Articole
16-01-2014

Se pare ca anul 2013 a fost anul in care diferenta dintre sexe este un subiect de domeniul trecutului . Tot mai multe femei au inceput a prelua initiativa si s-au afirmat in cele mai diverse arii sociale. Sapte femei impresionante au devenit, anul trecut, modele de curaj si inspiratie.

Malala Yousafzai
In octombrie, 2012, Malala a fost impuscata de un taliban. Glontul i-a trecut prin cap, gat si s-a oprit in umar. De ce? Pentru simplul fapt ca adolescenta, nascuta in 1997, dorea  dreptul la educatie, atat pentru ea, cat si pentru restul fetelor din Pakistan. Aceasta intamplare nefericita nu a facut-o sa renunte la actiunile prin care promova dreptul la educatie al tuturor persoanelor, indiferent de sex. In 2013, Malala s-a afirmat drept un adevarat simbol al sfidarii regimurilor opresive. Tanara activista a impresionat intreaga lume, atunci cand a sustinut un speech in cadrul unei intalnirii a Natiunilor Unite, chiar in ziua cand implinea 16 ani, pe 12 iulie.

Angela Merkel
Data de 22 septembrie, 2013, a insemnat pentru Angela Merkel reconfirmarea postului de Cancelar al Germaniei. Probabil cea mai cunoscuta femeie germana in momentul de fata, liderul Uniunii Crestin – Democratilor, a reusit sa se impuna in fata unei scene politice dominate de barbati, prin deciziile luate in timpul crizei economice ce a ingenunchiat Europa. Printre reusitele doamnei Merkel se numara faptul ca a reusit sa reduca rata somajului in Germania la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani.

Karen Nyberg
Pe 16 iunie 2013, s-au implinit exact 50 de ani de la prima misiune in spatiu condusa de o femeie, rusoaica Valentina Tereshkova. Anul trecut a fost randul americancei Karen Nyberg, de 44 de ani, se intre in spatiu, ca inginer al misiunii Expedition 36.

Marin Alsop
The Last Night of Proms este un eveniment cultural important ce face parte dintr-un program de concerte de muzica clasica anual, realizat de catre BBC. In 2013, The Last Night of Proms a surprins publicul prin alegerea persoanei care a condus orchestra. Marin Alsop a devenit prima femeie care a dirijat acest concert. De la prima editie, din 1895, doar barbatii s-au aflat in fata orchestrei.  Marin Alsop, s-a nascut la New York, in 1966. A studiat la Yale University si a absolvit Julliard School, specialitatea vioara.

Alice Munro
Anul 2013 a insemnat nominalizarea celei de-a 13-a femeie ce a luat Premiului Nobel. Detinatoare a Premiului Nobel pentru Literatura, Alice Munro, de 82 de ani, este din Canada si este considerata “maestra romanului contemporan”.  Alice si-a publicat prima carte, “Dance of the Happy Shades”, o colectie de povestiri, in 1968.

Angela Ahrendts
Timp de sapte ani a fost CEO al casei de moda britanice Burberry. In octombrie, 2013, a socat intreaga comunitate business cand a anuntat ca pleaca de la Burberry pentru a se alatura echipei Apple. Nascuta in 1960, in Statele Unite, Angela Ahrendts este cunoscuta pentru faptul ca a revolutionat intregul concept de retail al brandului de lux din Marea Britanie prin intermediul unei platforme digitale inovatoare.

Yoani Sanchez
“Generation Y” a devenit intr-o perioada scurta de timp unul dintre cele mai citite bloguri internationale, postarile acestuia fiind traduse in 20 de limbi. Yoani Sanchi, autoarea acestuia, este o cubaneza de 38 de ani, a reusit sa atraga faima internationala datorita relatarilor din cotidianul unei tari, cunoscuta pana acum doar locuitorilor. Autoarea reuseste sa posteze pe blog, in ciuda cenzurii si a restrictiilor impuse de regimul comunist al lui Fidel Castro, trimitand pe e-mail prietenilor din afara tarii povestirile sale, acestea fiind ulterior postate pe diverse site-ul de socializare.  In 2008, Yoani Sanchez s-a numarat printre cei 100 cei mai influenti oameni ai planetei, nominalizati de revista Time.

Autoarea: Natalia Muntean
Redactor Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24