Articole
27-04-2014

Pana pe 25 mai, puteti vizita la Muzeul National de Arta al Romaniei, expozitia dedicata lui Otto Dix (1891-1969), unul dintre cei mai importanti artisti germani ai secolului XX. Expozitia „O lume in runie” prezinta 86 de gravuri si litografii realizate de artist in perioada 1920-1924. Lucrarile expuse includ seria de cincizeci de gravuri intitulata „Razboiul” („Der Krieg”), creata in urma experientei traite de Otto Dix pe front, in timpul Primului razboi mondial, o experienta care l-a urmarit o viata intreaga si i-a influentat puternic creatia.  

 

In 1914, Dix se inroleaza voluntar in armata germana si participa pana in 1918 la luptele de pe fronturile din Franta, Flandra si Rusia. Din aceasta perioada dateaza aproximativ 500 de desene care se vor afla la originea seriei „Razboiul” (1923-1924), punctul culminant al operei sale grafice. Gravurile lui Dix, generate de experienta proprie aveau menirea sa atraga atentia contemporanilor sai, fara insa a ocoli adevarul, despre mizeria si degradarea provocate de razboi, potrivit MNAR.

 

Pe langa seria „Razboiul”, in expozitie sunt prezentate litografii si gravuri in acvaforte, reprezentand imagini ale lumii anilor 1920 si infatisand prostituate, batrani, sotii de muncitori, invalizi de razboi, personaje din lumea circului, toate sursprinse cu o obiectivitate critica, cu sarcasm si ironie, specifice artistului. 

 

Gravurile expuse ilustreaza trecerea lui Otto Dix de la influentele expresioniste, cubiste si futuriste spre un realism lipsit de emotie, prin care se exprima cu brutalitate, in stilul numit ulterior Noua Obiectivitate sau Neue Sachlichkeit. Interesul principal al artistului este umanitatea sub toate aspectele si cu toate slabiciunile sale, omul fiind tema dominanta a operei artistului.

 

In compozitiile sale, Otto Dix prezinta razboiul si consecintele lui tragice, intre care somajul si privatiunile proletariatului. A pictat si portrete, peisaje si scene de gen. Ca desenator excelent, a lasat posteritatii peste 6.000 de desene si schite. A realizat, de asemenea, picturi si lucrari in acuarela care evoca stilul renascentist. In timpul regimului nazist, Dix a fost unul dintre profesorii dati afara din serviciul la universitate, iar lucrarile sale au fost considerate de acestia ca fiind „arta degenerata”. Astfel, 260 de lucrari au fost scoase din muzee, confiscate, vandute sau arse.

 

Expozitia „O lume in ruina” face parte din seria de evenimente din cadrul Programului „1914-2014”, care marcheaza centenarul Primului Razboi Mondial.  

 

 

Autoare: Denisa Cristache

Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24