Articole
13-09-2016

Roxana Magopet este Marketing & PR Manager la FAN Courier si speaker la Conferinta Internationala Femei in Afaceri!
Roxana conduce departamentul de marketing incepand cu anul 2009, coordoneaza managementul de brand si comunicare, PR, strategia de marketing si campaniile desfasurate, precum si organizarea evenimentelor companiei.
Pe Roxana o puteti intalni pe 20 octombrie 2016, la Conferinta Internationala Femei in Afaceri. Asteptam inscrierile voastre: http://conferinte.femei-in-afaceri.ro/inscriere


Femei in Afaceri: Ce este prioritar in business: leadership sau strategie?


Roxana Magopet: Ambele sunt la fel de importante dar cred că leadership-ul este primul atribut pe care trebuie sa-l dețină cel sau cei care au construit orice fel de strategie. În linii mari, leadershipul este o sumă de abilități care, împreună, pot determina mișcarea, acțiunea, progresul. Poți construi o strategie care pe hârtie arată impecabil dar dacă nu ai capacitatea de a construi o echipa care să pună în aplicare strategia, aceasta riscă să rămână aruncată într-un sertar de birou. Leadership-ul este despre oameni în esență, strategia este o abilitate care poate fi comparată, basic, cu matematică pură.


Femei in Afaceri: Leadership la nivel microeconomic sau la toate nivelurile?


Roxana Magopet: La toate nivelurile. Nu este suficient să ai viziune, să ai resurse financiare, să ai libertatea de a modela construcția legislativă și fiscală, este important să găsești followers, oameni care să fie convinși că soluția potrivită pentru ei, pentru binele lor, este cea pe care o oferi tu, să participe la schimbarea pe care o propui prin acest drum și, la final, să se simtă parte din creație. Fără a intra în discuții despre politică, să ne gândim un pic ce au avut in comun națiunile care și-au revenit spectaculos după momente dificile. Toate s-au bazat pe leadership.

Femei in Afaceri: FAN Courier este o afacere antreprenorială. Leadership-ul a stat la baza ei sau prietenia celor trei fondatori?

Roxana Magopet: Cele două nu se exclud chiar dacă în cazul nostru vorbim de trei acționari. Cred că putem vorbi de leadership colectiv iar prietenia si valorile comune au fost liantul care a mixat foarte bine capabilitățile și competențele fiecăruia. Leadership in cazul FAN Courier înseamnă că trei prieteni s-au așezat la o masă, și-au făcut un plan, și-au pus la comun toate resursele și apoi s-au pus pe treabă. Mai întâi și-au convins rude și prieteni să intre în proiectul lor, apoi au construit o echipă și au dezvoltat noi lideri în interiorul ei. Lideri, angajați care i-au urmat pe cei trei fondatori pentru că au crezut în visul lor și pentru că au fost convinși că alături de ei vor progresa profesional, material. Eu sunt un exemplu care confirmă ceea ce spun: am venit în companie în urmă cu 11 ani, ca dispecer și am crescut pas cu pas. Iar dacă o să mă întrebi cum s-a întâmplat, răspunsul este foarte simplu: prin muncă, determinare, loialitate.


Femei in Afaceri: Nu este periculos, din perspectiva business-ului și a competiției, ca un lider să crească alt/alți lideri ?


Roxana Magopet: Unde ar fi pericolul? Să plece cu ideea și să o implementeze singur? Nu cred în principiul ”drobului de sare”, cred în puterea exemplului și cred că un lider adevărat trebuie să-și pregătească alți lideri. Pentru că, la un moment dat, are nevoie să delege din responsabilități. Iar dacă nu are oameni pregătiți care să preia aceste responsabilități și să ducă lucrurile mai departe la fel, există riscul să se creeze breșe în proces, cu efecte negative și pe termen lung.


Femei in Afaceri: În ultimii doi ani, fondatorii FAN Courier s-au implicat în proiectul de readucere a antreprenorilor români în țară. Proiectul crește frumos, din ce am observat. Leadership înseamnă și susținerea antreprenorilor români?


Roxana Magopet: Da. Dl. Felix Pătrășcanu, unul dintre cei trei acționari fondatori ai companiei s-a implicat de la început în programul Repatriot, intrucat convingerea lui este aceea că România zilelor noastre este terenul propice pentru dezvoltarea economiei libere și că românii care au reușit să construiască afaceri durabile în străinătate pot face același lucru cu la fel de mult succes și în România. În esență, lucrurile sunt logice: românii de succes din străinătate pot ajuta la dezvoltarea economiei românești iar în economia românească este loc pentru capital privat atât adus de românii din străinătate cât și de românii de aici. Este un model economic, am putea spune. Există un citat interesant care poate explica foarte bine spiritul Repatriot: dacă faci lucrurile la fel, nu te aștepta la rezultate diferite. Prin Repatriot, dl Felix și ceilalți lideri pun în mișcare un proiect diferit prin care încurajează spiritul antreprenorial și o fac de la nivelul cel mai înalt.


Femei in Afaceri: Deci practic, leadership înseamnă și mentorat.


Roxana Magopet: Mentorat la nivelul afacerilor. Da, își dedică o parte din timp susținerii și educării tinerilor sau viitorilor antreprenori. Economia este un organism viu, care trebuie hrănit permanent. Mentoratul pentru viitorii antreprenori este un ”curs” în care cei dornici învață nu numai că se poate ci și cum să facă. În lumea de astăzi, în care lucrurile se schimbă cu o viteză amețitoare, este important să fii la zi cu toate. Dacă alegi să înveți din propriile greșeli, risti sa pierzi timpi importanți. Riști să pierzi trenul. Mentoratul pe care îl face dl Felix și alți antreprenori, îi ajută pe alți antreprenori, actuali sau viitori să depășească cu succes etape și să se instaleze în cadrul actual. Este o soluție pentru a ajuta economia să progreseze, în esență.

www.fancourier.ro

Interviu realizat de Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24