Articole
17-11-2014

O statistica arata faptul ca anul trecut in Romania unul din cinci cupluri a divortat. Frustrari, resentimente, furie, incrancenare, durere, panica, tradare, abandon, razbunare, iata prin ce trairi si sentimente pot trece sotii in ceea ce priveste divortul. Asa cum afirma autorii cartii „Divortul sanatos”, Craig si Sandra Everett, doi terapeuti americani, „Divortul este unul dintre cele mai confuze si tulburatoare evenimente prin care trec vreodata majoritatea oamenilor. Le submineaza relatiile, sentimentul de continuitate a vietii, insusi centrul de echilibru al identitatii lor.”

 

Nu intotdeauna exista o unitate de dorinte intre cei doi soti, asa ca unul dintre soti s-ar putea sa nege necesitatea divortului, sa-l respinga, sa nu inteleaga de ce celalalt a luat aceasta hotarare. Discursul ambelor parti este impovarat de trairi puternice, isi lanseaza reciproc acuze si invinovatiri. Mediatorul este cel care prin statutul sau de profesionist impartial si neutru ii ajuta pe cei doi soti sa identifice cauzele vazute si nevazute ale crizei prin care acestia trec, ii ajuta sa se elibereze de povara emotionala, sa-si comunice perspectiva asupra situatiei si in acelasi timp sa auda si sa inteleaga perspectiva celuilalt. 

 

Dar cum se schimba situatia in cazul in care sotii sunt si parinti? Din totalul numarului de divorturi inregistrat in 2013, 44,2% au fost cupluri cu copii minori. Astfel, 17.000 de copii au parintii divortati. Cum sa vorbesti relaxat cu celalalt despre cursuri de engleza sau inot pentru copil, tabere sau meditatii, cand suferinta ta revine de fiecare data cand il/o vezi?! Fostii soti se vad legati in continuare prin copil. Am auzit replici precum „nu vreau sa mai aud de ea/el, vreau sa ne lase in pace pe mine si pe copil”, „sa dispara din viata noastra”, „nu mai vreau sa am nimic de-a face cu el/ea, vreau sa ne vedem de viata noastra, a mea si a copilului in liniste”, si asa mai departe. Fostii soti raman conectati prin calitatea de parinte, dar pentru ca nu au rezolvat conflictul dintre ei, acesta poate sa continue sa deterioreze relatia dintre cei doi parinti si in unele cazuri schimba relatia dintre parinte si copil.

 

O hotarare judecatoreasca nu sterge ca prin minune conflictul dintre cei doi fosti soti pentru ca nu este intotdeauna „instrumentul” potrivit: este ca si cum un om pe care il doare maseaua s-ar duce sa-si trateze problema la psiholog! Instanta are rolul de a stabili sau clarifica situatia juridica, se raporteaza la articole de lege si vorbeste despre recunoasterea unor drepturi si impunerea unor obligatii. Si atunci de ce fostii soti si/sau parinti continua sa se certe, sa se sicaneze, sa nu-si indeplineasca obligatiile sau sa refuze indeplinirea drepturilor celuilalt chiar si dupa emiterea hotararii judecatoresti?

 

Un motiv ar fi acela ca procesul in instanta este vazut ca o lupta, iar in urma unei lupte exista un invingator si un invins. In mediere nu exista asemenea pozitii, ambele parti „castiga”. Alt motiv este ca procesul in instanta inseamna anularea oricarei comunicari directe. Mediatorul este specialist in relatii de comunicare si prin prisma acestei specializari, el ajuta partile sa comunice corect, neconflictual. Ultimul motiv pe care doresc sa-l mentionez este faptul ca decizia instantei poate impune o solutie limitativa, pe cand in mediere, solutia este gasita de parti si poate fi complexa pentru ca urmareste sa indeplineasca dorintele si interesele partilor (cu conditia sa fie conform legii).   

 

Daca va aflati intr-un conflict, cearta, neintelegere cu altcineva, solicitati si parerea mediatorului! S-ar putea sa fie raspunsul pe care il cautati.

 
Sursa foto: sursa-bryantotten.com
 

Mediator Iulia-Cristina Uta

Site: mediator-in-bucuresti.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24