Articole
30-09-2014

Nu trebuie sa intelegem ca printr-un proces de coaching gasim solutii pentru orice problema, coachingul nu trebuie privit ca un medicament minune. El insa ne ajuta sa evoluam, personal si profesional, sa ajungem la performante profesionale mai bune, sau sa avem mai multa armonie in viata.  Desi coachingul asa cum il stim astazi este un produs al ultimelor decenii, metoda  de a pune intrebari pentru a facilita gasirea propriilor raspunsuri a fost utilizata de Socrate cu mii de ani in urma. Metoda intrebarilor socratice- un dialog structurat, reflexiv-  functioneaza in special datorita stimularii gandirii independente, a explorarii ideilor in detaliu si a procesului de invatare. Partenerul de dialog isi gaseste singur ideile, le evalueaza, observa ce functioneaza si ce nu, construieste, poate fi stimulat tocmai prin faptul ca descopera singur idei noi, nu le primeste de-a gata.

 

O definitie buna a coachingului este data de John Whitmore in cartea sa, „Coaching pentru performanta”. Acesta afirma „Coachingul inseamna a elibera potentialul persoanelor pentru a maximiza propria lor performanta. Inseamna a-i ajuta pe oameni sa invete ei insisi mai degraba decat a-i invata propriu-zis ceva.” Coachul este un facilitator al schimbarii prin care trece clientul din starea actuala catre ce dorita (o viata implinita, o mai buna performanta, etc.). O alta idee care defineste ce face coaching-ul este cea oferita de Joseph O’Connor si Andrea Lages in „Coaching cu NLP”- „Coaching-ul se refera la schimbare, la a aduce lucruri noi in vietile oamenilor.[...] Schimbarile sunt generate de vise despre o viata mai buna. [...] Coaching-ul va declanseaza imaginatia, fiind in acelasi timp, extrem de practic in lumea reala. El lucreaza cu teluri si realizari, creand o legatura intre lumea viselor si cea a realitatilor.”

 

Ce poate face procesul de coaching este ca prin cadrul creat, prin intrebarile structurate, sa faciliteze clientului schimbarea, drumul catre performanta sau catre o viata mai implinita, conduce la depasirea unor blocaje. Nu poate face insa minuni, lucrurile nu se schimba de la sine. Clientul face toata munca, parcurge acompaniat de coach tot acest proces de schimbare, de depasire a propriilor credinte limitative, de evolutie. Coachingul presupune responsabilizarea clientului pentru propriile actiuni si pentru propria viata. Acesta este singurul reaponsabil sa aplice ceea ce descopera in cadrul procesului de coaching.

 

Intalnim situatii in care se creaza o confuzie intre coaching si alte domenii precum trainingul si mentoratul.  Acestea sunt domenii cu care coachingul se poate completa cu succes, dar nu trebuie confundate.

 

Coaching vs. Training- este una dintre confuziile frecvente, desi cele doua sunt domenii diferite, avand la baza principii diferite. In vreme ce coachingul faciliteaza descoperirea propriilor raspunsuri si solutii de catre client, trainingul livreaza informatii, metode si modele clientilor. In plus, coachingul pune un accent puternic pe responsabilizarea clientului pentru a pune in practica solutiile descoperite pe parcursul procesului de coaching, in vreme ce in training nu se poate vorbi de aceasta responsabilizare, clientul punand in practica sau nu informatiile din cadrul trainingului. Daca intr-un training primim sfaturi, coach-ul nu va oferi niciodata sfaturi si retete.

 

Coaching vs. Mentorat

DEX defineste mentorul drept: (1) conducator spiritual, povațuitor, indrumator; preceptor, educator; (2) Altoi   dintr-o planta batrana grefat pe o planta tanara pentru a-i transmite acesteia insușirile sale. Mentoratul ar putea fi confundat cu coachingul, ambele creand un cadru pentru dezvoltare si implicand ascultarea empatica.Mmentoratul implica insa impartasirea experientei si cunostintelor intre mentor si “ucenic”,  putand include si coachingul printre instrumentele utilizate. Una dintre diferentele dintre coaching si mentorat se refera la desfasurarea in timp- coachingul este un proces ce se desfasoara pe perioade mai scurte decat mentoratul. Apoi, daca mentorul este o persoana cu experienta in domeniul in care este pregatit ucenicul, coachul nu are nevoie sa aiba experienta in domeniul de activitate al clientului. In ciuda diferentelor, exista insa un punct comun: atat coachingul, cat si mentoratul pun accent pe performanta, asista clientului/ ucenicului, astfel incat acesta sa isi atinga potentialul.

 

Temele abordate in cadrul unui proces de coaching sunt diferite: de la cresterea performantei sau imbunatatirea comunicarii in echipa, pana la imbunatatirea relatiei cu partenerul sau cu copiii. 

Sursa foto: www.mindgroove.in 

 

Autoare: Ofelia Neagu, Coach

www.ofelianeagu.webs.com

 

Ofelia Neagu este coach cu formare la Noble Manhattan, una dintre scolile prestigioase de coaching, finalizata cu calificativul „Distinction”, cel mai mare calificativ acordat in sistemul de evaluare al programului. A urmat anterior o formare NLP Master Practitioner IANLP si este trainer certificat. Experienta de life coaching se impleteste cu experienta de 12 ani in comunicare (in business si non-profit) intr-un mod armonios si echilibrat, aducand un plus de valoare programelor de coaching si training dezvoltate.  

 

Date de contact: oneagu@gmail.com

0733 148 807/ 0744 361 314

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24