Articole
20-02-2014

Pentru o administrare cat mai eficienta a resurselor financiare, companiile alcatuiesc, trimestrial sau anual, un buget de business bazat pe venituri si cheltuieli, folosite ca instrumente de management financiar, conform informatiilor oferite de site-ul andaracsa.finantare.ro.

Bugetul de venituri este estimarea financiara a vanzarilor de produse si servicii ale firmei, iar bugetul de cheltuieli reprezinta estimarea financiara a consumului de resurse necesare proiectelor firmei.

Pentru o estimare cat mai corecta, bugetul de venituri ale firmei trebuie sa poata anticipa volumul, structura si valoarea vanzarilor firmei pe tipuri de produse si servicii, pe zone si puncte de desfacere, pe categorii de clienti.

Dimensiunea generala a bugetului de venituri ale unei companii este data de obiectivele comerciale ale firmei (cifra de afaceri, piata tinta si cota de piata), de politicile comerciale ale firmei (politica de produse, de clienti, de preturi si de discount-uri), de contextul economic general.

Bugetul de cheltuieli ale firmei trebuie sa anticipeze costul resurselor necesare pentru desfasurarea activitatii companiei, in scopul obtinerii de venituri si profit. Bugetul de cheltuieli poate sa contina cheltuieli generate de consumul de resurse materiale, marfa si materii prime, combustibil, piese de schimb, obiecte de inventar, rechizite sau alte materiale consumabile. Acestea pot fi date si de utilitati (chirie, energie electrica, apa si canalizare, telecomunicatii), protocol si publicitate. Trebuie luate in calcul si cheltuielile cu resursele umane (salariile, tichetele de masa, training-uri), dar si cheltuielile create de relatia cu societatile bancare si cu institutiile statului (impozitele si taxele locale, impozitul pe profit sau pe venit). Dimensiunea generala a bugetului de cheltuieli ale unei companii este data de strategiile manageriale, comerciale, investitionale, de resurse umane si financiare, de politica de achizitii si calculatie a costurilor, de politica de investitii, finantare si amortizare, dar si de costurile fixe.

La elaborarea si controlul bugetelor de venituri si cheltuieli ale companiei trebuie sa contribuie toata echipa manageriala si financiara, pentru a dezvolta un sistem integrat de obiective, strategii si politici de firma.

Foto: Mediafax

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24