Articole
22-08-2014

Scriu articolul acesta dupa ce, trezindu-ma azi la ora 5.30, pana la 8.30 aveam deja cafeaua bauta si vreo doua ore intense de lucru in care am bifat multe pe lista. La 11.30 aveam programare la masaj intr-un loc minunat. Poate nu e nimic neobisnuit pana aici, dar vorbesc de ziua mea de sambata, in care cele mai multe dintre noi nu vizeaza decat sa ia o pauza de la serviciu. M-am bucurat sa folosesc acest timp in liniste, placut, acasa, fara enervarile din trafic.

 

Eu una lucrez oricand, evit serile deoarece organismul meu si mintea mea nu functioneaza prea bine seara, dar reusesc asta pentru ca acum cativa ani am realizat ca echilibrul munca – viata e posibil, iar dezechilibrul este in mintea noastra.

 

Sa explic. Lucrez de 24 ani si de 22 sunt antreprenoare. In acest timp, ca multe alte femei in afaceri, am facut doua scoli in plus fata de facultatea initiala, cu examene multe, invatat duminica seara dupa cele 8-10 sau uneori 12 ore de program deoarece construiam! Construiam o firma, construiam o cariera, construiam o echipa si puneam multe presiune asupra mea si asupra celor din jurul meu. Divortul, unul dintre costurile probabile ale acestei perioade, a fost doar o consecinta asteptata.

 

Cand s-a produs declicul? O seara tarzie la birou acum vreo 15 ani in care am avut revelatia ca depinde doar de mine sa gasesc parcursul. Am realizat in acesti ultimi 15 ani inzecit mai mult decat in primii 10. O familie frumoasa, o firma frumoasa, o echipa de care ma bucur si rezultate bune, desi presiunea a fost enorma de multe ori si am mai simtit dezechilibre. Nu ne fereste nimeni de asta. Ceea ce a fost insa cel mai important sa invat: redresarea rapida de fiecare data.

 

De fapt, cred ca redresarea este cea mai importanta: momentul in care realizezi ca ai exagerat, capacitatea de a te opri si a reflecta care este ordinea lucrurilor esentiale pentru acel moment, si abordarea lor unul dupa celalalt, cu rabdare, migala, eleganta si putina intelepciune. Nu stiu daca am fost vreodata 100% femeia ahtiata dupa cariera, desi ajunsesem la un moment dat la un procent foate ridicat. Dar cariera, am descoperit mai tarziu, merge struna daca acolo unde ai responsabilitate pentru si fata de alti oameni, unde trebuie sa iei decizii rapid si eficient, vii cu mintea limpede si cu echilibru emotional.

 

Strategii antistres? Eu una pot spune ca am invatat foarte putin cum sa ma relaxez cu adevarat, cum sa ma scot din priza total. Si ulterior am ajuns la concluzia ca nici nu imi doresc. Din acel moment am eliminat o mare parte din stres: nu mai aveam grija relaxarii. Lectia mea: afla ce te streseaza cu adevarat, invata cum reactioneaza mintea si trupul tau la asta si abordeaza punctual.

 

O alta lectie, referitor la scoaterea din priza: o poti face activ. Mie imi palce sa calatoresc, sa vad orase, viata oamenilor, sa ma inspir in ceea ce fac din interactiunile zilnice, de la un restaurant, de la un muzeu, mergand pur si simplu pe strada intr-un loc in care, nefiind la mine acasa, cu alta limba vorbita in jurul meu, pur si simplu mi se creeaza o “bula de bine” si de creativitate din care ma alimentez. Revin apoi la treburile mele zilnice incarcata de energie si de pozitivism. Cauta ceva ce iti place si poti face, nu cauta neaparat ruperea totala de lumea activa.

 

Din ce in ce mai mult se vorbeste despre meditatie. Am incercat si da, am slabiciunle mele, rabdarea mea e greu incercata. Deci am invatat tehnici mai simple, imi controlez respiratia cand simt ca sunt depasita si las gandurile in voia lor. E mai degraba concentrarea pe mine insami decat incercarea de a-mi goli mintea, dar asta functioneaza pentru mine. Optiunea meditatie, yoga si alte tehnici de relaxare mai putin familiare educatiei noastre traditionale este foarte valabila, recomandata si dovedita stiintific ca functioneaza. Testeaza, afla ce functioneaza pentru tine si bucura-te de ea!

 

Anii de lucru intens si proiectele noi (care de multe ori sunt 5-6 in paralel cerand multe concentrare, gasire de solutii, originalitate) te pot seca de energie. Lectia pe care am invatat-o a fost ca trebuie sa aflu cand lucrez cel mai bine. Unele dintre noi se descurca dimineata devreme, ca mine, altele peste zi, altele seara. Momentul in care am inteles asta a fost o mare usurare si relaxare pentru mine deoarece ziua mea de lucru nu a mai fost o constrangere de timp, a putut fi organizata altfel, am putut aloca in timpul zilei timp pentru chestiuni pe care nu le puteam face singura, intalniri, cateodata un interval de probleme personale, medic etc. Marele meu stres era ca nu am timp sa finalizez peste zi…ei bine, nici nu mai trebuie!

 

Cum integrez toate astea cu viata de familie? Spatiul comun pe care il impartim e drag, e plin de viata curata si buna si in acest spatiu fiecare poate face lucruri, dar suntem impreuna. Si intervalele in care ne propunem activitati impreuna sunt respectate: vizite la prieteni, iesiri in oras, masa de seara, masa de duminica. Deci scrisul meu duminica dimineata la ora 7 nu deranjeaza pe nimeni, e un timp castigat pentru mai tarziu cand putem face alte lucruri impreuna.

 

Una peste alta, echilibrul viata personala – viata profesionala exista in noi. Se numeste fericire, se numeste liniste, se numeste respect pentru tine si pentru ceilalti. Ceea ce vedem si vrem sa reparam ignorand de multe ori cauza este dezechilibrul. Dar degeaba vopsesti o masina lovita. Intai trebui sa ai grija sa mearga motorul si sa aiba tabla indreptata. Fii fericita si vei avea pe deplin echilibru de viata personala si profesionala!

 

Sursa foto: www.visualphotos.com

 

Autoare: Madi Radulescu

Managing Partner MMM Consulting

 

www.mmmconsulting.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24