston Consulting Group, o firma de consultanta in afaceri de prestigiu. In urmatorii sase ani a lucrat pe o varietate de proiecte corporative si de strategie internationala, urmand ca in 1986 sa lucreze ca senior executive la Motorola, timp de patru ani.

Talentul si ambitia de care da dovada Indra Nooyi in profesia sa intra in atentia directorului executiv de la Pepsi.Co, Wayne Calloway, care ii ofera postul de head of strategy. In aceasta pozitie, Nooyi ajuta la remodelarea identitatii de brand, dar si in luarea unor decizii cruciale pentru dezvoltarea companiei, cum au fost parteneriatele cu lanturile de restaurante KFC sau Pizza Hut.

Indra Nooyi a manageriat si doua dintre cele mai importante achizitii ale brandului: sucul de portocale Tropicana si Quaker Oats.        

In februarie 2000 este promovata ca director financiar la Pepsi.Co, iar un an mai tarziu i se acorda functia de presedinte, fiind cea mai inalta pozitie pe care a obtinut-o o persoana de origine indiana intr-o corporatie americana.

Dupa preluarea functiei de presedinte si director de vanzari in mai 2001, Nooyi a incercat sa mentina compania cat mai aproape de viziune sa „Pentru orice parte a zilei vom avea o mica gustare pentru tine”. Compania a vandut o gama foarte mare de snack-suri si bauturi, de la Mountain Dew, la cerealele Captain Crunch sau bauturi pentru sportivi, precum Gatorade. Tot ea a fost cea care a aprobat preluarea snacks-urile Doritos si a apei imbuteliate Aquafina.

Contrar prejudecatii ca educatia unei indience ar impiedica perspectivele unei casatorii, Indra K. Nooyi s-a casatorit cu un barbat indian, Raj, care lucreaza pe postul de consultant de management. Cei doi au doua fiice, despartite de un deceniu ca varsta, iar fiica cea mica o insoteste adesea la locul sau de munca.

Foto: desiceo.com

Autoare: Denisa Cristache
Redactor Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24