Articole
24-09-2015

Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta nr. 7/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative prin care se elimina obligativitatea folosirii stampilei pentru documentele depuse la institutiile si autoritatile statului.

 

Astfel, persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica nu vor mai avea obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice.

 

Tot aceeasi ordonanta, stabileste ca persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica nu vor mai avea obligatia de a aplica stampila pe documente sau orice alte inscrisuri emise in relatia dintre acestea.

 

Drept urmare, toate raporturile juridice pe care urmeaza sa le stabileasca antreprenorii intre ei, sau in legatura cu autoritatile si instituriile statului, pot purta doar semnatura reprezentantului legal al acestora, fara a mai exista obligativitatea stampilarii documentelor.

 

Prin intepretarea acestui articol, demn de mentionat este si faptul ca bonurile fiscale pe care le obtin personalitatile vizate, pot fi inregistrate in contabilitate fara a mai avea stampila entitatii emitente, precum nu mai este necesara stampilarea facturilor inca din data de 01 ianuarie 2007, potrivit dispozitiilor art. 155 alin 6 din Legea 571/2003 privind codul fiscal.

 

In continuare, stampila urmeaza a fi utilizata insa de persoanele juridice de drept public, excluse din enumerarea legislativa, precum si de catre celelalte personalitati juridice care se infiinteaza prin legi speciale, precum avocatii, medicii, sau notarii care se incadreaza in categoria profesiilor liberale. Legislatia specifica acestora din urma, prevede inclusiv forma si marimea pe care trebuie sa o aiba stampila acestor entitati, iar actele juridice emise de acestia nu isi pot produce efectele in lipsa aplicarii stampilei, pana cand nu vor exista dispozitii speciale in sens contrar.

 

Romania fiind un stat cu o puternica amprenta a uzantelor, va trece printr-un process anevoios si indelungat de implementare a acestor noi masuri, pana cand practica va oferi partenerilor de afaceri increderea necesara ca lipsa stampilei nu reprezinta si lipsa acordului de vointa intre parti.

 

Autor: Raluca Comănescu

Avocat Grecu & Lawyers

http://www.greculawyers.ro/

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24