Articole
24-05-2015

La nivel global, o treime din angajatii cu norma intreaga declara ca gestionarea raportului viata profesionala-viata privata a devenit tot mai dificila in ultimii cinci ani, se arata in studiul EY „Work-life challenges across generations”. Principalul motiv este acela ca "salariul nu a crescut foarte mult, insa cheltuielile da".

 

Derulat in randurile unui numar de aproximativ 9.700 de angajati cu norma intreaga din companii de dimensiuni diferite din SUA, Germania, Japonia, China, Mexic, Brazilia, India si Marea Britanie studiul are la baza criterii care tin de geografie, generatie, sex, statut parental si o comparatie manageri versus non-manageri.

 

Analiza a vizat in mod special generatia Y, care se confrunta cu o “furtuna perfecta” provocata de cresterea dramatica a responsabilitatilor individuale generate de ocuparea unor functii manageriale, simultan cu transformarea lor in parinti.

 

Avand in vedere ca acesti tineri care sunt si parintii sunt supusi unor presiuni tot mai mari, studiul a urmarit sa evidentieze ce isi doresc angajatii de la un loc de munca si de ce renunta la el, de ce raman acolo si cum difera aceste motivatii in functie de generatie.

 

Iata principalele trei concluzii ale studiului EY „Work-life challenges across generations”:

 

  • La nivel global, aproximativ 50% dintre manageri muncesc peste 40 de ore pe saptamana si patru din zece declara ca numarul de ore suplimentare a crescut in ultimii cinci ani, cele mai multe cresteri fiind inregistrate in randul generatiei Y care sunt si parinti.
  • Principalele constrangeri care domina provocarile legate de raportul viata profesionala-viata privata sunt: salariile stagnante, cheltuielile in crestere, numarul de ore petrecute la munca si cresterea numarului de responsabilitati la munca si acasa.
  • Aproximativ jumatate dintre respondentii care fac parte din generatia Y si din generatia X au mentionat drept cauza cresterea responsabilitatilor la locul de munca iar, mai mult de 40%, cresterea responsabilitatilor fata de familie.

 

Andreea Mihnea, director HR, EY Romania, explica:

 

„Este normal sa vrei o viata echilibrata, sa te poti bucura de timp liber si de bucurii impartasite cu cei dragi. Este rezonabil sa vrei toate aceste lucruri. Este uman. In acelasi timp, orice alegere inseamna si o renuntare. Orice aspiratie la o cariera implinita inseamna un angajament de a renunta la o parte din aceste lucruri care sunt normale, in favoarea altor beneficii.

 

Pledez pentru ideea ca, desi fiecare angajator intelege aceste asteptari, el nu isi poate asuma toate efectele alegerilor individuale. Pledez pentru o relatie echilibrata si matura intre alegerile si asteptarile pe care le avem. Daca le acceleram pe amandoua in acelasi timp putem risca sa cream noi insine premisele pentru a nu fi intelesi.”

 

Gestionarea raportului viata profesionala-viata privata este tot mai dificila

 

Principalul motiv pentru care unu din trei angajati cu norma intreaga spune ca a devenit mai greu de gestionat raportul viata profesionala-viata privata in ultimii cinci ani este acela ca "salariul nu a crescut foarte mult, insa cheltuielile da". Acest motiv a fost strans legat de "responsabilitatile mele de la locul de munca au crescut". Celelalte cinci motive principale includ: cresterea responsabilitatii fata de familie, cresterea numarului de ore suplimentare si aparitia copiilor in viata persoanelor intervievate.

 

Principalele motive ale demisiei: cresteri salariale minimale, lipsa oportunitatilor de promovare, numar excesiv de ore suplimentare

 

Avand in vedere contextul in care multe companii incearca sa-si pastreze angajatii pe masura ce conditiile macroeconomice se imbunatatesc – iar tot mai multi tineri din generatia Y ajung sa ocupe pozitii manageriale si devin parinti – studiul EY a cautat sa identifice principalele motive pentru care angajatii cu norma intreaga renunta la locul de munca. Cele mai importante cinci motive rezultate au fost: cresteri salariale minimale, lipsa oportunitatilor de avansare in cariera, numar excesiv de ore suplimentare lucrate, un mediu de lucru care nu incurajeaza lucrul in echipa si un manager care nu permite un program de lucru flexibil.

 

Ce isi doresc angajatii de la locul de munca?

 

Dupa salarii si pachetele de beneficii, principalele cinci lucruri mentionate de angajati ca fiind foarte importante pentru un potential loc de munca sunt: "sa am un program de lucru flexibil si sa dispun in acelasi timp de aceleasi sanse de promovare", strans legat de “sa pot lucra alaturi de colegii mei, inclusiv seful meu, care sa imi sprijine eforturile de a munci flexibil", mentionat de 74%. Alte beneficii legate de flexibilitate cautate de angajatii cu norma intreaga sunt: un program de lucru informal, flexibil, atunci cand are nevoie, concedii parentale platite si un numar rezonabil de ore suplimentare lucrate.

 

Pentru a afla mai multe informatii, vizitati www.ey.com/globalgenerations, sau participati la discutiile din social media cu ajutorul hashtag-ului #GenerationGo.

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24