Articole
18-02-2014

Supranumit "impozitul pe stalp", noul impozit pe constructii introdus prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 120/2013, este datorat, incepand cu luna ianuarie 2014, de catre persoanele juridice, pentru anumite tipuri de constructii speciale.

Desi codul fiscal nu enumera tipurile de constructii pentru care impozitul este datorat, articolul 29636 din actul normativ prevede ca acestea sunt prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2139/2004.

Astfel, cu titlu de exemplu, mentionez ca persoanele juridice vor datora impozitul pe constructii pentru: silozuri, constructii pentru cresterea animalelor si pasarilor, cladiri comerciale pentru depozitare-comercializare si distributie, magazine, rampe de incarcare etc.

In ceea ce priveste cuantumul impozitului pe constructii, acesta este 1,5% din valoarea constructiilor existente in patrimoniul societatilor, la data de 31 decembrie a anului anterior.

Impozitul pe constructii va fi achitat in doua rate egale, pana la datele de 25 mai si 25 septembrie.

In pofida faptului ca pana la data limita de plata a primei rate a impozitului sunt mai putin de 3 luni, legiuitorul inca nu a redactat normele metodologice pentru a stabili in mod neechivoc daca acest impozit se va aplica tuturor constructiilor din grupa 1 din Catalog, sau doar unora dintre acestea.

In acest sens, precizez ca in lipsa unei clasificari detaliate a constructiilor pentru care este datorat acest tip de impozit, exista riscul unei duble impuneri. Astfel, unei societati ii poate fi solicitata pentru acelasi imobil, achitarea atat a impozitului pe cladiri (reglementat de art. 249 Cod fiscal) cat si a celui pe constructii. De exemplu, exista un asemenea risc in cazul magazinelor care au fost considerate de catre autoritatile locale drept cladiri in sensul art. 249 (5) cod fiscal si care sunt, de asemenea, incadrate in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Prin urmare, consider ca textul codului fiscal referitor la impozitul pe constructii, in forma in care este in vigoare la aceasta data, nu respecta principiul certitudinii impunerii care presupune ca normele legale sa fie redactate intr-o maniera clara, fiind stabilite in mod clar sumele de plata, astfel incat contribuabilii sa inteleaga sarcina fiscala ce le revine pentru a putea sa evalueze efectul acesteia asupra deciziilor de management financiar.

Or, avand in vedere faptul ca intre momentul la care a fost introdus acest impozit, in noiembrie prin OUG nr. 102/2013 si data de la care a inceput sa fie datorat, respectiv ianuarie 2014, s-a scurs o perioada mai mica de doua luni, consider ca legiuitorul nu a acordat suficient timp contribuabililor pentru a regandi strategia financiara pe anul 2014.

In ceea ce priveste impactul economic al acestui impozit, consider ca va fi semnificativ. Sa luam de exemplu o societate avand ca obiect publicitatea stradala care are in proprietate 5.000 de panouri publicitare, fiecare cu o valoare de inventar de 6000 RON. Conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, se incadreaza in grupa 1, Constructiile suport pentru panouri de afisare si publicitate. Prin urmare, in lipsa unor norme metodologice care sa excluda panourile publicitare din categoria constructiilor pentru care se achita impozitul pe constructii, pe langa celelalte taxe si impozite deja existente, societatea va trebui sa plateasca suplimentar, in 2014, aproximativ 450.000 RON cu titlu de impozit pe constructii.

Insa, spre deosebire de exemplul folosit, constructiile de genul celor din grupa 1 au de regula valori de inventar foarte mari, tocmai pentru ca sunt destinate unor ramuri ale economiei unde investitiile sunt importante, astfel ca, impozitul datorat va putea atinge valori mult mai mari, impactand negativ activitatea societatilor in cauza.

Foto: discoverspringtexas.com

Autoare: Alexandra Ologu
Senior Associate DRAGNE & ASOCIATII

www.dragne.ro 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24