Articole
04-07-2016

Numarul specialistilor in sectorul IT este in plina crestere in Romania. Pana in prezent acesta numara aproximativ 120.000 de experti, iar pana in 2020 se estimeaza o crestere de 150% a numarului acestora conform datelor oferite de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

 

Cea mai importanta miza in relatia client-furnizor de servicii software este reprezentata de proprietatea intelectuala care priveste aspecte ce pot imbraca diverse forme: de la drepturi de autor, marci, brevete, desene industriale, secrete de comert, logo-uri, design grafic pana la baze de date, schite si know-how. Cum va puteti apara?

 

Identificarea informatiilor care pot fi livrate furnizorului

Atunci cand decideti sa lucrati cu un furnizor extern de servicii software  este bine sa faceti mai intai o analiza a informatiilor care pot viza proprietatea intelectuala a companiei si apoi sa decideti care dintre ele sunt necesare furnizorului extern pentru livrarea produsului si care nu. Nu in cele din urma este indicat sa verificati si contractele pe care le-ati incheiat anterior cu alti parteneri ai firmei pentru a va asigura ca nu exista restrictii cu privire la furnizarea informatiilor care vizeaza proprietatea intelectuala a acestora.

 

Verificarea furnizorului

Inainte de a decide sa lucrati cu un furnizor de servicii software este indicat sa verificati reputatia acestuia in piata si capacitatea de a pastra informatiile care tin de proprietatea dumneavoastra intelectuala. In plus puteti verifica si reglementarile in domeniul IP din tara sau regiunea in care activeaza furnizorul pentru a cunoaste in detaliu ce sanctiuni pot fi aplicate in cazul in care termenii contractuali agreati initial nu sunt respectati.

 

Clauze care trebuie sa se regaseasca in contract

In momentul in care incheiati contractul este indicat sa militati pentru desfasurarea lui in conditiile legii din Romania. Aceasta decizie ar fi in avantajul dumneavoastra deoarece este crucial ca dispozitiile legale  sa fie bine intelese, accesibile, transparente si previzibile atat de catre dumneavoastra cat si de catre un potential reprezentant legal. Astfel, desfasurarea relatiei contractuale poate avea loc intr-o maniera clara, iar situatia ivirii unor conflicte se poate evita sau solutiona in perfecta cunostinta de cauza, intr-o modalitate eficienta din punct de vedere atat financiar, cat si al timpului dedicat acestei activitati.

 

Cereti includerea in contract a unei clauze privind confidentialitatea informatiilor care tin de proprietatea intelectuala in cadrul careia puteti specifica toate informatiile pe care doriti sa le protejati, incepand cu informatiile pe care i le furnizati clientului pana la procesele interne de lucru ale produsului sau serviciului pe care vi le ofera furnizorul.

 

Asigurati-va ca ati specificat detaliile modului in care furnizorul va proteja proprietatea dumneavoastra intelectuala: plecand de la cine va avea acces la informatii si in ce fel, cine va pastra versiunile programului si la care dintre ele veti avea dumneavoastra acces sau nu.

 

Drepturile de autor asupra aplicatiei sau produsului raman in proprietatea persoanei sau a companiei care a conceput produsul respectiv. Asadar, este importanta stipularea unei clauze in contract care sa exprime clar faptul ca aceste drepturi de proprietate intelectuala nu se transmit in niciun fel si in nicio proportie sau forma catre furnizorul de software. Spre exemplu: clientul are o idee pentru un joc. A creat tot conceptul, regulile, personajele, designul. Totusi, nefiind specialist in domeniul IT, are nevoie de cineva care sa ii transpuna ideile in format electronic, pe o baza soft, precum o aplicatie, un site sau un program. Furnizorul de software este cel care ofera baza tehnologica pentru ideea clientului lui. Ideea ii apartine clientului, iar furnizorul nu poate sa si-o insuseasca si sa conceapa apoi alte programe pentru acelasi joc, aplicatie etc.”, a declarat Olga Preda, Junior Associate, Cosmovici Intellectual Property.

 

 

Nu uitati sa mentionati sanctiunile care vor fi aplicate in cazul nerespectarii clauzei de confidentialitate sau a celei de proprietate.

 

Ar fi indicata introducerea unei clauze penale cat mai oneroase pentru furnizorul care incalca dispozitiile prevazute de articolele mentionate, astfel incat sa fie subliniata gravitatea unei astfel de incalcari si importanta inerenta a aspectelor prevazute anterior.

 

In epoca tehnologiei, in care suportul informatic reprezinta o extensie fireasca a oricarui business, este importanta cunoasterea tuturor aspectelor dezvoltarii acestei arii comerciale. Inventiile si drepturile de autor isi gasesc expresia in produse si aplicatii dezvoltate de specialisti in IT, iar apostarea marcilor comerciale, pentru diferentierea pe piata, reprezinta o necesitate. Protectia crescuta a drepturilor de proprietate intelectuala castiga teren, asadar mizele exploatarii ilicite a unor astfel de prerogative sunt crescute. Delimitarea drepturilor autorului fata de sarcinile furnizorului de IT este necesar sa fie executata inca de la bun inceput, pentru a se preveni aparitia unor situatii conflictuale.

 

www.cosmovici-ip.com 

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24