Articole
09-03-2014

In copilarie, lucrurile par simple: cel putin pentru o vreme, aproape orice este posibil. Constientizarea limitelor vine odata cu experienta. Anterior scolii si apoi, in anii de studiu, fiecare invata despre rezultatele experintei altora, despre ce se poate si ce nu, despre ce e permis si ce nu e permis, despre ce are succes si ce e un risc inutil. O diploma, obtinuta dupa 12 sau mai multi ani de studiu, te face sa crezi ca ai ajuns la un nivel de cunoastere superior si din nou, impresia este ca the sky is the limit. Din acest punct, experienta este data de alegeri diferite. Pentru cele ce aleg drumul antreprenoriatului, provocarile sunt date mai ales de domeniile conexe ce se intersecteaza cu traseul ales ̶ o afacere creata in domeniul food te va pune in fata unor decizii ce tin de juridic, financiar, marketing, dar si de deciziile din domeniul ales si cunoscut. Pentru ca deciziile sa fie cele mai bune, ai nevoie fie de oameni bine pregatiti, care sa te sustina si sa iti ofere cele mai bune solutii, fie de un coach care sa te ajute sa iti descoperi prioritatile, sansele si oportunitatile reale, pe care le ai ca persoana si ca om de afaceri.

Alegerea unui job in cadrul unei companii este, practic, the easy way. Fisa postului, cerintele sefilor te pun pe o linie destul de clara, in care obiectivul este sa demonstrezi ca ceea ce ai de facut este bine facut. In momentul in care iti doresti mai mult, atunci cand realizezi ca, in domeniul tau, alti oameni, la fel ca tine, au reusit pe cont propriu sa lase amprenta lor personala intr-o afacere dezvoltata cu succes, esti pusa din nou in fata unei provocari: ai ceea ce ii trebuie unei antreprenoare?

Multi definesc antreprenoriatul ca o alegere facuta cu mult curaj, putina nebunie si know how. "Pentru oricine, schimbarea este infricosatoare, dar buna", explica cunoscutul coach Tony Robbins. Nu e niciun secret ca oamenii intra intr-o zona de confort, mai ales in cariere si adesea aleg sa ramana in aceeasi functie pana in momentul in care firma sau familia impune o schimbare. In acelasi timp, tocmai depasirea zonei de confort este ceea ce defineste antreprenoriatul. Daca simti ca ai resursele, nu doar cele financiare, de a te reinventa sau de a incerca sa iti urmezi visele, atunci sansele tale sunt mari. Ce te pregateste pentru aceasta noua alegere? Constientizarea riscului, identificarea oportunitatilor, adaptarea si flexibiitatea in fata schimbarilor ce pot sa apara si dupa lansarea proiectului de business. De asemenea, trebuie sa iti raspunzi la cateva intrebari, sustine Tony Robbins. Ce faci daca esecul nu e o optiune? Cu ce venituri ramai in cazul in care afacerea nu merge? Ce stil de viata vei avea? Ce fel de relatii vei construi? Indiferent de raspunsurile date, un singur lucru este cert: primul lucru pe care il sacrifici este propriul confort, cel dat de un ritm de viata cunoscut, creat si desfasurat in anumite limite.

Foto: blog.insala.com

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24