Articole
12-06-2013

Este un fapt bine cunoscut si acceptat ca domeniul Resurselor Umane este dominat de femei. Este o tendinta dezvoltata de-a lungul a peste 40 de ani, vizibila atat in domeniul public, cat si in cel privat, confirmata si de topul HR Fortune 500.


Profesioniste din domeniul resurselor umane si detinatoare altor pozitii executive la corporatii de top din intreaga lume, cum ar fi Liz Claiborne, Wellpoint, Hewlett-Packard, Ford, Xerox, IBM, si Kraft Foods, si din Romania, ca BCR, Google, Procter&Gamble, APT reflecta faptul ca femeile au reusit sa-si cladeasca, in cele din urma, calea catre consiliul executiv. Multe dintre aceste femei si-au construit cariera de succes in calitate de profesioniste HR de top.


Ce reuseste sa atraga atat de multe femei in domeniul HR? Poseda femeile anumite abilitati și trasaturi care le fac in mod inerent mai bune practicante HR decat barbatii? Sau a fost doar prima profesie care le a oferit femeilor oportunitati de a avansa in lumea corporativa? Si ce reprezinta aceasta dominatie a sexului feminin pentru profesie?


Motivele pot avea de a face atat cu anumite aptitudini pe care le au femeile si care devin tot mai relevante intr-un mediu in care oamenii, capitalul intelectual al companiilor, au devenit cel mai important si valoros activ al acestora.


Pentru a intelege de ce exista mai multe femei in HR trebuie sa ne uitam mai intai la istoria profesiei. Ideea de Resurse Umane a aparut pentru prima oara in secolul 19, atunci cand rolul unor anumiti lucratori era acela de a avea grija de femeile si copii din forta de munca. Acesti lucratori erau in totalitate femei, iar cresterea numarului acestora pe piata muncii, in timpul celor doua razboaie mondiale, a dus la cresterea numarului de femei care trebuiau sa se ocupe de ele, rolul celor din urma extinzandu-se pana la recrutare si training.


Aceasta trecere de la asigurarea bunastarii angajatelor la domeniul mult mai cuprinzator al HR-ului s-a facut, deci, intr-un mediu predominant feminin; se poate face, de asemenea, o analogie cu dezvoltarea ingineriei ca o ocupatie dominata, in principal, de sexul masculin. Si asa cum un numar mic, dar in crestere, de femei s-au dedicat ingineriei, in ultimii ani, asa si HR-ul incepe sa atraga un numar din ce in ce mai mare de barbati.


Astfel, este foarte posibil ca femeile sa se fi orientat spre o cariera in Resurse Umane, pentru ca a fost primul domeniu care le-a oferit sansa afirmarii, dezvoltarii profesionale.


Un alt posibil motiv ar putea fi faptul ca abilitatile si calitatile unui profesionist de succes in HR se identifica, in mod natural, cu trasaturi asociate, in mod traditional, sexului feminin.


HR-ul este, in general, perceput ca o profesie bazata pe oameni cu abilitati sociale si de comunicare, cunoscute, in general, ca „people skills”. Barbatii – si trebuie sa mentionam aici ca acesta este un subiect prea complex pentru a putea fi specifici – tind sa fie atrasi de domenii mai structurate, mai sistematice si mai competitive. HR-ul este asociat unui fundal de stiinte sociale, care continua sa atraga mai multe femei, considerate „animale sociale” intr-o mai mare masura decat barbatii, in timp ce acestia prefera stiintele exacte.


HR este axat pe dezvoltarea, angajarea si sustinerea oamenilor, este mult mai atractiv pentru femei, care par sa fie atrase de profesii bazate pe socializare, avand un scop mai nobil, in timp ce barbatii prefera profesiile in care succesul se bazeaza pe rezultate.


In profesiile dominate de barbati, cum ar fi vanzarile, dreptul sau inginerie, rezultatele sunt cuantificate; putem vedea numarul de vanzari realizate, numarul de cazuri castigate in instanta, sau numarul de poduri construite. Putem aprecia exact ce a fost realizat si ce nu, pe cand in HR, nu exista un criteriu exact pentru stabilirea nivelului de succes.


O alta abilitate care poate oferi femeilor un avantaj competitiv este abilitatea naturala de a face fata unei multitudini de responsabilitati si abilitatea de a schimba rapid zona de competenta. Desi multi barbati sunt, cu siguranta, capabili de acest lucru, pentru femei este o abilitate necesara si in viata de zi cu zi, in care acestea sunt nevoite sa „jongleze” pe mai multe planuri doar pentru a trece prin ziua respectiva.


O trasatura feminina, care poate explica eficienta femeilor ca si cadre didactice, dar si practicieni HR este inclinatia lor naturala de a proteja si ajuta. Nu numai ca acest atribut le ofera femeilor oportunitatea de a ajuta la optimizarea performantelor unui grup de oameni, dar le permite, de asemenea, sa gestioneze in mod eficient conflictele interpersonale care se pot isca la locul de munca. Angajatii pot sa aiba o zi proasta, si acest lucru le afecteaza interactiunea cu ceilalti. Rolul de mediator ii revine, in mod traditional, departamentului de Resurse Umane.


Femeile sunt considerate a fi mai orientate spre oameni si nevoile acestora, cu un talent deosebit pentru recunoasterea celor cu performante deosebite, sau a excelentilor executanti si se implica activ in dezvoltarea carierelor acestora. Exceleaza la colectarea obiectiva a feedback-ului și oferirea de consiliere in cariera.


De asemenea, femeile simt ca HR-ul este o profesie mult mai semnificativa, avand in vedere ca deciziile luate aici au un impact semnificativ asupra vietilor multor oameni.


In mod traditional, femeile managerii de resurse umane au tendinta de a fi mai empatice si mai putin autoritare. Acestea, de multe ori, incearca sa promoveze unitatea, armonia si solidaritatea la locul de munca. Atunci cand iau decizii, ele se vor consulta cu superiorii, angajatii si colegii. Aceste comportamente au fost odata considerate puncte slabe, dar ele sunt acum utilizate in mod eficient de catre managerii de ambele sexe, fiind instrumente utile in procesul de recuperare al decalajelor dintre personalul de conducere si angajati. Astfel, tot mai multe organizatii se indeparteaza de valorile autoritare si ierarhiile rigide implementand modelul democratic pe care managerii de resurse umane de sex feminin l-au popularizat.


Personal, ceea ce imi doresc este ca tendintele sa isi urmeze un curs logic - ca barbatii si femeile sunt toti indivizi unici care aduc diferite aptitudini individuale la munca lor, ca unii barbati sunt foarte buni la multitasking si comunicare, iar unele femei sunt fericite sa-si aplice abilitatile  unor taskuri clare, logice, cum ar fi ingineria. Ce se va intampla in cazul in care studentii si somerii din ziua de azi vor urma stereotipurile si precedentele create? Ce se va intampla cand nu va mai fi loc pentru barbati in HR? Ce procentaj vor ocupa femeile in acest domeniu? 90%? 99%? 100%? Vom afla in viitorul apropriat. O analiza mai aprofundata a unei astfel de situatii se poate dovedi controversata, deoarece exista riscul generalizarilor, care pot fi periculoase.


Desi multe s-au schimbat in ultimele decenii, profesionistii HR, atat barbati cat si femei, trebuie sa continue sa depuna eforturi pentru a se asigura ca mediul corporativ promoveaza cu adevarat egalitatea si siguranta la locul de munca.


Sursa foto : http://www.lorienresourcing.co.uk/news/167-no-gender-inequality-in-the-workplace-say-bosses/


Autoare: Marina Bizera


Marina Bizera – Studenta  a Facultatii de Administrare a Afacerilor cu predare in limbi straine, in cadrul ASE Bucuresti, experienta in Resurse Umane, beneficiara a doua stagii de cercetare in Federatia Rusa, posesoare a unui certificat de training in Marketing 3.0 cu prof. Philip Kotler, pasionata de scris si de limbi straine (fluenta in 4 dintre acestea).

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24