Articole
02-02-2014

Ca urmare a instabilitatii economice pronuntate a pietelor emergente, Fondul Monetar International (FMI) cere adoptarea urgenta a unor politici macroeconomice coerente, in unele tari afectate, precizeaza Mediafax, citand CNBC.

Pietele emergente au fost afectate in ultimele doua saptamani de temeri legate de incetinirea cresterii economice, ca urmare a reducerii de catre Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a masurilor de stimulare a economiei americane. Fed a decis recent sa reduca achizitiile lunare de obligatiuni cu 10 miliarde de dolari, la 65 de miliarde de dolari. In aceste conditii, investitorii au retras 1.870 miliarde de dolari de pe burse la nivel mondial, in asteptarea sedintei de politica monetara a Fed.

Monedele emergente, precum rubla, lira turceasca si randul sud-african, au scazut puternic, iar unele banci centrale au fost nevoite sa mareasca dobanzile.

"Este dificil de identificat un factor unic declansator al vanzarilor de active, dar turbulentele scot in evidenta situatia dificila a unor tari, din cauza conditiilor mai dificile de finantare externa, cresterii economice mai lente si preturilor mai mici ale materiilor prime", potrivit unui comunicat al FMI.

Fondul mai avertizeaza ca bancile centrale trebuie sa fie atente la conditiile de accesare a lichiditatilor pe pietele internationale.

Foto: economica.net

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24