Articole
21-01-2016

Antreprenorii care doresc sa isi infiinteze sau sa isi extinda activitatile in domeniul serviciilor si al productiei au la dispozitie in 2016 o serie de oportunitati de finantare a afacerilor cu fonduri nerambusabile oferite de Guvernul Romaniei si de Uniunea Europeana.

 

Astfel, se disting doua categorii de finantari: cele dedicate companiilor nou lansate pe piata si respectiv finantarile pentru companiile cu vechime pe piata. De asemenea, liniile de finantare pot fi impartite si in functie de sursa acestora: fonduri UE, respectiv fonduri de la Guvernul Romaniei.

 

In principal, finantarile pentru antreprenori derulate prin fonduri UE se incadreaza in Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Capital Uman (POCU) si in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Termenul estimativ de lansare pentru aceste programe este primul trimestru al anului 2016.

 

Finantarile cu fonduri de stat sunt derulate prin intermediul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPIMM). In prezent, procedurile de lucru pentru aceste linii de finantare se afla in consultare publica, nefiind publicata o data estimativa de lansare. Cert este ca in anul 2015 programele cu finantare de stat au fost lansate incepand cu iunie 2015. Pentru anul 2016, au fost alocate de statul roman 160 milioane de lei pentru zece programe de finantare a afacerilor mici si mijlocii.

 

Iata si o enumerare succinta a liniilor de finantare din fonduri UE si, respectiv, din fonduri nationale:

 

a. Finantari dedicate companiilor nou lansate pe piata, cu valori cuprinse intre 10.000-200.000 euro/proiect:

 

START 2016 (fonduri de stat)

In 2016 sunt alocate 17 milioane de lei pentru acest program, cu finantari de pana la 120.000 de lei pe proiect, reprezentand  90% din valoarea proiectului. Sunt eligibile companiile cu cel mult doi ani vechime care vor sa isi achizitioneze echipamente si active necorporale (brevet, aplicatii software).

 

Romania Creativa (fonduri UE, Programul Operational Capital Uman)

„Romania Creativa” va acorda finantari de pana la 25.000 de euro somerilor, persoanelor inactive si salariatilor care vor sa devina antreprenori in industrii creative: industria publicitara, crearea si dezvoltarea de software, productia de jucarii, mestesuguri, arhitectura, moda etc. Sunt eligibile persoanele fizice care vor sa isi demareze o afacere pe teritoriul Romaniei, cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov. Data de lansare estimativa este prima jumatate a anului 2016.

 

Femeia Manager (fonduri de stat)

Programul finanteaza companiile cu actionariat majoritar feminin, pana la 50.000 de lei/proiect, reprezentand 90% din investitii. In anul 2016 sunt alocati 500.000 lei pentru acest program.

 

 

Infiintarea si dezvoltarea activitatilor non-agricole in mediul rural (fonduri UE, Programul National de Dezvoltare Rurala)

Prin masura 6.2 Infiintarea de activitati neagricole in zonele rurale se aloca intre 50.000 si 70.000 euro pentru demararea unei activitati non-agricole in mediul rural (servicii si productie). Sunt acoperite toate cheltuielile necesare implementarii proiectului, nefiind solicitata cofinantare.
Prin masura 6.4 Crearea si dezvoltarea de activitati neagricole sunt, de asemenea, acoperite toate activitatile non-agricole din mediul rural, pana la 20.000 euro/proiect. In plus, este solicitata cofinatare cuprinsa intre 10% si 30%, fiind finantate doar cheltuielile eligibile definite in Ghidul specific de finantare.

 

Programul SRL Debutanti (fonduri de stat)

Se acorda finantare pentru persoanele fizice care isi infiinteaza companii de tip SRLD, pana la 10.000 euro per solicitant, cu cofinantare de 50% din valoarea investitiei.
Bugetul estimat pentru anul 2016 este de 22,7 milioane de lei.

 

Programul national multi-anual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in mediul rural (fonduri de stat)

In program pot intra microintreprinderile, IMM-urile, persoanele fizice autorizate (PFA) cu maximum 5 ani vechime. O alta conditie importanta este ca societatea sa aiba sediul si punctul de lucru in mediul rural. Antreprenorii de la sate isi pot achizitiona echipamente tehnologice, autoutilitare, mobilier, active necorporale referitoare la brevet de inventie si echipamente de IT&C. Prin program, solicitantii pot sa primeasca un ajutor de la stat de pana la 125.000 de lei, reprezentand 90% din investitia pe care trebuie sa o faca acestia. Bugetul total alocat in 2016 este de 25,9 milioane de lei.

 

b. Finantari dedicate companiilor cu vechime pe piata, cu finantari cuprinse intre 25.000-200.000 euro/proiect:

 

Programul COMERT 2016 (fonduri de stat)

Pentru companiile cu peste 2 ani vechime, se acorda pana la 135.000 lei ajutor nerambursabil, reprezentand 90% din valoarea investitiei. Aceasta finantare vizeaza activitatile de comert desfasurate de companiile eligibile.

 

Finantare pentru microintreprinderi (masura 2.1, Programul Operational Regional)

Prin intermediul acestei linii de finantare, beneficiarii vor avea la dispozitie o finantare nerambursabila cuprinsa intre 25.000 si 200.000 de euro, care va fi alocata activitatilor de amenajare  sediului, de achizitie de echipamente si active necorporale. In principal, sunt eligibile majoritatea domeniilor de activitate, avand prioritate cele de productie. Conditiile finale de eligibilitate a solicitantului vor fi publicate in Ghidul de finantare in cursul lunii ianuarie 2016.

 

Programul national multianual de microindustrializare (fonduri de stat)

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) care activeaza in sectorul productiei ar urma sa primeasca ajutoare financiare nerambursabile de la stat de pana la 250.000 de lei, reprezentand 90% din valoarea investitiei. Cheltuielile eligibile sunt cele de formare profesionala a angajatilor noi (cursuri sau formare la locul de munca) si de implementare a unor planurilor de investitii depuse de firme. Investitiile pot consta, de exemplu, in achizitionarea de utilaje, autoutilitare, echipamente IT ori realizarea unui site de prezentare a firmei. Fabricile pot activa in diverse domenii cum ar fi industria alimentara, confectiile, pana la fabricarea masinilor. Acest program nou are alocat prin intermediul bugetului de stat din 2016 suma de 60,89 milioane de lei.

 

Pentru a va maximiza sansele de a accesa o finantare nerambursabila, va recomandam sa parcurgeti cu atentie Ghidurile specifice si procedura de lucru pentru fiecare linie de finantare, sa verificati, alaturi de consultantul specializat in finantare, criteriile de eligibilitate pentru compania si activitatea alese. De asemenea, este important sa va evaluati corect proiectul, completand Grila de evaluare tehnico-financiara, acolo unde este cazul. In final, va recomandam sa apelati la serviciile consultantilor de specialitate pentru a pregati documentatia  de finantare in cele mai mici detalii. Fiti atenti la aceste etape pregatitoare pentru a putea beneficia la maximum de aceste oportunitati de finantare nerambursabila!

 

Foto: starting-a-business-successfully.com

 

Autor: Catalina Sofron

General Manager Terasis Consult SRL

www.terasis.ro

catalina.sofron@terasis.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24