Articole
19-02-2014

Implicate in toate functiile organismului, de la transformarea alimentelor in energie si regenerarea celulara, pana la functionarea corecta a sistemelor imunitar, nervos si osos, vitaminele si mineralele sunt indispensabile organismului.

Cele mai importante in functionarea optima sunt vitaminele A, C, D, E, K, complexul de vitamine B, precum si minerale ca: zincul, magneziul, calciul si iodul.

Majoritatea vitaminelor si mineralelor sunt preluate din alimente, de aceea, este importanta diversificarea. Cantitatea optima de vitamine si minerale depinde de fiecare individ in parte, de varsta acestuia, de istoricul medical, de stilul de viata, conform sfatulmedicului.ro. Deficienta, ca si supradoza de vitamine si minerale pot afecta organismul.

O cantitate insuficienta de vitamina A se manifesta prin uscarea pielii si a mucoaselor, o imunitate scazuta, precum si iritarea pielii in urma expunerii la soare.

Vitamina C este principala vitamina ce protejeaza sistemul imunitar. Deficienta de vitamina C se observa prin starile de oboseala, somnolenta, prin rezistenta scazuta la efort si la infectii.

Acneea, formarea frecventa a cariilor si fragilitatea oaselor indica deficienta de vitamina D.

O cantitate insuficienta de vitamina E poate provoca scaderea imunitatii si imbatranirea prematura a pielii.

Deficienta de vitamine din complexul B are efecte vizibile in starea de sanatate a sistemului nervos, muscular, pielii, parului si sistemului gastrointestinal.

Zincul influenteaza functionarea sistemului imunitar. Apatia este un simptom al deficientei de magneziu, la fel si dificultatile in concentrare, tulburarile de memorie si spasmele musculare. Furnicaturile, amortirea membrelor, iritabilitatea, palpitatiile cardiace, spasmele musculare indica lipsa de calciu.

Nivelul scazut de iod se observa in oboseala, acumularea de kilograme in plus sau depresie.

Foto: blog.johnstonhealth.org

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24