Articole
15-02-2014

Pentru a inregistra ca marca o denumire (sau un slogan), insotita sau nu de un element figurativ (desen), trebuie sa urmariti actualizarile facute de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, institutia ce protejeaza proprietatile industriale din Romania, pe teritoriul Romaniei. Pentru inregistrarea unei marci, in prezent, aveti de parcurs urmatoarele etape:

1. Completarea unui formular tip (FORM. M 01) cu cererea de inregistrare de marca, pe care il gasiti pe site-ul www.osim.ro, in rubrica Formulare. Completarea se face pe calculator (se prefera, daca este posibil, sa se completeze formularul in format pdf) sau la masina de scris. Nu se primeste completat de mana. Acest formular trebuie depus la OSIM, in doua exemplare, direct sau prin posta cu confirmare de primire. Formularul se poate trimite si prin fax sau online doar daca in termen de 30 de zile este transmis la sediul OSIM si formularul original, insotit de o adresa in care sa se precizeze ca a fost depusa mai intai prin fax sau online si sa se mentioneze numarul care a fost primit de la Biroul de Receptie Inregistrari C.B.I., D.M.I., MARCI al OSIM, se precizeaza pe site-ul OSIM.

2. Daca marca are o grafica particulara (respectiv o scriere diferita de cea standard sau are un element figurativ ori desen care insoteste denumirea) este necesar sa atasati o reproducere grafica suficient de clara a marcii, de maxim 8×8 cm, in spatiul corespunzator de pe formular (la rubrica 2.4 din formular) si sa anexati pe o pagina separata inca o reproducere, de aceeasi dimensiune si culoare cu cea de pe formular.

3. Cuantumul taxelor ce trebuie achitate pentru marci si indicatii geografice sunt prevazute in Ordonanta Guvernului nr.41/1998 republicata privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora, publicata in Monitorul Oficial nr. 959 din 29.11.2006 − anexa 4, cu modificarile impuse de Legea 66/2010.

4. Odata cu depunerea cererii va trebui sa achitati taxa de inregistrare a acesteia in valoare de 36 lei si taxa de publicare a ei, care are valoarea de 108 lei, pentru marcile alb-negru, si 360 lei, pentru marcile color. Daca depuneti cererea direct la sediul OSIM, taxele se achita la casieria institutiei, daca o trimiteti prin posta va trebui sa atasati la cerere o copie a ordinului de plata din care sa reiasa achitarea taxelor mentionate.

CONTUL O.S.I.M. (lei): RO89TREZ7005025XXX000278, Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti (ATCPMB); cod fiscal: 4266081.

Neplata acestor taxe odata cu depunerea cererii duce la neacordarea datei de depozit! Dupa acordarea datei de depozit cererile se publica in format electronic, in maxim 7 zile. Data publicarii reprezinta data de la care timp de 2 luni pot fi depuse observatii (pe motive absolute de refuz − art.5 din lege) si opozitii (pe motive relative de refuz − art.6 din lege).

5. Pentru examinarea in fond a cerererii de inregistrare de marca trebuie achitata o taxa (in maxim trei luni de la depunerea cererii de inregistrare, in caz contrar dosarul urmand a fi radiat pentru neplata taxei), taxa ce urmeaza a fi stabilita in functie de felul in care arata marca si de numarul de clase pentru care urmeaza sa fie inregistrata. Clasele mentionate se refera la obiectul de activitate pentru care se solicita protectia prin marca si se gasesc in Clasificarea Internationala a Marcilor de la Nice editia a X-a (se gaseste pe site in limba romana, cu detalii pentru fiecare clasa). In cazul in care nu sunteti sigura de incadrarea claselor, puteti trece la rubrica 10 din formular, descrierea activitatii dvs., urmand sa faca clasificarea examinatorii de la Serviciul Examinare Preliminara Marci, contra unei taxe de 108 lei.

In conformitate cu Ordonanta mentionata anterior, exista urmatoarele taxe de examinare pentru o clasa:
a. pentru marcile individuale:
-marca verbala: 396 lei; 
-marca combinata/figurativa/tridimensionala alb/negru: 504 lei;
-marca combinata/figurativa/tridimensionala cu culori revendicate: 792 lei.
Pentru fiecare clasa suplimentara se plateste suma de 180 lei.

b. pentru marcile colective sau de certificare:
-marca verbala: 1404 lei;
-marca combinata /figurativa/tridimensionala alb/negru: 1620 lei;
-marca combinata/figurativa/tridimensionala cu culori revendicate: 1980 lei.

Pentru fiecare clasa suplimentara se plateste suma de 252 lei. Pentru a calcula suma finala, pe site-ul OSIM, la capitolul Marci si Indicatii Geografice, exista un Calculator pentru plata taxelor pentru marci si indicatii geografice.

Foto: magicbulletin.me

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24