Articole
01-02-2016

Miruna este Partener in cadrul departamentului de Asistenta fiscala al EY Romania. Licentiata a Facultatii de Asigurari Banci si Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, Consultant Fiscal si Expert Contabil (membru ACCA de peste 5 ani), de-a lungul carierei, a colaborat indeaproape cu publicatii economice pe diferite subiecte economice si mai ales fiscale.
 

Dupa 15 ani de experienta in calitate de Consultant Fiscal, in portofoliul sau de clienti se regasesc nume mari din industria auto, industria alimentara, FMGC, farma, industria energetica. In ultimii 5 ani, a condus echipa de consultanti fiscali EY care s-au implicat in tranzactii pe piata din Romania (M&A), conduce echipa de consultanti fiscali care colaboreaza cu departamentul de audit si este lector si speaker la numeroase conferinte si seminarii pe teme fiscale si de antreprenoriat organizate de EY sau alti colaboratori sau autoritati.

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Buna, Miruna, se spune ca de taxe si de moarte nu scapa nimeni, insa toti incercam sa fugim de ele. Tu ai decis sa intri in lumea fiscalitatii si sa construiesti o cariera, ce te-a atras catre aceasta „sperietoare” de antreprenori?

 

Miruna Enache: E o poveste foarte „umana” la mijloc. Eram o tanara absolventa in cautare de job, cu o „foame” de a invata extraordinara (dupa 4 ani de facultate in Romania si 2 ani in Luxembourg) si am simtit ca aceasta activitate putea sa imi ofere provocari in fiecare zi. Si nu m-am inselat, legislatia fiscala (sau lipsa ei) e inca foarte provocatoare in Romania.

 

M.C.: Dupa 15 ani intr-o lume care se schimba cu o viteza impresionanta, care au fost momentele definitorii cand vine vorba despre evolutia fiscalitatii in Romania?

 

Miruna Enache: 3 momente mi se par definitorii:

- Aparitia Codului Fiscal in 2003 – in 2000, cand m-am angajat eu in consultanta, legislatia fiscala era raspandita prin sute de acte normative; odata cu Codul, s-a nascut speranta ca vom putea si noi aici in Romania sa avem o singura lege in materie fiscala;

- Intrarea Romaniei in UE – in 2007 se modifica legislatia privind TVA ca urmare a implementarii Directivei Europene de TVA – a fost un „cutremur” fiscal, care a schimbat fundamental modul in care este taxata valoarea adaugata;

- Si recenta intrare a ANAF in era digitala – s-a inceput acest proiect, incep sa se vada primele rezultate, dar mai este mult de munca pentru a elimina birocratia.

 

M.C.: Anul care tocmai a inceput vine, din nou, cu schimbari majore in ceea ce priveste Codul Fiscal. La ce sa ne asteptam anul acesta?

 

Miruna Enache: Impozitarea veniturilor obtinute de persoanele fizice s-a modificat semnificativ, unele dintre capitolele din noul Cod Fiscal fiind efectiv rescrise, cum este cazul veniturilor din investitii.

In ceea ce priveste zona de impozite indirecte, au fost clarificate aspecte referitoare la faptul generator si exigibilitatea TVA (clarificari foarte importante din perspectiva reducerii cotei de TVA de la 1 ianuarie 2016), operatiuni in sfera de TVA, cotele aplicabile, modul de calcul al bazei impozabile. De asemenea, au fost preluate in legislatia nationala prevederi din jurisprudenta europeana cu privire la principiile fundamentale ale sistemului de TVA, cu precadere referitoare la dreptul de deducere si exercitarea acestuia de catre persoanele impozabile.

In plus, in anul 2016 autoritatile ar trebui sa se concentreze si pe alinierea legislatiei fiscale din Romania cu noile reglementari la nivel global (OECD).

 

M.C.: Care este planul de raspuns la care v-ati gandit in fata acestor modificari?

 

Miruna Enache: Incercam sa abordam problematica fiscala asa cum isi doresc clientii nostri: conferinte publice (4 conferinte EY anuale, participari la conferinte organizate de alte organisme), seminarii specializate (prin camere de comert, de exemplu) sau discutii personalizate, traininguri. Si avem si o „revista” online de mediatizare a modificarilor fiscale, participari cu articole la reviste specializate sau ziare, inclusiv un Ghid Practic de Taxe si Impozite publicat anul trecut si care va fi actualizat.

 

M.C.: Te provoc la un exercitiu de imaginatie: daca maine ai fi persoana care poate schimba sau adauga 3 lucruri in zona de legislatie fiscala, pentru a imbunatati domeniul in care activezi, care ar fi acestea?

 

Miruna Enache: As schimba un lucru in primul rand – cred ca s-ar simti cel mai bine daca s-ar imbunatati accesul la informatie pentru contribuabil! Intr-o discutie televizata de saptamana trecuta cineva spunea ca antreprenorul roman duce lipsa de informatie fiscala coerenta si corecta. Este adevarat pentru toti platitorii de taxe din Romania, chiar si cei care isi permit consultanta fiscala, pentru ca sunt decalaje mari intre emiterea de legi si emiterea de norme de aplicare sau de ghiduri de interpretare (daca se emit), si pentru ca „asistenta contribuabili” nu este unitara.

Dialogul dintre autoritati si contribuabili si specialisti trebuie imbunatatit. Procesul de consultare publica sa fie unul real, nu doar o formalitate rapida.

Apoi (si legat de primul aspect) mi-as dori ca echipele de inspectie fiscala sa aiba cunostintele tehnice si experienta necesare pentru inspectiile pe care le fac, precum si independenta care sa le permita sa isi asume responsabilitatea intelegerii unor aspecte legate de modul de functionare al unei afaceri.

 

M.C.: Desi se observa o crestere a initiativelor antreprenoriale, fie ele independente fie sustinute de programe europene, inca nu suntem la un nivel european. Crezi ca una dintre temerile care impiedica deschiderea de noi companii in Romania este fiscalitatea sau mai degraba lipsa de finantare pentru start-up?

 

Miruna Enache: Atat antreprenorii cat si corporatiile au o mare problema atunci cand legislatia fiscala se schimba pe neprevazute. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, de exemplu, mentioneaza mereu acest lucru ca fiind cel mai mare rau: lipsa de predictibilitate (mai ales fiscala).

 

M.C.: Cum este viata in lumea Big Four si ce face EY diferit fata de concurenta?

 

Miruna Enache: Cand am inceput eu sa lucrez in consultanta fiscala, aceasta lume Big 4 era mult mai mica. In firma din Romania eram toti tineri si entuziasti, apoape unul de celalalt si ne sprijineam atunci cand era nevoie. Am stiut sa mentinem (zic eu) acest spirit de echipa (era sa zic familie) chiar si dupa ce ne-am marit de 10 ori echipa. Ne-am conecatat din ce in ce mai bine la reteaua internationala EY si am incercat sa aducem aici tot ceea ce putea sa ofere mai nou si mai bun (pentru noi, ca angajati, dar si pentru clientii nostri).

 

M.C.: Tocmai pentru ca este un domeniu sensibil si care afecteaza pe toata lumea, de unde ne recomanzi sa ne luam informatii despre schimbarile din fiscalitate si cum sa fim pregatiti mai bine?

 

Miruna Enache: Cel mai usor este cred sa accesati EY Flash – aplicatia mobila dezvoltata de EY Romania care te tine la curent cu modificarile legislative.

Apoi, o serie de articole si studii pregatite de specialistii din cadrul companiei noastre pot fi gasite la sectiunea de Noutati pe pagina oficiala http://www.eyromania.ro/.

 

M.C.: Am discutat la un moment dat cu o colega de facultate care a petrecut si ea aproximativ 10 ani in domeniul in care activezi si tu si imi spunea ca nu exista echilibru munca/viata personala, ci doar compromisuri. Tu ai reusit sa gasesti acest echilibru? Cum este omul Miruna Enache?

 

Miruna Enache: Cand mi-am ales eu „meseria” nu se discuta de „echilibru munca/viata personala”, se vorbea insa despre „Pasiune”. Cam cum vorbeste cineva despre medici sau profesori sau IT-sti pasionati de ceea ce fac. Asa am ales si eu, cu pasiune, fara sa caut un „echilibru”. Eu cred ca „echilibrul” vine din interior, din credinta si din pasiune, atunci cand iti place ceea ce faci si te simti util.

 

M.C.: In final, ce recomandare poti face membrelor comunitatii Femei in Afaceri, profesional, dar si personal?

 

Miruna Enache: Le incurajez sa aiba visuri mari, sa isi croiasa drum prin obstacolele zilnice si sa isi indeplineasca potentialul! Cu energie, optimism si incredere in sine si cu ajutorul nepretuit al celor de langa ele.

 

www.eyromania.ro 

Interviu realizat de Mihai Chiratcu

 

Editor Femei in Afaceri

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24