Articole
27-04-2014

De cele mai mai multe ori, in momentul in care ne referim la notiunea de “inteligenta” ne referim de fapt la notiunile logice, la gandirea rationala, la constructiile stiintifice, la argumente bine documentate, la informatii si utilitatea acestora in diverse domenii si mai putin la ceea ce specialistii numesc inteligenta emotionala si inteligenta inconstientului sau intuitiva.
 

Exista o bibliografie extensiva privind cele doua tipuri de inteligenta mai putin conventionale pe care le-am mentionat mai sus. M-as opri, mai ales, asupra lucrarii lui Gerd Gigerenzer, cu titlul de Intuitia. Inteligenta inconstientului, aparuta la Editura Curtea Veche, in care autorul explica ce intelege el prin notiunea de presentiment ori intuitie: “Metode simple si rapide de evaluare, care profita de capacitatile evoluate ale creierului.” Asadar cum anume ne vine in ajutor inteligenta inconstientului in viata de zi cu zi?
 

Asa cum sublinia Gerd Gigerenzer in cartea citata mai sus, intuitia sau inteligenta intuitiva isi intra in rol mai ales in situatiile in care se cer raspunsuri rapide. Cu totii am dori sa trecem prin analize rationale anumite decizii pe care este necesar sa le luam, insa exista uneori circumstante care nu iti permit sa stai pe ganduri, cum sunt de exemplu competitiile sportive sau popularele concursuri de cultura generala. De asemenea, o decizie luata astfel “in pripa” poate fi una mai buna decat o decizie luata in urma unei analize rationale si temeinice, asa cum argumenteaza autorul pe care l-am citat.
 

Alte situatii in care inteligenta inconstientului poate fi utila? Rasturnarile de situatie, crizele de orice fel, personale ori organizationale, situatii in care regulile sunt contradictorii, ambigue sau informatiile sunt incomplete. In ultima situatie se regasesc adesea medicii care primesc urgente medicale si care intr-un timp foarte scurt ce tine de ordinul secundelor ori minutelor, sunt nevoiti sa ia o decizie de viata si de moarte privind diagnosticul si tratamentul care s-ar potrivi pacientului. Adesea, intuitia te poate ajuta si in situatii cu care nu te-ai mai intalnit pana atunci.
 

Lumea antreprenorilor este la fel de agitata ca situatiile pe care le-am descris mai sus, si adesea, ca femei de afaceri, suntem nevoite sa luam anumite decizii fara sa avem timpul necesar sa le trecem prin filtrul inteligentei rationale. Totusi, echilibrul intre acestea doua este drumul de urmat si inainte de a alege inteligenta inconstientului in detrimentul ratiunii, trebuie sa retinem care sunt aspectele in care aceasta inteligenta ne poate fi cu adevarat utila:

  • Te poate ajuta sa faci o prima evaluare/idee asupra informatiilor nestructurate pe care le ai intr-o anume situatie sau sa-ti formezi o prima impresie, care, mai tarziu, iti va fi cel mai probabil confirmata de analiza rationala.

 

  • Intuita te poate ajuta sa eviti anumite capcane sau pericole pe care inteligenta rationala nu ar avea instrumentele necesare sa le descopere in timp util.

 

  • Intuita te ajuta sa-ti formezi o prima impresie despre o anumita persoana cu care urmeaza sa colaborezi si daca este sau nu in regula sa demarezi respectiva colaborare. Oare cati experti HR isi folosesc inteligenta intuitiva?

 

 

Foto: ziarulatac.ro

 

Autoare: Carmen Rotaru

Redactor Femei in Afaceri

 

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24