Articole
15-09-2012

Miscarile feministe au dat un elan puternic doamnelor. Dar fascinant este ca abia ultimii cinci ani, perioada aflata sub o dominanta si distrugatoare criza economica, au insemnat o revenire in forta a femeilor. Schimbarile care au avut loc in economie la nivel global le-au adus pe reprezentantele sexului frumos in linia intai, de undeva din spate, de unde jucau rolul femeilor puternice aflate in umbra barbatilor-lideri. 

In recesiune, cele mai lovite domenii au fost zonele preponderent ocupate si conduse de barbati: constructiile, finantele, productia. Pe de alta parte, cele mai cautate abilitati manageriale in zilele noastre sunt comunicarea, atentia la detalii, socializarea, atribute specific feminine. Asa se explica de ce, din cei peste 8 milioane de someri din SUA, in 2010, cei mai multi erau barbati. O schimbare totala de perspectiva a avut loc si in China, unde femeile detin acum peste 40% din afacerile private, iar masina pe care si-o doreste orice chinezoaica antreprenor este un Ferrari rosu.

Si Romania se incadreaza in acest trend, dupa cum se poate observa atat la nivel economic, cat si politic. Exista femei ministru, secretar de stat, voci puternice in societatea civila, dar si manageri in banci, in domeniul petrolului, al IT-ului, zone considerate pana in urma cu cativa ani specific masculine.

Acest articol poate fi citit integral aici.

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24