Articole
28-05-2013

In primavara acestui an, minunatele mozaicuri bizantine au ajuns pe podiumurile de moda, colectia Dolce & Gabbana aducand un omagiu stralucirii de mult apuse a evului mediu. Dincolo de fastul si eleganta rochiilor si accesoriilor, prezentarea a readus in in discutie legatura dintre moda si arta.

 

De-a lungul secolului XX,  numerosi creatori de moda s-au revendicat de la lumea artelor, fie imprumutand diverse tematici artistice, atunci cand isi elaborau colectiile, fie transformandu-se in adevarati colectionari. Statuile antichitatii au fost sursa de inspiratie  pentru Mariano Fortuny, Madeleine Vionnet sau Madame Grès. Nici evul mediu, Renasterea,  Barocul sau Rococoul nu au scapat de reinterpretari in cheie vestimentara, detalii din tablouri sau minaturi celebre regasim fie in imprimeurile hainelor, fie in diverse broderii si aplicatii, ce dau farmec tinutelor. Nu de putine ori, creatorii de moda au colaborat cu pictori sau ilustratori, atunci cand isi elaborau colectiile, uneori schitele sau picturile unor designeri celebrii lasandu-ne sa ghicim un univers absolut fascinant.

 

Va invit sa descoperim impreuna modul in care arta si moda s-au intalnit si s-au influentat reciproc, de-a lungul secolului XX. Cu ajutorul unor tablouri celebre si  a unor tinute care au facut epoca, vom incerca sa aflam care au fost sursele de inspiratie pentru creatorii ultimului veac si modul in care arta si moda au ilustrat metamorfozele societatii europene.

 

Temele celor trei intalniri sunt:

 

1. Arta si moda-o scurta intoducere. Art nouveau- motive vegetale si florale. Stilul Liberty. Doamnele si rochiile epocii-o imagine contradictorie a femininului. Fauvism, Orientalism si un creator pe masura-Paul Poiret. Un colectionar – Jean Dourcet. Modernismul. Formele geometrice, epurate, Art Deco. Chanel si sursele sale de inspiratie.

 

2. Reinventarea Antichitatii-epoca drapajelor de la Mariano Fortuny la Madame de Grès. Fascinatia trecutului si bogatia stofelor. Suprarealismul si moda. Elsa Schiaparelli si conceptul de trompe l’oeil. Volum si culoare- renasterea stilului victorian. Cristobal Balenciaga si rochiile infantelor. New Look.

 

3. Fascinatia experimentelor. Alexandre Rodtchenko si influenta sa (Pierre Cardin, André Courrége).  Paco Rabanne si Jean Charles de Castelbajac – din ce se poate face o haina? Experimentul culorilor  – albastru Klein, Emilio Pucci si omagiul adus avangardei. Forma si miscare – de la avangarda futurista, Henri Moore, si Hans Bellmer la Issey Miyake si Comme des Garçons. Moda omagiaza arta – de la Van Gogh, Mondrian, Picasso, Braque, Matisse,  Ernst, Magritte, Malevitch, Pollock la creatiile lui Yves Saint – Laurent, Thierry Mugler, Jean Paul Gaultier, Jean Charles de Castelbajac, etc.

 

Detalii curs:
 

Domeniu: Costum & Moda, Istorie & Civilizatie
 

Lector:  Monica Neatu
 

Data incepere:  6 Iunie 2013
 

Ora curs: 19:00
 

Numar ateliere:3
 

Frecventa: saptaminal, joi
 

Cost: 130 ron
 

Sursa foto: http://www.theluxuryspot.com/klimt-inspired-fashion-shoot/

 

www.fundatiacaleavictoriei.ro 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24