Articole
14-03-2014

Cea mai completa definitie a gandirii taoiste este cea a lui Allan Watts, scriitor si filozof britanic, unul dintre cei care s-a ocupat cu popularizarea taoismului in Europa. El descrie aceasta filozofie-religie, in felul urmator: “Diversi filozofi chinezi, scriind probabil in secolele 5-4 i.C, au expus o suma de idei si un mod de viata care au ajuns sa fie cunoscute sub numele de taoism, calea cooperarii dintre om si tendința sau cursul lumii naturale; principiile acestei tendinte pot fi descoperite in ritmurile regulate ale apei, gazelor si focului, ritmuri care sunt ulterior intiparite sau reproduse in cele din piatra si lemn si, mai tarziu, in multe dintre formele artei”. Citatul este extras din cartea lui Allan Watts, “Dao, calea ca o curgere de apa”, aparuta in 1996 la Editura Humanitas.

Cele 81 de versete ale celei mai cunoscute carti de intelepciune chineza, Tao Te Ching, scrise acum mai bine de 2 500 de ani, ne surprind prin adevarul universal valabil si atemporal pe care il surprind. Filosofia existentialista a lui Tao propune un mod de viata care sa integreze bucuria, pacea si echilibrul.

Pentru a intelege si mai bine felul in care pot fi aplicate principiile taoiste in secolul in care traim, va propunem lectura cartii “Esti ceea ce gandesti. Principii taoiste pentru zilele noastre” a lui Wayne Dyer, carte aparuta in 2012, la Editura Curtea Veche. Autorul acestei carti aduce principiile taoiste in actualitate, le explica astfel incat cititorul sa inteleaga cum ar putea sa le aplice cu succes in propria existenta pentru a-si imbunatati calitatea vietii, astfel principiile taoiste devin un ghid de coaching.

Principiile taoiste aplicate secolului XXI pot fi considerate o industrie a fericirii care vine spre consumatorul final cu o varietate de carti, filme, documentare, prelegeri care ar trebui sa ne ghideze spre o viata mai echilibrata. Pe de alta parte, exista persoane care aplica aceste principii in viata de zi cu zi si sustin cu tarie ca acestea functioneaza si isi dovedesc utilitatea mai ales in momente grele ale vietii, cand doresti sa faci o schimbare majora a stilului de viata, jobului, afacerii ori relatiilor sentimentale.

Pe ce se bazeaza de fapt aceste principii si cum s-ar putea ele aplica la existenta noastra de zi cu zi?
1. Legea efortului si a non-efortului. Cartea descrie diferenta dintre a face un efort si a permite lucrurilor sa se intample.

2. Cum ai defeni fericirea? Societatea moderna vinde fericirea in orice moment si o promoveaza drept scop. Principiile taoiste vechi propun o cu totul alta abordare care ne-ar putea ajuta sa intelegem de ce anume fericirea pare uneori de-a dreptul intangibila. Ce ar fi sa privim fericirea drept cale si nu destinatie?

3. Abundenta nelimitata a oricaror resurse. Conform principiilor taoiste, resursele pe care le avem sunt nelimitate si, in teorie, nu ar trebui sa existe oameni saraci pe planeta. Viziunea taoismului merge si mai departe: cu cat oferim si consumam mai mult, cu atat vom primi mai mult.

4. Ciclicitatea vietii. Se refera la ideea conform careia nu ar trebui sa ne lasam doborati de orice incident minor sau sa ne privim drept prizonieri ai unor circumstante nefavorabile.

5. Cuvintele si gandurile. Esti ceea ce gandesti. Vei avea ceea ce vei vizualiza, iar focusarea doar pe elemente negative precum datoriile ori afacerile care nu merg bine, nu vor face decat sa aduca mai multe datorii si probleme.

6. Recunostiinta, armonia cu mediul inconjurator si speranta. Sunt notiuni si trairi care ar trebui sa ne insoteasca constant.

Foto: locco.ro

Autor: Carmen Rotaru
Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24