Articole
12-08-2014

Sigur ca este o afirmatie care ar putea sa ne spuna ca persoana respectiva este puternica, are incredere in sine si in resursele sale si poate face fata cu succes oricarei situatii, indiferent cat de dificila este aceasta. Si intalnim intr-adevar situatii in care aceasta presupunere este adevarata, in care adoptand aceasta atitudine - „eu ma ajut singur(a)”- nu facem decat sa ne constientizam propriile resurse, abilitati care ne pot ajuta si ne asumam responsabilitatea pentru propria viata, decizii, actiuni.

Trebuie sa facem insa diferenta intre momentele in care a ne ajuta singuri este ceva pozitiv, constructiv si cele in care nu putem face acest lucru fara opinia sau ajutorul unui specialist (in viata personala sau profesionala, indiferent cine este acest specialist - consultant/expert, un coach sau un psiholog). Linia dintre cele doua situatii este una destul de fina si in numeroase cazuri poate nici nu realizam sau nu dorim sa acceptam faptul ca avem nevoie de ajutor.

 

Care sunt posibilele motive pentru care nu acceptam ajutorul unui specialist? Iata doar cateva dintre acestea:

 

Dorinta/nevoia de control

”Nimeni nu face/stie lucrurile ca mine!” Sigur ca atunci cand vine vorba de viata noastra sau de proiectele profesionale, stim ce trebuie sa facem, dar opinia, interventia unei alte persoane, cu atat mai mult a unui specialist poate schimba complet perspectiva asupra unei probleme, deschizand drumul catre multiple posibilitati. Nu trebuie sa lasam totul la voia intamplarii, asteptand sa vedem cum evolueaza lucrurile- in acest fel nu am face decat sa trecem de la o extrema la alta. Nu putem, insa, nici sa ne luptam permanent sa controlam fiecare aspect al vietii noastre. Surprinzator, faptul ca incerc din rasputeri sa controlez eu singur(a) o situatie, nu inseamna neaparat ca sunt o persoana puternica. Sunt puternic(a) cu adevarat in momentul in care imi recunosc si imi accept limitele, accept ca sunt situatii, proiecte, etc. in care am nevoie de ajutorul si parerea unui specialist (indiferent daca acest specialist este un consultant specializat, un coach sau un psiholog).

 

Teama/ neincredere

Teama sau neincrederea in capacitatile celorlalti de a ne fi de folos intr-o situatie sau alta se leaga intr-o oarecare masura de dorinta de control. De unde provine, insa, aceasta neincredere? Are ea o baza reala, poate experiente anterioare? In acest caz as merge mai departe explorand argumentele care sustin o astfel de neincredere in specialisti/ profesionisti care ar putea oferi ajutor de specialitate. Am ales in trecut sa apelam la specialisti care nu au raspuns pozitiv asteptarilor noastre? O repetare a acestei experiente poate fi evitata, de exemplu, prin stabilirea unor modalitati clare de selectie a specialistilor la care vom apela.

 

Evaluare gresita/ supraestimarea propriilor resurse

Acest lucru se poate intampla foarte usor. Surprinzator, dar o capcana care ne poate conduce la supraevaluarea propriilor resurse poate fi reprezentata si de multitudinea de indemnuri motivationale de tipul – „esti cel mai bun! Poti face orice!” atunci cand acestea sunt preluate si aplicate fara discernamant. Sigur ca putem face orice ne propunem, atata vreme cat ne evaluam obiectiv si realist propriile resurse si calitati, intelegem care dintre acestea sunt accesibile imediat, pe care trebuie sa le dezvoltam si care sunt resursele de care dispun alte persoane/ specialisti si care ne pot fi de folos pentru a ne atinge obiectivul.

 

Imaginea despre sine

Nu o data s-a intamplat sa evitam sa apelam la ajutorul celor din jur sau al unor specialisti pentru a nu ne strica imaginea pe care dorim sa o mentinem in fata celorlalti. O intrebare pe care ar trebui sa ne-o adresam atunci cand observam aceasta preocupare legata de mentinerea imaginii nestirbite in fata celor din jur ar putea fi aceasta: „este posibil sa cautam de fapt validarea/ aprobarea celorlalti”? O posibila cauza a faptului ca acordam atat de multa atentie parerii celorlalti si imaginii pe care o avem in fata lor poate fi tocmai o imagine de sine defectuoasa, o incredere in sine scazuta, care determina astfel nevoia de a ne raporta mult mai mult la exterior. Riscul? De dragul imaginii nu apelam la un specialist, ceea ce poate duce la un esec (personal sau profesional), una dintre posibilele consecinte ale acestui esec fiind tocmai afectarea imaginii de sine, intrand astfel intr-un cerc vicios.

Iata un setde intrebari pe care putem sa ni le adresam astfel incat sa reusim sa diferentiem intr-o oarecare masura situatiile in care intr-adevar nu avem nevoie de ajutor de celelalte:

-          Care sunt resursele de care dispun in acest moment, utile si necesare pentru rezolvarea problemei?

-          Care sunt resursele de care am nevoie, dar nu le am? De unde pot atrage aceste resurse?

-          Care este beneficiul si dezavantajul colaborarii cu un specialist in aceasta situatie?

 

Autoare: Ofelia Neagu, Coach

ofelianeagu.webs.com

 

Ofelia Neagu este coach cu formare la Noble Manhattan, una dintre scolile prestigioase de coaching, finalizata cu calificativul „Distinction”, cel mai mare calificativ acordat in sistemul de evaluare al programului. A urmat anterior o formare NLP Master Practitioner IANLP si este trainer certificat. Experienta de life coaching se impleteste cu experienta de 12 ani in comunicare (in business si non-profit) intr-un mod armonios si echilibrat, aducand un plus de valoare programelor de coaching si training dezvoltate.

 

Date de contact: oneagu@gmail.com

0733 148 807/ 0744 361 314

 

Sursa imagine: elitemanners.com

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24