Articole
24-11-2014

In vederea stimularii formarii si dezvoltarii noilor generatii de cercetatori si conducatori de doctorat, implicati in activitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si inovare, respectiv pentru crearea conditiilor favorabile obtinerii unor rezultate stiintifice, cu impact international, Ministerul Educatiei Nationale a anuntat lansarea a trei instrumente de finantare in anul 2014.

 

Proiectele de cercetare pentru stimularea constituirii de tinere echipe de cercetare independente, din cadrul programului „Resurse Umane” al Planului National de Cercetare, Dezvoltare Tehnologica si Inovare, au ca scop sprijinirea tinerilor cercetatori si a doctorilor in stiinte pentru constituirea unei echipe de cercetare si a unui program de cercetare independent. Programul se adreseaza in egala masura tinerilor cercetatori care activeaza in prezent in strainatate, dar doresc sa isi desfasoare activitatea de cercetare intr-o institutie din Romania. Acest program poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea semnificativa a capacitatii tinerilor cercetatori de a candida cu succes la instrumente de finantare europene si internationale.

 

Un alt instrument pentru stimularea dezvoltarii sectorului cercetarii este Bursa Tanarului Cercetator. Acordarea burselor urmareste stimularea integrarii in activitati de cercetare de inalt nivel a tinerilor cu calitati profesionale deosebite, care au realizat performante confirmate pe plan national si international, prin participarea la olimpiade si concursuri profesionale de prestigiu. Bursele asigura crearea conditiilor pentru efectuarea in tara a studiilor universitare si integrarea in activitati de cercetare in domenii stiintifice de varf, respectiv crearea la nivelul institutiilor de invatamant superior a unor grupuri de cercetare performante.

 

De asemenea, MEN a anuntat premierea obtinerii atestatului de abilitare prin care Ministerul are in vedere acordarea de premii pentru obtinerea atestatului de abilitare, pentru a crea in Romania un corp de conductori de doctorat capabil sa alinieze performantele invatamantului superior la cele internationale, prin formarea unor generatii de tineri cercetatori competitive la nivel european si international. Premiul se adreseaza cadrelor didactice/cercetatorilor din invatamintul superior sau afiliati unor institutii de drept public sau de drept privat din Romania care au obtinut atestatul de abilitare.

 

Sursa: www.fonduri-structurale.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24