

In prima parte a articolului am discutat despre factorii care pot genera stresul cronic si simptomele pe care corpul nostru le poate resimti. In cea de-a doua parte a articolului doresc sa prezint cateva modalitati prin care putem sa gestionam mai bine nivelul de stres cu care ne confruntam in viata de zi cu zi.
Avand in vedere ca fiecare avem propriul mod de a raspunde in fata stresului, nu exista o singura modalitate de a-i face fata. Tocmai de aceea trebuie sa ne concentram pe ceea ce ne face mai calmi si ceea ce ne ofera o stare de spirit mai buna.
Din pacate, multi oameni aleg sa combata stresul folosind metode care, cu toate ca ofera iluzia ca functioneaza pe moment, pe termen lung pot cauza mult mai multe probleme.
Exemple de reactii nesanatoase la stres ar putea fi:
- Durerea – tensiunea musculara pe care o resimtim in umeri, gat, spate
- Furia – faptul ca ne descarcam stresul pe alte persoane
- Plansul
- Depresia
- Negativismul
- Viciile (consumul de tutun, bauturi alcoolice, droguri)
- Consumul de alimente in exces
- Statul cu orele in fata calculatorului sau a televizorului.
Exista, insa, si modalitati care nu sunt nocive prin care putem sa combatem stresul.
Modalitati prin care putem gestiona stresul:
1) Evita stresul care nu este necesar
- Fa un pas inapoi – Este suficient uneori sa facem un pas inapoi si sa ne permitem sa respiram putin. In plus, pentru o perioada este mai sigur sa reducem din obligatiile pe care le avem de indeplinit, sa facem o distinctie intre ceea ce chiar trebuie sa facem si ceea ce nu este prioritar.
- Invata sa spui “nu” – Stabileste-ti prioritatile, gaseste-ti propriul ritm de lucru si da atentie doar activitatilor prioritate din viata ta. Este un obicei foarte sanatos sa ajungem sa ne cunoastem limitele, atat pe plan personal cat si pe plan profesional. Timpul este o resursa foarte importanta si tocmai de aceea trebuie gestionata cu atentie.
- Evita persoanele care te streseaza – Daca timpul cu o anumita persoana a devenit o adevarata povara, atunci poate este mai bine sa ne reconsideram optiunile si sa dedicam mai putin din timpul nostru acelei persoane.
- Evita subiectele care te streseaza – Daca un anumit subiect iti creeaza disconfort, cel mai bine este sa il indepartezi din lista ta de conversatie pentru o perioada, pana cand acest subiect nu iti va aparea intr-o cu totul alta lumina.
2) Modifica situatia – Daca nu poti evita situatia stresanta, incearca sa o modifici astfel incat pe viitor sa nu mai reprezinte o problema.
- Exprima-ti sentimentele – Spune cat mai direct si deschis ceea ce te deranjeaza. Faptul ca iti neglijezi sentimentele in legatura cu o anumita situatie nu va face decat sa inrautateasca situatia.
- Accepta ocazional sa faci cate un compromis – Este o buna oportunitate sa ajungi la o cale de mijloc, acolo unde majoritatea oamenilor gasesc o zona de confort.
- Fii mai deschis – si mai atent la problemele care pot aparea, astfel incat sa ajungi sa le anticipezi si chiar sa le previi.
- Gestioneaza-ti timpul mai bine – Poti evita stresul printr-o planificare mai buna a timpului si prin stabilirea de obiective realiste.
2) Adapteaza-te la factorul de stres – Daca nu poti schimba ceea ce te streseaza, schimba-te pe tine.
- Gandeste pozitiv – si schimba-ti viata. Fiecare dintre noi avem un potential nelimitat. Important este cum valorificam ceea ce avem. Atitudinea conteaza foarte mult. Modul in care gandim ne afecteaza din punct de vedere emotional, cat si fizic.
- Schimba-ti perceptia asupra problemei – In loc sa vezi o problema, gaseste o oportunitate (chiar si aceea de a depasi un obstacol si de a invata o lectie importanta).
- Daca tot vorbim de schimbarea perceptiei, atunci te invit sa privesti imaginea in ansamblu – Cu siguranta iti va oferi o cu totul alta perspectiva. Cat de important este factorul de stres pentru tine? Uneori ne putem da seama ca ne pierdem energia cu lucruri care nu reprezinta un atat de mare interes pentru noi.
- Nu cauta perfectiunea – De multe ori, din dorinta de a fi cei mai buni, tindem catre perfectionism. A fost si va ramane mereu un factor major de stres. Ceea ce este de retinut este ca, de multe ori, “buni” este suficient. Important este sa imbunatatim in mod continuu, fara sa cadem in extreme.
3) Accepta lucrurile pe care nu le poti schimba
Uneori nu este sanatos sa te lupti cu morile de vant. Exista situatii in care nu ai posibilitatea de a controla sau schimba lucrurile. Tocmai, de aceea, este bine sa acceptam lucrurile pe care nu le putem schimba si sa ne gandim la ele ca la niste lectii de viata. Asa cum aminteam mai devreme, uneori tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti schimbi perceptia asupra unui anumit lucru. Invata din aceste momente dificile si invata sa ierti.
4) Fa-ti timp pentru distractie si relaxare si adopta un stil de viata sanatos
- Somnul – foarte important pentru sanatatea noastra. Un somn odihnitor inseamna sapte-opt ore pe noapte. Diminuarea orelor de somn poate afecta sistemul imunitar si capacitatea noastra de gandire.
- Relaxarea – Din cand in cand trebuie sa luam o pauza de la toate responsabilitatile noastre. Meditatia, yoga, masajul si alte tehnici de relaxare pot ajuta la gestionarea stresului.
- Miscarea fizica – Este un important agent anti-stres, imbunatatindu-ne starea de spirit.
- Stil de viata sanatos – printr-o dieta sanatoasa
- Practica un hobby – Implicarea intr-o activitate placuta ne calmeaza si ne linisteste mintea. Exista multe modalitati prin care sa ne relaxam sau sa ne incarcam cu energie pozitiva – ex: putem sa citim, sa ascultam muzica, sa ingrijim o planta, sa petrecem timp in natura, sa practicam un sport.
- Socializarea – Este important sa mentinem legatura cu oamenii dragi. Inconjurati de familie, prieteni, colegi vom fi plini de energie pozitiva si vom putea face fata stresului mult mai bine.
- Cultivarea simtului umorului – Rasul este un tonic general al organismului. Un bun simt al umorului nu poate vindeca boli, insa ne poate face sa ne simtim bine.
In concluzie, avem control asupra vietii noastre. Transforma stresul in fericire!
Surse:
http://www.turn-stress-into-bliss.com/articles-on-stress.html
http://www.helpguide.org/mental/stress_management_relief_coping.htm
Autoare: Raluca Boboc
Raluca s-a alaturat echipei Femei in Afaceri in calitate de voluntara pentru zona editoriala. Este o tanara de 23 de ani, absolventa a Facultatii de Stiinte Politice, in cadrul Universitatii din Bucuresti. In timpul cat si dupa incheierea studiilor, prin intermediul proiectelor la care a participat, a dobandit cunostinte interdisciplinare in domenii precum egalitate de gen, sanatate sexual reproductiva, violenta in baza de gen, educatie si dezvoltare sustenabila.
http://ralucaboboc.wordpress.com/
Articole din aceasi categorie
- 59% dintre români au consumat suplimente alimentare în primele 6 luni ale pandemiei
- Secom doneaza o casa pentru a sarbatori mutarea intr-un sediu nou
- Ziua Mondiala a Creierului 2020
- Agenția Ideologiq, in parteneriat cu Asociatia Autism Voice, dezvolta proiectul Digital Therapy for Autism finantat de OMV Petrom
- Solidaritate, creativitate si conectare in vreme de Covid-19
- Celebrarea conectarii interumane este mai importanta ca niciodata
- Fundatia pentru SMURD, cu sprijinul LIDL Romania, da in folosinta 2 motociclete de interventie urbana in judetul Brasov
- XVision scaneaza pacientii suspecti de a fi infectati cu COVID-19 in doua laboratoare mobile din Bucuresti si Timisoara
- Rompetrol continua sa sprijine lupta impotriva pandemiei, prin Crucea Rosie Romana
- Criza provocata de coronavirus va duce industria locala de pharma la un maxim istoric in 2020
- Suport online gratuit pentru pacientii cu boli cronice. Medici pentru Romania lansează campania „Nu uitam de ceilalti”
- Asociatia Zi de bine continua campania #scutpentruspitale
- Rompetrol sprijina lupta impotriva COVID-19 in Romania
- Top Line a donat produse de 30.000 de euro campaniei de sprijinire a autoritatilor in lupta contra COVID-19
- Confindustria Romania raspunde in timp record la urgenta coronavirus
- Fundatia Estuar lanseaza o linie telefonica de suport psihologic pentru personalul medical, paramedical si sanitar
- MEDIjobs vine in sprijinul autoritatilor in contextul epidemiei de Coronavirus si a nevoii de specialisti medicali in spitalele din Romania
- Da aniversarii tale un [Alt] SENS!
- Prima aplicatie pentru radiografii pulmonare din Romania bazata pe inteligenta artificiala, introdusa intr-un spital din Romania
- Copiii, din ce in ce mai predispusi la alergiile alimentare
- Prezenta la medicul stomatolog pediatru in decurs de o ora de la traumatism creste sansa de reusita a tratamentului cu 50%
- 4,2 tone de plastic ajung zilnic din Dunare in Marea Neagra
- Sfaturi pentru masa de Paste: cum ar trebui sa serveasca romanii preparatele
- Semintele de chia, elixirul tineretii
- Experimente științifice distractive dedicate persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere
- Bodyology: Femeia, eveniment de sănătate & wellbeing
- Productivitatea și sănătatea oamenilor sunt îmbunătățite prin intermediul design-ului biophilic al spațiilor
- BARZA lansează plasturii împotriva durerilor menstruale
- Primul showroom romanesc deschis pentru industria spa – Life Relax Wellness Concept
- Asigurarea de sanatate, starea de bine și femeile active
- Doneaza acum 2 euro pentru copiii cu autism! Trimite textul “Help” la 8846!
- Ziua Internationala a Familiei 2016 – Vieti sanatoase si viitor durabil
- A 6-a editie a Marsului si Crosului Casiopeea va avea loc pe 26 septembrie, in Parcul Izvor
- Marsul si Crosul Casiopeea, pentru a patra oara la Brasov
- Lucruri mici cu impact major asupra nivelului stresului
- Atuurile unei femei de succes: inteligenta, tenacitatea, charisma si...asigurarea de sanatate
- Programul de detoxifiere Iconic Detox – restart pentru o viata noua, la inceput de an
- Iconic Health by Camelia Sucu - un concept de nutritie sanatoasa pentru o viata frumoasa
- Combinatia eficienta pentru hidratarea pielii uscate
- Corporate health – de la “trend” la “must do”
- Speakeri renumiti te invata cum sa traiesti sanatos, la AtelierEle
- De ce dermato-cosmetice?
- Despre exfoliere
- Mai mult decat un zambet, promisiunea succesului
- Conferinta Nationala de Prevenire a Cancerului de Col Uterin ALEGE VIATA!
- Copiii au nevoie de expunere la soare
- Marsul si crosul impotriva cancerului la san, pe 31 mai, in Brasov. Invingatorii poarta roz!
- 5 retete de detoxifiere
- Noi descoperiri in medicina genetica: gena grasimii
- Afectiunile de care trebuie sa ne protejam primavara
- “Ce vor romanii in 2014?” ̶ o campanie despre sanatate si educatie sociala
- Infectii cauzate de antibiotice
- Importanta vitaminelor si mineralelor pentru organism
- Stresul poate declansa boli cardiace si diabet
- Clinici private de dermatologie, din Bucuresti
- Oferte de asigurari de sanatate pentru calatorii
- Testare gratuita a auzului pentru nou-nascuti si copii, la Marie Curie
- Sanador a deschis o noua sectie de chirurgie cardiaca. Investitia: 1 milion de euro
- Aplicatii pentru smartphone care te ajuta sa slabesti
- Solutii pentru eliminarea stresului
- GlykoLift – Sterge efectul timpului
- Tu te simti tanara. Pielea ta se simte la fel?
- Hidratarea pielii uscate, sensibile sau deshidratate a mainilor
- Celulele stem vegetale
- „SPF”, factor de sanatate si frumusete a pielii
- Vindecarea corpului si a mintii in timpul somnului
- Ce trebuie sa stii despre cancerul mamar si prevenirea acestuia
- Cum putem gestiona mai bine stresul (1)
- Cum putem gestiona mai bine stresul (2)
- Tot ce trebuie sa stii despre durerile la san
- Rasfat si Wellness la tine acasa: masaj cu pietre de jad incalzite de la CASA JAD
- Infertilitatea in Romania – intre aspect medical si social
- Sindromul ovarelor polichistice la femei - Simptome, efecte si tratamente
- Cel mai important test pentru femei - Testul Babes Papanicolau
- Cel mai important test pentru femei - Testul Papanicolau
- Ce stim despre planificare familiala in Romania?
- Eisberg – din punga direct in farfurie