

86% dintre companiile mijlocii europene se așteaptă la o creștere a veniturilor de peste 6% în următoarele 12 luni
25% dintre organizațiile de dimensiuni medii din Europa își planifică extinderea la nivel internațional
Tehnologiile cognitive și angajarea permanentă de resurse umane cu un grad mare de diversitate se adaugă la prioritățile de dezvoltare ale executivilor europeni
Companiile mijlocii europene privesc cu optimism la următoarele 12 luni, preconizând să culeagă roadele planurilor lor ambițioase de dezvoltare – rezultă din studiul anual EY Growth Barometer: Europe. Încurajați de cel mai ridicat nivel de încredere din Europa de după criza financiară globală din 2007–2008, executivii companiilor europene de dimensiuni medii intenționează să valorifice această situație și nu se lasă impresionați de îngrijorarea generală provocată de proliferarea sentimentelor naționaliste și de alte incertitudini geopolitice, inclusiv intensificarea tensiunilor comerciale.
Studiul anual, la care au răspuns 863 de executivi provenind din companii de dimensiuni medii din opt țări europene, constată că aproape două treimi dintre respondenți (62%) preconizează o creștere între 6% și 10% a veniturilor, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 38 de puncte procentuale, în timp ce alți 24% vizează o creștere de 11%–15% în următoarele 12 luni, ceea ce echivalează cu o creștere anuală de 16 puncte procentuale.
Extinderea internațională este forța motrice din spatele acestei încrederi, 25% dintre liderii companiilor mijlocii din Europa identificând-o drept principala lor prioritate de dezvoltare.
Andy Baldwin, Partener Coordonator EY pentru zona EMEIA, a declarat: „Liderii companiilor europene se pregătesc pentru un an de creștere optimist. Se prezintă a fi mai dinamici și mai dornici să se adapteze la schimbare într-o măsură mai mare decât omologii lor de la nivel mondial. Companiile mijlocii din Europa anticipează schimbarea și își transformă afacerile prin investiții, extindere și îmbrățișarea tehnologiilor și a resurselor umane cu grad mare de diversitate”.
Creștere transfrontalieră
Studiul constată că ambițiile de dezvoltare sunt la cel mai ridicat nivel în Rusia și Olanda. 38% dintre liderii companiilor mijlocii din ambele țări plănuiesc creșteri de peste 11% în următoarele 12 luni.
Germania și Franța, cele mai mari economii europene, nu sunt cu mult în urmă, cu 31% dintre companiile mijlocii preconizând creșteri de peste 11% pe ambele piețe. Proporția de companii mijlocii din Regatul Unit al Marii Britanii care manifestă ambiții de creștere de peste 10% este mai mică (24%), deoarece incertitudinea generată de Brexit continuă să-și pună amprenta asupra așteptărilor lor.
În ceea ce privește extinderea la nivel internațional, Franța se clasează pe primul loc, 33% dintre respondenți intenționând să intre pe o piață străină nouă. Cu toate acestea, în Regatul Unit al Marii Britanii numai 16% dintre liderii companiilor mijlocii consideră extinderea dincolo de granițe drept o prioritate. Conform rezultatelor studiului, Brexitul continuă să aibă un impact semnificativ global asupra liderilor companiilor de dimensiuni medii din Anglia, care se concentrează acum mai degrabă asupra creșterii cotei de piață (21%) și a oportunităților de fuziuni și achiziții (19%), decât asupra extinderii internaționale.
Riscuri pentru creștere
Având în vedere accentul pus pe extinderea transfrontalieră, liderii companiilor mijlocii europene consideră că o creștere globală lentă sau staționară reprezintă principalul risc extern (28% din eșantion), cu 18 puncte procentuale mai mulți față de 2017 și cu 4% mai mulți decât în restul lumii. Acesta este considerat drept un risc mult mai mare decât altele, cum ar fi incertitudinea geopolitică (9%) și obstacolele semnificative în calea comerțului (2%). Printre alte riscuri potențiale, respondenții au menționat fluxul de numerar insuficient, pe care 37% dintre executivii companiilor mijlocii din Europa îl percep drept principalul obstacol operațional în calea creșterii (în creștere cu 22% față de 2017).
Andy Baldwin a menționat: „Deși Brexitul continuă să definească perspectivele, mai ales în Regatul Unit al Marii Britanii, problema critică pentru piața europeană este creșterea globală susținută. Atât timp cât măsurile politice nu obstrucționează creșterea economică globală, liderii companiilor europene vor rămâne relativ optimiști”.
Îmbrățișarea și înțelegerea tehnologiei
Studiul a constatat, de asemenea, că tehnologia reprezintă cea mai semnificativă schimbare la nivelul companiilor de dimensiuni medii din Europa în 2018. Dacă anul trecut, 70% dintre liderii companiilor mijlocii din regiune declarau că nu vor adopta niciodată automatizarea proceselor prin robotizare, astăzi peste 75% dintre ei spun că vor adopta inteligența artificială (AI) în următorii doi ani. De fapt, 97% dintre toți liderii companiilor de dimensiuni medii din Europa plănuiesc să adopte AI în următorii cinci ani, ceea ce face ca regiunea să se claseze pe primele locuri în lume în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor cognitive și învățării automate.
Cu toate acestea, puține companii mijlocii europene includ în aceste planuri de schimbare o strategie corespunzătoare pentru combaterea amenințărilor cibernetice iminente. Numai 7% dintre liderii companiilor mijlocii din regiune investesc în tehnologii care să reducă riscurile cibernetice și numai 5% consideră că amenințările cibernetice reprezintă un obstacol important pentru dezvoltare.
Planurile privind forța de muncă
Dând dovadă de optimism în privința creșterii veniturilor, peste o treime dintre executivii companiilor de dimensiuni medii europene (37%) intenționează să facă angajări cu normă întreagă și niciunul nu intenționează să își reducă forța de muncă. Respondenții consideră atragerea de resurse umane cu abilitățile potrivite (33%) drept principalul factor de accelerare a creșterii și spun că o cultură organizațională îmbunătățită va atrage, în primul și primul rând, tineri cu abilități digitale native (36%). În concordanță cu masiva schimbare la nivel mondial, 42% dintre executivii companiilor mijlocii europene consideră diversitatea drept principala prioritate de recrutare strategică, ceea ce reprezintă o creștere cu 29% comparativ cu anul 2017.
”Trăim vremuri în care lumea se reformează într-un ritm mai alert decât oricând, iar digitalizarea accelerată ne determină să facem schimbări importante. Liderii companiilor vor trebui să elaboreze strategii de securitate informatică solide, simultan cu planurile lor de adoptare a inteligenței artificiale. Totodată, întrucât creșterea economică se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologie, cursa pentru recrutarea oamenilor talentați devine vitală pentru a rămâne competitiv”, declară Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.
Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 250.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 31,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2017. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com
Despre EY Growth Barometer
EY a angajat Euromoney Institutional Investor Thought Leadership în vederea derulării unui studiu online în care au fost intervievați 2.766 de cadre de conducere superioară (60% CEO, fondatori sau administratori) ale unor companii din 21 de țări, cu venituri anuale între 1 milion și 3 miliarde de USD. Studiul a fost realizat în perioada 15 ianuarie - 1 martie 2018. EY i-a invitat și pe laureații premiului EY Entrepreneur Of The Year™ să participe la studiu. Studiul a fost realizat în limba engleză și în șase alte limbi. Au fost realizate interviuri aprofundate în perioada martie - aprilie 2018, pentru a se obține opinii de specialitate suplimentare. Țările incluse în regiunea Europa au fost Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Olanda, Rusia și Regatul Unit, unde au fost intervievați 863 de executivi.
Articole din aceasi categorie
- Mars lansează campania #HereToBeHeard pentru promovarea egalității de gen
- 60% dintre angajatori considera ca afacerea lor se afla intr-o „mare dificultate” din cauza Covid-19
- Top 700 companii locale au generat 45% din cifra de afaceri a tuturor companiilor nefinanciare din Romania
- Trei noi parteneri asociati consolideaza expertiza departamentelor de Audit și Taxe ale EY Romania
- EY Romania a finalizat documentul programatic pentru digitalizarea serviciilor publice
- Sustenabilitatea va juca un rol important in redresarea companiilor
- Munca de la birou devine munca de oriunde în lume, o tendinta cu consecinte fiscale
- Raportarea rezultatelor de mediu, social si guvernanta (ESG) de catre companii devine foarte importanta in evaluarea investitorilor
- Fiscul si-a intarit randurile – toate persoanele fizice sa se astepte la verificari ale situatiei fiscale personale
- Claudia Sofianu este noul lider EY Europa Centrala si de Sud-Est si Asia Centrala pe zona de consultanta pentru dezvoltarea capitalului uman
- 10 informatii pe care trebuie sa le stii despre Kurzarbeit
- Georgiana Iancu se alatura ca Partener in departamentul de taxe indirecte al EY Romania
- Un salariu minim decent – o noua politica a Uniunii Europene
- Top 5 greseli comune facute inainte sau in timpul unui incident informatic
- Companiile raman optimiste in privinta planurilor de investitii straine directe, in pofida ingrijorarilor legate de COVID-19
- EY se aliaza cu SAP si Qualtrics in lupta impotriva COVID-19
- Firmele de posta si curierat ar putea ajunge la afaceri aproape de sase milarde de lei in acest an
- Noi reglementari juridice in domeniul insolventei. Ce modificari sunt propuse si care sunt beneficiile pentru companii
- Patru tendinte in comportamentul consumatorilor determinate de pandemia COVID-19
- Piata locala de servicii de resurse umane va scadea cu aproximativ 15% in 2020
- ROCA Investments se pregateste sa contribuie la reconstruirea economiei romanesti
- Interpretarile agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca privind acordarea indemnizatiei de somaj tehnic
- Liderii de business privesc dincolo de criza si configureaza noi planuri de fuziuni si achizitii
- Cum ar putea automatizarea sa sustina sanatatea organizatiilor in criza pandemica?
- Importul, productia si distributia de alcool sanitar – ce implica din perspectiva accizelor?
- Ashoka si EIT Climate-KIC identifica 189 de inovatori in domeniul climei in Romania
- Anuntul facut de agentia internationala de rating Moody’s privind asigurarile de credit comercial, in contextul pandemiei de coronavirus
- Ce masuri au inceput sa ia tarile pe perioada crizei Covid-19
- Cum putem limita expunerea personalului implicat in operatiuni vamale an contextul crizei COVID-19?
- Criza Covid-19 in Europa va pune in pericol 13.000 de corporatii
- EY Romania - Sprijin pentru medici, pentru spitale si pentru cei afectati
- Economia colaborativa – evolutie si tendinte
- Ajutoare de stat pentru sprijinirea economiei Statelor Membre in contextul focarului de infectie cu COVID-19
- Comisia Europeana demareaza procesul de revizuire a Directivei privind raportarea nefinanciara
- Munca la distanta in contextul epidemiei Covid-19. Ce masuri pot lua angajatorii in aceasta perioada?
- Pactul ecologic european – Cum ar putea Romania sa transforme provocarile in oportunitati?
- Fetele nevazute ale Declaratiei Unice
- Inteligenta artificiala va redefini sectorul serviciilor financiare in urmatorii doi ani
- Un salariu minim european – realitate sau fantezie?
- Andrei Eftimie este noul Partener Asociat al EY Romania in departamentul de Asistenta in Tranzactii
- Ne asteptam ca 2020 sa fie anul simbiozei “transparenta fiscala – automatizare fiscala”
- 2019 - un an lipsit de stralucire in activitatea globala IPO
- Studiu EY: Asiguratorii au nevoie de o transformare profunda si de forta de munca specializata
- Microintreprinderile inregistreaza cele mai multe restante la plata
- Taxele de mediu pot fi un stimulent pentru reducerea poluarii
- Noi obligatii pentru producatorii de echipamente electrice si electronice
- Invitatie la conformare voluntara sau ultima sansa de evitare a impozitarii cu 16%
- Sectorul retail navigheaza intre perturbarile digitale si volatilitatea consumatorilor
- Yves Maitre, noul CEO HTC, sustine tehnologiile 5G, AI si XR
- Alice Ivanovici devine Partener in cadrul Departamentului de Audit al EY Romania
- Sunt angajat temporar. Am drepturi egale cu salariatii permanenti?
- Companiile orientate catre consumatori risca sa-si piarda relevanta in lipsa unor planuri indraznete de transformare
- Cine beneficiaza de 5% TVA destinata serviciilor de restaurant si catering?
- În 2018, 69% dintre companii detin echipe de HR pregatite de noi provocari
- Extinderea internațională accelerează creșterea companiilor mijlocii europene
- Comerțul electronic este principalul motor al creșterii și schimbării pentru piața depozitelor
- Doar 48% dintre companiile din România au o agendă de schimbare disruptivă a organizației
- EY și Tech Hub lansează seria de întâlniri StartUp Advantage
- 90% dintre companii întâmpină dificultăți în calculul contribuțiilor către Fondul de Mediu
- Aurelia Costache este noul lider al departamentului de Asistență în afaceri al EY România
- GDPR poate genera un nou val de procese colective împotriva companiilor care au portofolii mari de clienți persoane fizice
- EY România deschide un nou program de recrutare bazat pe învățare și dezvoltarea candidaților
- Noile priorități ale băncilor sunt creșterea, digitalizarea și inovația
- Liderii organizației – părinții erei digitale
- EY raportează o creștere puternică a veniturilor globale în anul fiscal 2017
- Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut
- Reprezentanții mediului de afaceri din România concurează la turneul Corporate Tennis Open
- EY Express - acceleratorul de carieră pentru piața de muncă a viitorului
- Adriana Tabac - director de brand, marketing și comunicare al EY România
- Despre leadership si antreprenoriat cu Roxana Magopet
- Andreea Pirvu: „In vanzari ai nevoie de naturalete”
- Violeta Mihai-Staicu: „Orice schimbare in viata inseamna intotdeauna un progres”
- Si-a transformat pasiunea pentru psihologie intr-o cariera de peste 10 ani in HR
- Despre fiscalitate si antreprenoriat in Romania, cu Miruna Enache
- Madalina Cazacu, noul Director Customer Experience in cadrul Grupului BCR
- Peste 9 ani de experienta in marketing si comunicare alaturi de GETT'S Salons
- Cu 10 ani de experienta in domeniu, Catrinel Burghelea devine noul partener al IMAGE PR
- Si-a indeplinit un vis din copilarie si l-a transformat intr-o cariera de succes
- Madalina Rachieru este noul Partener global Clifford Chance
- Raluca Teodorescu este noul Managing Director Oxygen PR
- Daniela Dumitrascu este noul Director de Marketing al Heidi Chocolat
- Sonia Nastase: Viata incepe acolo unde se termina zona ta de confort.
- Egalitatea de gen genereaza performante mai bune in companii
- Cu o experienta de peste 18 ani in industria bancara, Ioana Mihai se alatura EY Romania
- O pozitie nou creata pentru Andreia Cucu la GSK Romania
- Sorana Georgia, CEO BILLA Romania: O experienta de peste 17 de ani in retail si leadership
- Luana Crivat, noul Director de HR al GSK Romania
- Ioana Moga este noul Sales and Marketing Director in cadrul ROVESE ROMANIA
- Cu 9 ani de experienta in consultanta, Olivia Franculescu se alatura echipei Qualia
- Natalia Stroe, noul manager de Marketing si Business Development al Coca-Cola Romania
- Florentina Totth, prima femeie la conducerea subsidiarei Schneider Electric Romania
- Violeta Luca, noul vicepresedinte si director executiv al eMAG