Articole
08-12-2014

130 de reprezentanti ai mediului de afaceri – antreprenori, administratori de companii, directori de departamente IT si financiar- au participat, astazi, la prima conferinta de informare directa privind managementul corect si eficient al resurselor tehnologice moderne, sub conceptul „Protejeaza-ti compania si informatiile personale!”, organizata de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA | The Software Alliance (BSA).

 

Conferinta a fost realizata in cadrul campaniei „Dezvolta-ti afacerea in siguranta! Foloseste software cu licenta!”, derulata de IGPR si BSA, cu scopul de a dezbate  cateva subiecte esentiale pentru mediul business: avantajul folosirii tehnologiei moderne (Cloud), riscurile legale, de securitate si de imagine la care sunt expuse companiile care nu folosesc software adecvat, instrumente si resurse pentru dezvoltarea afacerii in siguranta.

 

Desfasurarea conferintei de informare are in vedere o serie de date care semnaleaza lipsa de informare a mediului de business cu privire la folosirea corecta a resurselor tehnologice si financiare, dar si date legate de criminalitatea informatica si impactul acesteia:

 

  • Peste 75% dintre organizatii s-au confruntat, in ultimii doi, ani cu incidente de securitate informatica;
  • Angajatii pot fi o vulnerabilitate din punctul de vedere al securitatii si legalitatii utilizarii software-ului;
  • 531 milioane de euro (fonduri europene) sunt disponibile pentru IT, in Romania, prin programul POC (Programul Operational Competitivitate), in perioada 2014-2020; in luna noiembrie a acestui an, existau 44.000 de proiecte inscrise pentru fonduri europene, 14.701 fiind semnate;
  • Una dintre cele mai frecvente linii de cerere de fonduri este cea de achizitie de echipament software – ERP, CRM, sau pentru dezvoltarea platformei de e-commerce; de multe ori aceste proiecte esueaza pentru ca nu exista un consultant avizat.

 

Pentru a dezbate in profunzime subiectele de interes pentru IMM-uri, la conferinta au participat specialisti recunoscuti, avocati, consultanti si reprezentanti ai autoritatilor, dupa cum urmeaza: Comisar sef Constantin Stroescu, Director al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii - IGPR, comisar sef Catalin Alexandru Ionita, Director al Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice - IGPR, Magda Popescu, BSA Outside Counsel Romania, Sergiu Sechel, Senior Advisor Ernst & Young Romania, Stefan Tanase, Senior Security Researcher, EMEA, Global Research & Analysis Team Kaspersky, Marius Danescu, Product Manager Microsoft Romania, Roxana Mircea, Managing Partner, REI Finance & Advisors.

 

Magda Popescu, Outside Counsel Romania BSA | The Software Alliance, moderatorul si unul dintre organizatorii evenimentului: „Ne bucuram ca evenimentul nostru a starnit interesul atator participanti din mediul de business din Bucuresti si speram ca informatiile aflate sa le fie utile pentru utilizarea corecta, legala si in siguranta a resurselor software.”

 

Comisar-sef Constantin Stroescu, director al Institului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii – IGPR a declarat: ,,Acordam o atentie deosebita respectarii cadrului legal in ceea ce priveste utilizarea de software de catre companii. Prin campaniile derulate in parteneriat cu BSA ne-am propus sa realizam o cat mai buna informare a agentilor economici referitor la consecintele utilizarii de software nelicenţiat, dar si sa oferim consultanta si solutii pentru intrarea in legalitate. Conferinta de astazi ne confirma faptul ca interesele noastre converg in directia respectarii legii si a evitarii riscurilor de securitate si de imagine asociate folosirii de software ilegal.

 

Date privind campania de prevenire si combatere a utilizarii de sofware contrafacut si nelicentiat, anul 2014:

Peste 25.000 de firme au primit deja materiale informative in cadrul campaniei derulate de BSA si Politia Romana, iar alte 5.000 de firme urmeaza sa le primeasca in prima parte a anului 2015. Reprezentantii a peste 2.600 de companii au discutat la telefon cu consultantii BSA, iar mai mult de 500 de firme si-au realizat deja auditul software intern si au ales sa transmita formularele completate catre BSA. In plus, Politia Romana si BSA au fost prezente in aceasta toamna la mai multe evenimente locale (Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Ploiesti), iar seria acestora va continua in anul urmator.

In primele 10 luni ale acestui an, au fost derulate aproximativ 500 de actiuni de combatere a criminalitatii in domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe  care s-au concretizat in descoperirea a 265 de infractiuni la regimul produselor software (art. 139 ind. 9 din Legea nr. 8/1996), indisponibilizarea a peste 4.000 de sisteme informatice si suporturi de stocare. Valoarea despagubirilor solicitate de titularii de drepturi este de peste 1.050.000 EURO.

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2020 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24