Articole
28-01-2014

Una dintre cele mai inovative solutii de a obtine finantare pentru orice idee de afaceri, crowdfunding-ul este sustinut prin internet, toate donatiile fiind efectuate prin platforma online. Astfel, o calatorie, o idee de afacere sau orice alt vis poate primi sustinerea oamenilor, acestia oferind bani. In schimbul donatiei, ei pot beneficia de servicii sau produse create cu ajutorul platformei.

Primele incercari de crowdfunding au avut loc la inceputul anilor 2000, in Statele Unite ale Americii, ArtistShare, EquityNet, Indiegogo numarandu-se printre companiile de pionierat in acest domeniu. Indiegogo a fost fondata in 2008, de catre Danae Ringelmann si alti doi parteneri, iar in scurt timp s-a extins vertiginos, fiind prezenta in majoritatea statelor. Cea mai mare suma obtinuta prin intermediul donatiilor, efectuata cu ajutorul Indiegogo este de 2 milioane de dolari, beneficiarii find proprietarii unei firme de securitate. Conform estimarilor platformei, aproximativ 1 din 10 initiative reuseste sa atinga suma propusa.

In fiecare zi, aproape 8000 de afaceri incepatoare, de pe intreg mapamondul  utilizeaza Indiegogo pentru a a strange fonduri de la membri pentru a se dezvolta. Daca o idee de afacere reuseste sa obtina finantarea planificata, compania Indiegogo percepe un profit de 4% din suma.

KickStarter este cea mai mare platforma online de finantare a proiectelor creative: filme, spectacole, design si multe altele. 55.000 de proiecte au fost realizate de la lansarea platformei in 2009, cu peste 5 milioane de persoane contribuind.

In Romania exista mai multe platforme de acest gen, printre care Arena Mieilor, We Are Here si Multifinantare.

We Are Here este o platforma online de crowdfunding care se specializeaza in sustinerea proiectelor culturale, de film, teatru sau muzica. Compania a fost fondata in 2013, pentru a indemna societatea sa sustina ideile creative ale tinerilor artisti.

Platforma numita Multifinantare numeste crowdfunding-ul “o forma evoluata de fundraising”. Platforma romaneasca a luat nastere in 2012, bazele acesteia fiind puse de Mirel Borodi si se specializeaza in proiecte de tip capital, creative sau proiecte caritabile.

Foto: news.cnet.com

Autoare: Natalia Muntean
Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24