Articole
09-01-2014

Pentru deschiderea sau administrarea unui magazin electronic trebuie sa tineti cont de cateva detalii juridice importante.

Trebuie sa modific actele firmei pentru a vinde pe Internet?
In primul rand trebuie specificat ca pentru a face comert pe Internet ca firma, PFA sau orice alt organism inregistrat deja la Registrul Comertului nu este nevoie de nici o autorizatie, in acest scop.
Referitor la persoanele fizice care vor sa isi deschida un magazin electronic, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comertul electronic precizeaza ca pentru a face comert in mediul virtual este obligatorie postarea in website (magazin online) a datelor de inregistrare de la Registrul Comertului, in caz contrar se va considera ca fiind contraventie. Astfel, pentru a face comert electronic o persoana fizica are nevoie de o inregistrare prealabila la Registrul Comertului.

Am nevoie neaparat de inca un cod CAEN?
Exista posibilitatea de a va adauga in statutul firmei inca un cod CAEN, respectiv Codul 4791, care face referire la comertul pe Internet. Acest cod va este util in cazul in care tranzactiile dintre dvs si client au loc doar virtual, respectiv prin intermediul magazinului online.
In absenta acestui cod va puteti desfasura momentan activitatea fara a avea probleme. Singurul avantaj real oferit de acest cod ar fi ca puteti vinde orice prin magazinul dvs sub un singur cod CAEN. Pentru a putea face o modificare in codul CAEN aveti nevoie de un formular special, pe care il veti completa si il veti depune apoi la Registrul Comertului.

Daca vand pe Internet am nevoie de casa de marcat?
Legea romaneasca prevede prevede obligativitatea de a emite bon fiscal persoanelor fizice care platesc cu bani lichizi.
Pentru a face incasari fara casa de marcat de la persoanele fizice aveti urmatoarele alternative:
1. Incasarea banilor prin transfer bancar;
2. Incasarea banilor prin plata cu cardul;
3. Incasarea banilor prin intermediul unei firme de curierat care emite chitanta in baza facturii emise de firma dumneavoastra (firma de curierat are dreptul de a incasa banii cu chitanta urmand sa transfere banii in contul dumneavoastra conform contractului).
In cazul clientilor persoane juridice puteti face incasari pe baza de factura, plus chitanta.
Singurul caz in care casa de marcat este obligatorie este acela cand firma dvs face direct livrarea bunului sau serviciului catre un client persoana fizica.

Am nevoie de contract semnat cu fiecare client in parte pentru serviciile prestate?
Nu este nevoie de un contract semnat cu fiecare client in parte. Legislatia din domeniu permite existenta unui contract general, prezent la vedere in magazin (de cele mai multe ori sub forma de "Termeni si Conditii").
In principiu acest contract trebuie sa contina clauze privind modalitatea de comanda, obligatiile partilor, drepturile partilor, modalitatea de livrare, modalitatea de plata si termenul admis  pentru restituirea produselor, conf. Legii nr. 365/2002 acest termen este de 10 zile de la livrarea produsului.
Contractul va fi considerat valid si semnat de parti in momentul in care beneficiarul se angajeaza in achizitionarea de bunuri din magazinul dvs, astfel nu va mai fi nevoie sa semnati alte acte suplimentare.

Ce trebuie sa contina magazinul meu pentru a evita sanctiuni din partea organelor de control?
1.Numele dvs (in cazul pfa) sau al firmei care desfasoara activitate economica prin intermediul magazinului;
2.Datele complete de identificare (CIF, Nr.Reg/com);
3.Datele de identificare ale autorităţii competente, in cazul in care activitatea dvs este supusă unui regim de autorizare;
4.Tarifele aferente pentru produsele sau serviciile expuse la vanzare;
5.Pentru a va desfasura fara probleme activitatile de comert electronic aveti nevoie si de o autorizatie de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Dvs deveniti operator de date cu caracter personal in momentul in care cereti clientilor dvs sa completeze formularul de inscriere in magazin in vederea finalizarii comenzii.
6.Astfel pentru a avea o evidenta a tuturor acestor operatori si pentru a preveni eventuale incidente nedorite, statul roman cere inregistrarea si autorizarea magazinului dvs la Autoritatea mentionata mai sus. Pentru a va obtine aceasta autorizatie faceti click aici si urmariti indicatiile. Notificarea catre Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal este gratuita!
Nerespectarea tuturor celor prevazute mai sus se considera infractiune si se pedepseste cu o amenda de la 1.000 RON la 50.000 RON.
7. ANCOM, Art 30 alin 1 din lege prevede ca infractiunile pot fi constatate de catre toate autoritatile competente (incluzand Garda Financiara).
Conform Ordinul ANPC nr. 433/2009, art 3 „Operatorii economici care administreaza site-uri de e-commerce (comert electronic) sunt obligati sa prezinte pe prima pagina a site-ului (home page) un link catre adresa oficiala de web a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor: www.anpc.gov.ro”. Astfel daca aveti un magazin online aveti obligatia de a posta pe prima pagina a magazinului dvs link-ul catre pagina web a ANPC. In acest ordin nu sunt prevazute sanctiunile care apar in urma nerespectarii acestui ordin. Tot in acest ordin nu sunt stipulate forma de prezentare (culoarea, marimea fontului etc) a acestui link.

Mai multe informatii pe www.valentinmanescu.ro

Autoare: Alina Burlacu
Editor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24